Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ilustrační foto)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Aktivisté odhalili tisíce chyb byrokratů. Zahltili nás, běduje úřad

  • 228
Sdružení Oživení podalo minulý týden Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže přes dvacet tisíc podnětů, které upozorňují na chyby úřadů při zadávání a zveřejňování veřejných zakázek. Aktivisté je odhalili pomocí speciálního softwaru. Úřad kritizuje, že kvůli zahlcení nebude mít kapacitu na řešení vážnějších deliktů.

Z analýzy ekonomického think tanku Econlab vyplývá, že chyby v datech mají všechny větší úřady. Rekordmany jsou Česká pošta, Správa železniční a dopravní cesty a město Brno, kde podle aktivistů na zakázku připadne více než jedna a půl chyby. Systém kontroly podle nich nefunguje (více čtěte zde).

„Vyvinuli jsme software, který všechny profily projde a hledá nedostatky. Nejprve ověří, jestli profil obsahuje všechna požadovaná data, pak jestli ta data dávají logicky smysl a konečně jestli souhlasí s čísly z centrálního Věstníku veřejných zakázek. Provést stejnou kontrolu pro všechny profily ručně by jednomu člověku trvalo asi deset let,“ vysvětluje spoluautor programu Jiří Skuhrovec z Econlab.

Sdružení Oživení následně podalo hromadný podnět na chyby čtyř tisíc úřadů, jimž vytýká 20 490 pochybení. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však reaguje spíše rozladěně.

Na vážnější delikty bude chybět kapacita, tvrdí ÚOHS

„Na zpracování podání od Oživení bude muset ÚOHS vyčlenit významnou část svých kapacit, neboť běžně je schopen ročně prošetřit stovky, maximálně jednotky tisíc pochybení ve veřejných zakázkách,“ píše úřad v tiskové zprávě. Je prý možné, že Úřadu bude chybět kapacita při prověřování ekonomicky významnějších deliktů.

„Zahlcení Úřadu Oživením tvrzenými, strojově vygenerovanými, údajnými pochybeními tisíců zadavatelů v konečném důsledku může narušit přezkum veřejných zakázek a přes snad dobré úmysly podatele jde o kontraproduktivní krok v úsilí o kultivaci zadávacího prostředí v České republice,“ stojí dále ve zprávě.

To však spolek odmítá. „Hlavní problém není náš podnět, ale prostě fakt, že čtyři tisíce zadavatelů nedodržují své zveřejňovací povinnosti. Prioritu samozřejmě má mít rozhodování o stížnostech soutěžitelů. To ale vůbec neznamená, že naše podněty by měly být významně upozaďovány. Týkají se reálného problému, že se tady zakázky transparentně nezadávají a nezveřejňují,“ reagoval na kritiku Úřadu Jiří Skuhrovec z Oživení.

Zakázky nelze dohledat, chybějí ceny a dodavatelé

Podle spolku vychází v průměru jedna chyba na zakázku - u jedné třetiny chybějí ceny, u třetiny dodavatelé a celou polovinu zakázek z Věstníku nelze dohledat podle evidenčního čísla.

Profily zadavatelů

Think thank Econlab spolu s firmou Datlab spustil web profily.info, který ukazuje konkrétní výsledky kontroly.

Za kontrolu profilů odpovídá právě ÚOHS, který podle aktivistů sám chyby nekontroluje a netrestá. „Není proto divu, že zadavatelé chyby neřeší - a velmi často o nich pravděpodobně ani neví,“ stojí ve zprávě Oživení.

Dokonce ani profily Ministerstva pro místní rozvoj a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v analýze aktivistů nevycházejí nejlépe.

„Profil ministerstva provozovaný v rámci kontroverzního Národního elektronického nástroje navíc místo poskytování dat trvale hlásí: ‚omlouváme se za technické nedostatky, na nápravě se pracuje‘. Druhý profil ministerstva sice funguje, ale u některých zakázek obsahuje zjevně nesmyslné informace - jako například uchazeče o zakázku ‚Imaginární 1‘ a ‚Imaginární 2',“ konstatuje zpráva Oživení.

ÚOHS již začal nahlášená pochybení prověřovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video