Před 30 lety podlehl AIDS první Čech. Laxní přístup zlomil až Mercury

  6:00aktualizováno  13:13
Smrtelné virové onemocnění HIV/AIDS čili syndrom získaného selhání imunity zaznamenali lékaři ve světě poprvé v roce 1981. O šest let později - 31. října 1987 - podlehl AIDS v tehdejší České socialistické republice první člověk. Od té doby u nás zemřelo na rozvrat imunity způsobený tímto virem přes 260 lidí.

Ve vydání Rudého práva z listopadu 1987 je prvnímu tuzemskému úmrtí na AIDS věnován krátký článek spojený se statistikou. „Ze 46 pozitivních občanů ČSR jsou čtyři klinicky nemocní AIDS. Jeden muž (homosexuál) 31. října zemřel. Většina ze zbylých 42 osob patří zatím do skupiny klinicky zdravých osob, tzv. nosičů infekce,“ napsal deník.

Rozstřel na téma Češi a AIDS

Hosty diskusního pořadu iDNES.tv Rozstřel byli Robert Hejzák z České společnosti AIDS pomoc a sexuolog Ivo Procházka.

Záznam Rozstřelu je v tomto článku.

„Ten člověk měl těžkou kryptosporidiózu (parazitární onemocnění - projevuje se vysilujícími vodnatými průjmy a dehydratací). To je taková těžká komplikace u pacientů, kteří mají opravdu špatnou imunitu,“ řekl iDNES.cz vedoucí AIDS centra FN Na Bulovce Ladislav Machala. 

Vůbec první HIV pozitivní český pacient přitom zemřel ještě o čtyři měsíce dříve. Příčinou jeho smrti však nebyl AIDS. Podle údajů Státního zdravotního ústavu se muž zabil při dopravní nehodě.

Jak to všechno začalo

Počátky boje s virem HIV v socialistickém Československu nebyly jednoduché. Odborná zahraniční literatura s touto tématikou nebyla téměř dostupná, internet neexistoval. „Měli jsme jen kusé informace. Ale nejlíp se lékař učí praxí. Tím, jak nám přibývali pacienti, tak jsme tu nemoc poznávali, učili jsme se ji diagnostikovat a léčit,“ přibližuje profesor Machala.

„V roce 1985 jsem dostala za úkol vybudovat ambulanci zaměřenou na péči o pacienty s HIV. Měli jsme komisi, kde byl imunolog, epidemiolog, hematolog a samozřejmě infektolog, to jsem byla já. Ze začátku neexistovaly laboratorní hodnoty, podle kterých bychom zjistili, jestli je pacient pozitivní. Takže v komisi jsme se dohadovali, jestli si myslíme, že ano, nebo ne,“ zavzpomínala pro iDNES.cz na začátky boje s HIV zakladatelka prvního AIDS centra v Československu Marie Staňková.

Krátce na to přijel do Prahy rakouský virolog Christian Kunz. „Na vídeňské klinice už mohli vyšetřovat na virus HIV, tak jsem ho požádala, jestli by nám otestoval krev od dvou pacientů, u kterých jsme měli podezření na tuto infekci. Byli to partneři, jeden byl starší a jezdil hodně po světě. Ten mladší se holt ‚svezl‘ s ním,“ říká docentka Staňková. Profesor Kunz tehdy odvážel do Vídně zkumavky s krví tajně v kapse saka.

Doc. MUDr. Marie Staňková, CSc.

Zakladatelka AIDS centra na Bulovce Marie Staňková
  • narodila se v roce 1941
  • vystudovala dětské lékařství
  • založila a vedla první AIDS centrum v Československu, které funguje při FN Na Bulovce dodnes
  • předsedala výboru české Společnosti infekčního lékařství ČLS J. E. Purkyně

Testy u obou partnerů nákazu HIV skutečně prokázaly, oficiálně ale lékařka tyto pacienty hlásit nemohla. „Věděli jsme, že jsou pozitivní, ale v tehdejším režimu u nás ‚neexistovala‘ homosexualita a rizikové chování, takže jsme nemohli mít ani tyto pacienty,“ upřesňuje docentka. Teprve poté, co v jejich případě potvrdilo infekci i diagnostické centrum v Moskvě, stali se prvními HIV pozitivními v Československu.

