Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivisté plánují rozšíření blokád na další přechody

  15:16
Rakouští odpůrci spouštění Temelína chtějí v pátek kromě česko-rakouských přechodů Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň zablokovat i přechody Nová Bystřice a Nové Hrady. Policie navíc předpokládá, že ve stejné době budou blokovány i přechody Halámky a České Velenice. "Čekáme ovšem ještě na potvrzení těchto informací rakouskou stranou," upřesnila mluvčí jihočeské policie Martina Kolářová. Podle Kolářové demonstranti hodlají blokovat přechody Nová Bystřice a Nové Hrady v pátek od tří hodin do půlnoci.
Přečtěte si glosu iDNES.

Gross a Strasser se nedohodli, blokády pokračují
Český ministr vnitra Stanislav Gross se během jednání ve Vídni se svým rakouským protějškem Ernstem Strasserem na uvolnění provozu na hraničních přechodech mezi oběma zeměmi nedohodli. Hranici již od pátečního rána neustále blokují odpůrci jaderné elektrárny Temelín.

Česká vláda se proto ještě během čtvrtka obrátí na orgány EU se žádostí o pomoc s vyřešením této situace. "V žádném případě nepůjde o žalobu, ale o konzultace s EU," prohlásil po setkání se Strasserem Gross.

Kavan neočekává odpověď EU hned
V Českém rozhlase přiznal, že chystaná stížnost české vlády, kterou bude po nočním zasedání předsednictva vlády adresovat Evropské komisi, bezprostředně problém blokád na hranicích nevyřeší.

"Já teď neočekávám žádnou odpověď. Myslím si, že situace by se neměla dramatizovat a zbytečně vyhrocovat do nějaké konfrontace. Stále chceme mít dobré přátelské sousedské vztahy s Rakouskem. Ale samozřejmě žádná vláda na světě nemůže mlčet k tomu, když se blokují její hranice," řekl Kavan.

Reagoval tak na některé odhady, podle nichž by se unie zřejmě českou stížnosti zabývala nejdříve příští týden, protože v závěru tohoto týdne se uskuteční neformální summit EU ve francouzském Biarritzu.

"Předpokládám, že rakouská vláda bude natolik moudrá, že pochopí absurdnost této akce. Není možné touto akcí dosáhnout zvrácení našeho rozhodnutí spustit jadernou elektrárnu Temelín," komentoval blokády hranic Kavan.

Schüssel: Ať se EU k Temelínu jasně vyjádří
Rakousko nastolí téma české jaderné elektrárny Temelín na nadcházejícím summitu Evropské unie ve francouzském Biarritzu a bude od EU požadovat zaujetí jasného
postoje k této záležitosti. Na tiskové konferenci ve Vídni to podle agentury APA řekl rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel.

Zároveň ale popřel, že by Rakousko chtělo v souvislosti s Temelínem zpomalit nebo blokovat vstup ČR do EU. Prohlásil rovněž, že je vždy připraven setkat se kvůli Temelínu s českým premiérem Milošem Zemanem, avšak bez jakýchkoliv podmínek.

Klaus navštíví v pondělí Rakousko
Rozhovory s nejvyššími rakouskými ústavními činiteli budou náplní jednodenní návštěvy, při níž v pondělí zavítá do Vídně předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Jeho cesta se uskuteční na pozvání šéfa dolní komory rakouského parlamentu Heinze Fischera v době, kdy vztahy obou zemí ochromují rakouské protesty proti spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

Protesty proti Temelínu by měly být jedním z témat jednání Klause v Rakousku. Podle informací Elišky Klepalové ze sněmovního sekretariátu se předseda sněmovny setká ve Vídni s Fischerem, s prezidentem Thomasem Klestilem, s kancléřem Wolfgangem Schüsselem, s ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a s ministrem zemědělství a životního prostředí Wilhelmem Moltererem.

Na rakouské protesty proti Temelínu, jejichž součástí je i blokáda česko-rakouských hranic rakouskými aktivisty, Klaus naposledy reagoval při úterní návštěvě Bratislavy, kde připomněl, jak Rakušanům v první polovině tohoto roku vadil odpor Evropy vůči jejich nové vládě lidovců a strany Svobodných.