Když později mladší z těchto mužů zemřel na AIDS (a jen pro upřesnění - nebyl to ten první případ úmrtí zmíněný na začátku článku), zasáhlo to nejen Marii Staňkovou, ale i další pracovnice centra. „Byl to takový krasný kluk s hnědýma očima. Když se u něj ta infekce začala rozvíjet, tak byl strašně nešťastný a upnutý na nás všechny. Snažili jsme se mu jeho poslední dny udělat co nejlepší. Toho jsme tedy všichni obrečeli,“ přiznává docentka.

Prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D.

Ladislav Machala, virolog

  • narodil se v roce 1954
  • vystudoval Fakultu dětského lékařství UK v Praze
  • v AIDS centru FN Na Bulovce pracuje od roku 1986, v současnosti je jeho vedoucím
  • v rámci centra se stará o 1700 ze zhruba 2500 nakažených a evidovaných pacientů v ČR
  • je členem International AIDS Society

Řada lidí, u kterých bylo v polovině 80. let podezření na to, že jsou nakažení, přicházeli pozdě - v době, kdy už jim mnoho života nezbývalo. „Šlo například o chronicky nemocné pacienty, kteří často stonali a projevovaly se u nich takzvané oportunní infekce,“ říká profesor Machala.

Mezi ty nejčastější patří kandidóza (kvasinková infekce), kryptokokóza (houbové onemocnění, které postihuje plíce, srdce nebo mozek), toxoplazmóza (původcem je prvok, infekce vede k zánětu mozku a míchy) nebo kryptosporidióza (průjmové onemocnění, pacient hubne a trpí nechutenstvím).

Část pacientů posílali do AIDS centra lékaři z ambulancí zaměřených na pohlavní choroby. Tito lidé měli opakovaně kapavku, syfilis nebo chlamydie. Proto zároveň dostali nabídku, aby se nechali vyšetřit na HIV.

Diagnostika v ČSSR se postupně zlepšovala. Docent Lubomír Syrůček přemluvil v polovině 80. let tehdejšího ministra zdravotnictví Jaroslava Prokopce a s pomocí hlavní hygieničky založili Národní referenční laboratoř (NRL) pro AIDS, která začala v tuzemsku vyšetřovat krevní vzorky na přítomnost viru HIV, respektive jeho protilátek. Od začátku roku 1987 se povinné testování týkalo veškeré krve věnované od dárců.

Jiří Bartoška varuje před AIDS. Prevence ve školách optikou roku 1989:

Tři desítky nakažených z darované krve

Docentka Staňková v té souvislosti vzpomíná na skandál, o kterém se tehdy veřejně nemluvilo. Testy v NRL odhalily více než 30 pacientů infikovaných virem HIV při transfúzi krve. Ta pocházela většinou ze zahraničních zásob. „Šlo o velmi smutný případ. V té skupině byly i čtyři děti. Bylo to pro nás psychicky hodně náročné, když jsme měli jejich rodičům, ale i těm ostatním lidem oznámit, o co jde. Velmi těžce to nesli,“ říká lékařka.

V té době ještě nebyly k dispozici žádné léky, terapie proto byla spíš experimentální. Zkoušelo se prý všechno, co lékaři vyčetli. Naději dávaly třeba speciálně upravené lékořicové a vitamínové tinktury. „Bylo zajímavé, že u řady pacientů došlo k výraznému zlepšení jejich zdravotního stavu, což odpovídá známému tvrzení, že psychická pohoda udělá zázraky,“ podotýká Staňková.