Rakušané stále blokují tři přechody
Mluvčí Jihočeského policie Martina Kolářová řekla, že česko-rakouské hraniční přechody Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň rakouští odpůrci temelínské elektrárny nadále blokují. Ostatní přechody s Rakouskem - České Velenice, Halámky, Nová Bystřice, Slavonice a Nové Hrady jsou průjezdné a provoz je na nich plynulý, uvedla Kolářová.

Plynule policie odbavuje i osobní vozy a autobusy na česko-německém přechodu Strážný, kam byla odkloněna doprava ze zablokovaných přechodů. Kamióny a nákladní vozy však musely kolem šesté hodiny ranní při odjezdu čekat asi hodinu a na příjezdu do republiky asi půl hodiny.

Z Dolního Dvořiště, kde ještě v úterý stála tříkilometrová kolona aut, věšina řidičů odjela. Asi deset vozů v mezicelním prostoru využilo ve středu večer nabídky rakouských demonstrantů a projelo uvolněným zátarasem do Rakouska.

Ministři Vladimír Špidla a Stanislav Gross, kteří se ve středu vpodvečer setkali s řidiči zablokovaných kamionů v Dolním Dvořišti, lidem vysvětlovali, že škody mohou uplatňovat na rakouské policii, případně na organizátorech blokády, která je od středy povolená. Rakušané by podle dvoustranných dohod měli nést odpovědnost za přímé škody, které jdou snadno dokladovat, jako jsou penále za včasné nedovezení nákladu, či za poškození vozidla demonstranty. Naděje není na náhradu nepřímých škod, jako jsou další ztráty  firmy z nevyužitého vozidla.

Vláda dala Rakousku ultimátum
Nezajistí-li vídeňská vláda uvolnění blokovaných česko-rakouských hraničních přechodů do středečních 23:00, obrátí se česká vláda na Evropskou unii s žádostí o pomoc, tak znělo ultimátum českého kabinetu vůči Rakousku.

Podle operačního důstojníka jihočeské policie však trvala blokáda hraničních přechodů Studánky, Dolní Dvořiště a Přední Výtoň i po půlnoci ze středy na čtvrtek.

Přechody blokují na protest proti spouštění jaderné elektrárny Temelín rakouští odpůrci jaderné energetiky. Úřady rakouské spolkové země Horní Rakousy povolily nepropustné blokády hornorakouských hraničních přechodů s ČR do páteční půlnoci.

Ministři se sešli v noci
Ministři české vlády se kvůli blokádám sešli půl hodiny po vypršení ultimáta na ukončení blokád.  "Požádali jsme rakouskou stranu, aby proběhlo jednání mezi panem ministrem vnitra naším a panem ministrem vnitra rakouským. Rakouská strana naší žádosti vyhověla," řekl po jednání  vicepremiér Vladimír Špidla. Vicepremiér se vyhýbal dotazům na jednání s Evropskou komisí.

Předsednictvo vlády na nočním jednání pověřilo ministra zahraničí Jana Kavana, aby připravil podklady pro zahájení konzultací s Evropskou komisí ve věci blokády česko-rakouských hraničních přechodů.

Podle něj bylo noční jednání pouze informační. Vláda prý bude postupovat v mezích ve středu přijatého prohlášení.

Největší demonstraci plánují Rakušané na pátek
Hornorakouský hejtman Josef Pühringer svolal na pátek 13. října demonstraci, na které očekává účast až dvaceti tisíc lidí.

"Pokud se český a rakouský premiér v pátek shodnou na půlročním odkladu spouštění Temelína, bude to demonstrace vítězná, pokud se nedohodnou, blokáda bude pokračovat," řekl zpravodaji MF DNES hornorakouský hejtman.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Florida bude učit děti o nebezpečí a zlu komunismu. Guvernér podepsal zákon

20. dubna 2024  12:34

Floridský republikánský guvernér Ron DeSantis podepsal tento týden zákon požadující vyučovat ve...

Bruselská bitva o ukrajinské pole. Český europoslanec může Kyjevu „zatopit“

20. dubna 2024  12:32

Europoslanec Martin Hlaváček ve čtvrtek vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k...

Tři lidé se zranili při hromadné nehodě na Náchodsku, přistával vrtulník

20. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  12:24

Dvě auta, kamion a autobus se v sobotu ráno srazily na obchvatu České Skalice u Říkova na...

Prodej domu Chabařovice
Prodej domu Chabařovice

Husovo náměstí, Chabařovice, okres Ústí nad Labem
3 750 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...