V září 1988 podal doktor Machala prvnímu českému pacientovi antiretrovirový lék zidovudin (více o lécích proti HIV/AIDS zde). Nakažených lidí ale dál přibývalo. V roce 1989 jich „na AIDS“ zemřelo už sedm.

Slavní, které zabil AIDS

Freddie Mercury

Ve stejné době byla v tuzemsku založena Česká společnost AIDS pomoc. Začala pomáhat HIV pozitivním pacientům, jejich rodinám a blízkým při řešení každodenních komplikací, které život s touto infekcí přinášel. Zaměřila se také na prevenci a osvětu.

Když v listopadu 1991 zemřel na následky AIDS britský zpěvák Freddie Mercury, byl to určitý zlom. „V některých skupinách lidí, nejen mezi homosexuály, to začalo hlodat - co kdybychom měli taky něco takového. Podobné to bylo, když zemřel (v únoru 1989) krasobruslař Nepela,“ říká Marie Staňková. „Ze začátku měli lidé velký strach, přece jenom se vědělo, že nejsou léky. Že když je člověk nakažený, tak je jen otázka času, kdy to doběhne do konečného stadia,“ dodává.

„Pamatuji si, že úmrtí Mercuryho mělo skutečně mezi našimi pacienty odezvu. A troufám si říct, že kdyby byl dnes Freddie Mercury můj pacient, tak bych mu slíbil nejméně dalších 25 let života. Tak moc se ty terapeutické možnosti zlepšily,“ říká profesor Machala.

V roce 1994 přijeli do Česka na kontrolu pracovníci Světové zdravotnické organizace. AIDS centrum i diagnostickou laboratoř pochválili.

Freddie Mercury by díky dnešní léčbě mohl žít až o čtvrt století déle:

V dalším roce se u nás začalo s podáváním profylaxe (ochranných preparátů) těhotným ženám, které byly HIV pozitivní. „Byla to novinka. Začali jsme s ní okamžitě, jakmile jsme se dozvěděli, že je možné výrazně snížit riziko přenosu infekce z matky na dítě. Bohužel i tak se narodilo devět HIV pozitivních dětí (z celkem 180 porodů). Většinou kvůli tomu, že matky - často narkomanky - na tu profylaxi nechodily,“ vysvětluje docentka Staňková.

11. srpna 1999 byl v Praze otevřen Dům světla. Unikátní projekt pomáhá HIV pozitivním lidem, kteří se ocitli v těžké osobní či sociální situaci a hledají dočasně bezpečné místo, kde mohou složité období překonat (více v tomto článku).

Manželé Havlovi na návštěvě Domu světla

S Domem světla se pojí příběh jednoho HIV pozitivního chlapečka, kterého matka po porodu opustila. Zpočátku se o něj staraly sestřičky z AIDS centra, ale tlak na to, aby byl umístěn do kojeneckého ústavu sílil. „Měli jsme tady HIV pozitivní paní, která byla v dobrém stavu, a ta ho chtěla adoptovat. Ale nedařilo se to, protože se u nás ještě nestalo, aby si taková pacientka mohla osvojit HIV pozitivní dítě. Když pak Dům světla navštívil prezident Havel s manželkou, tak jsem jim toho klučíka ukázala. Popsala jsem jeho příběh i s tím, že nemůžeme docílit adopce. Pan prezident řekl, zítra zavolejte tam a tam. Zavolali jsme a adopce se uskutečnila. To jsme tenkrát měli velkou radost,“ vzpomíná Staňková.

Postupně se lékařům v České republice podařilo vybudovat dalších šest regionálních AIDS center - v Plzni, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Ostravě a Brně.

Zájemcům se zpočátku nabízelo i placené anonymní testování, kdy člověk nemusel uvést svoje jméno. „My jsme to neměli moc rádi, protože leckdy dal někdo krev, my jsme zjistili, že je HIV pozitivní, a on už si pro výsledek nepřišel,“ říká Marie Staňková. Ti, u kterých se infekce potvrdila, měli povinnost o tom informovat svoje sexuální partnery. Ne všichni to ale dodržovali.

Umírání ve dvaceti, ale i v 75 letech

Od poloviny 80. let až do současnosti potvrdily testy v ČR přes tři tisíce HIV pozitivních lidí. Podle některých odhadů jde asi o polovinu skutečných případů. Řada těch, kteří tuší, že jsou nakažení, totiž na testy nejde.

Z 262 pacientů, kteří u nás do loňska zemřeli na následky AIDS, bylo přibližně 80 procent mužů, pětinu tvořily ženy. Podobný poměr je mezi českými občany (82,8 procent) a cizinci s dlouhodobým pobytem.

Z dat Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS dále vyplývá, že většina zemřelých se virem HIV nakazila při homosexuálním pohlavním styku (128 případů), méně při heterosexuálním (84). Dále injekčním užívání drog (21) či krví a krevními deriváty (15). U čtrnácti úmrtí na AIDS se nepodařilo objasnit, jakým způsobem tito lidé onemocněli.

V průměru se pacienti dožili necelých 42 let. Nejmladšímu člověku, který v České republice podlehl komplikacím spojeným s AIDS, bylo 20 let, nejstaršímu 75 roků.

ÚMRTÍ HIV POZITIVNÍCH OSOB V ČR (dříve ČSR)
ROK ÚMRTÍ VE STÁDIU AIDS ÚMRTÍ Z JINÉ PŘÍČINY ÚMRTÍ CELKEM
1987 1 1 2
1988112
19897310
1990415
1991202
1992628
1993808
1994909
19958311
199616218
1997909
1998718
199911819
2000325
2001549
2002909
2003358
2004437
200510818
2006639
200711516
200814822
200912719
201010515
201114822
201217421
201313922
201415520
20159817
201618523
CELKEM262111373

zdroj: Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS, SZÚ

„Řada z nich přijde až před smrtí, kdy už není co zachraňovat. Máme případy, kdy tady ti lidé byli třeba před patnácti lety, dozvěděli se diagnózu, ale pak už nepřišli. A vrací se až ve velmi špatném stavu. Hodně těchto pacientů také umírá na nádory, kde je omezená možnost léčby,“ popisuje profesor Machala.

Rozvrat imunity a smrt

Průběh onemocnění je možné rozdělit do několika fází. Začíná takzvanou akutní HIV infekcí, kdy se po několika týdnech od nakažení u většiny pacientů objeví krátkodobá horečka, zduření uzlin na krku, bolesti svalů nebo vyrážka. Přibližně u deseti procent nakažených však toto stádium proběhne bez uvedených příznaků.

Další fáze je bezpříznaková. Imunitní systém zatím funguje normálně. Infekci už lze zjistit testováním. V tomto stádiu je důležité nemoc odhalit a začít s léčbou. V těle se objevuje aktivní virus, takže HIV pozitivní člověk může nákazu přenášet na další osoby - například při nechráněném pohlavním styku. Konec tohoto stádia signalizuje zduření uzlin trvající déle než tři měsíce.

Postupně se však u neléčených případů rozvíjí porucha imunity a nemoc přechází do stadia AIDS. Pacient výrazně hubne, mívá horečku přes 38 stupňů Celsia, průjmy, v noci se potí, celkově se cítí slabý. Virus narušuje nervovou soustavu a činnost mozku, způsobuje až demenci.

V tomto období charakterizovaným těžkou poruchou imunity jsou pro člověka smrtelné infekce, které pro běžnou zdravou populaci nepředstavují vážnější nebezpečí - například mykózy (houbová onemocnění). Časté jsou také některé nádorové komplikace - Kaposiho sarkom, lymfómy mízních uzlin či mozku.

Ze statistky Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS vyplývá také to, že více než sto HIV pozitivních lidí v České republice nezemřelo v důsledku AIDS, ale z jiného důvodu. Šlo o nemoci, které neměly s virem HIV spojitost, například některé typy rakoviny. Jednalo se i násilná úmrtí, dopravní nehody nebo sebevraždy.

„Víte, že moc sebevražd jsme neměli? To bylo výjimečné. Byly spíš takové demonstrativní. Pamatuji si ale případ dívky, které se to „nepovedlo“. Rozcházel se s ní partner, tak si dala nějaký sáček na hlavu. On se měl v určitou dobu vrátit a nevrátil se. Takže ta sebevražda byla bohužel dokonaná,“ vzpomíná docentka Staňková.

Lidé přestali mít z HIV strach

„Já to vidím, když tady přede mnou sedí nový pacient. Mimochodem nejtypičtějším novým pacientem, který do našeho centra přichází s diagnózou HIV, je mladý gay, který žije v Praze a který jde k lékaři s projevy jiné pohlavně přenosné choroby. Ten pacient má kapavku, syfilis nebo lymfogranuloma venereum (chlamydie), to mu dělá problémy, tak jde na venerologii. A všichni tito pacienti jsou také testováni na HIV. To je u nich vlastně vedlejší diagnóza, protože potíže způsobené touto infekcí je k lékaři nepřivedly,“ popisuje profesor Machala.

Preexpoziční profylaxe

Preexpoziční profylaxe podporuje novou vlnu promiskuity v gay komunitě...
  • nový trend rozšířený zejména v gay komunitě
  • pravidelné užívání malých dávek antiretrovirových léků tak, aby se člověk při rizikovém sexu nenakazil virem HIV
  • mezi příznivce patří lidé, kteří se chovají promiskuitně a praktikují v nočních podnicích nechráněný sex s dalšími podobně naladěnými lidmi
  • zastánci tohoto způsobu „předléčení“ žádají, aby preexpoziční profylaxi hradily zdravotní pojišťovny

„Řada z těchto pacientů mě ujišťuje a říká, pane doktore, vždyť my na to máme dobré léky. A já je v tom nechám, já jim to nevymlouvám. Rozhodně ne během první návštěvy. Oni k tomu pak ještě dodávají - jestli teď nemáme léky, které jsou schopny tu infekci vyléčit, tak je určitě budeme mít během krátké doby,“ říká Machala s tím, že po letech práce v tomto oboru medicíny rozhodně optimismus těchto pacientů nesdílí.

Léčba, která by dokázala virus HIV „vyhnat“ z lidského těla, podle něj není v dohledu. Stejně jako preventivní očkování.

„Dá se ale čekat, že léčení bude méně toxické, bude mít méně vedlejších účinků a bude lacinější. V současnosti vyjde léčba jednoho pacienta včetně diagnostických testů, které musíme v jejím průběhu dělat, asi na půl milionu korun ročně,“ upřesňuje šéf pražského AIDS centra.

Základem prevence podle něj zůstává bezpečný sex s partnerem, který je zaručeně HIV negativní. „V populaci je určitý segment lidí, kteří vedou promiskuitní sexuální život. Tam je nejbezpečnější ochranou kondom,“ uzavírá odborník.

Jedna smrtka za druhou. Takhle děsili nákazou HIV v roce 1987 Australané:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Prokázala se vazba teroristů na Kyjev, oznámili Rusové. Bílý dům ihned reagoval

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  16:25

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Pěstitelé v problémech. Cena vína prakticky neroste a jeho spotřeba klesá

28. března 2024  15:58

Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál...

Ruským rafineriím zatápí nový dalekonosný dron. Záhadou je jeho ovládání

28. března 2024  15:46

Premium Rusko kvůli ukrajinským úderům na rafinerie ztratilo až čtrnáct procent kapacit na zpracování ropy....

Podvodníci vymysleli nový systém jak vybrat cizí peníze, zjistili policisté

28. března 2024  15:42

Pražští kriminalisté odhalili nový způsob, jakým podvodníci dokážou vybrat z bankomatu cizí peníze,...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...