Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agrofert odpověděl Evropské komisi žalobou. Uvolněte dotace, žádá

  9:58
Společnost Primagra z holdingu Agrofert na začátku února podala k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Evropskou komisi. Holding požaduje uvolnění dotací blokované na základě auditu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Soud se prozatím zabývá tím, zda je vůbec žaloba přípustná.

ilustrační snímek | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Můžeme potvrdit, že žaloba byla podána, nicméně probíhající řízení z principu nekomentujeme,“ reagoval na dotaz iDNES.cz mluvčí holdingu Karel Hanzelka. Ten uvedl, že pokud jde o audit, tak společnost trvá na svém dřívějším stanovisku.

Dceřiná společnost Primagra z Holdingu Agrofert nesouhlasí s výsledky auditu Evropské komise ke střetu zájmů a požaduje uvolnění blokovaných peněz. S informací o žalobě přišel první server iRozhlas.cz.  

„Žalobkyně navrhuje, aby tribunál zrušil zákaz poskytování grantů uložený dopisem žalované ze dne 22. října 2020 a uložil žalované náhradu nákladů řízení,“ stojí v základním popisu žaloby. Agrofert v žalobě dále argumentuje několika body.

V prvním bodě stojí, že Evropská komise porušila přímo i nepřímo základní práva Agrofertu. „Neboť žalobkyně (Agrofert pozn. red.) neměla nikdy v průběhu vyšetřování vedoucího k přijetí napadeného opatření možnost využít svého práva být vyslechnuta,“ argumentuje holding.

Komise nemá pravomoc provádět podrobný audit

Druhý důvod vychází podle Agrofertu z toho, že Evropská komise nemá pravomoc provádět audit konkrétních grantů a rozhodovat o konkrétních žádostech o grant z evropských strukturálních a investičních fondů. 

Závěr auditu Komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

„Neboť žalovaná (Evropská komise pozn. red.) je oprávněna pouze k posuzování celkového souladu řídících a kontrolních systému zavedených členskými státy, avšak nemá žádnou pravomoc provádět podrobný audit a rozhodovat o konkrétních žádostech o granty podaných jednotlivými společnostmi,“ odůvodňuje dále Agrofert. 

Auditoři však vedle střetu zájmů českého premiéra dotační systém jako celek zkoumali. Tím odhalili také chyby ve výběru některých projektů. 

Základní popis žaloby, kterou podal na začátku února holding Agrofert na Evropskou komisi. | foto: InfoCuria Judikatura

V dalším argumentu holdingu stojí, že komise nemá žádnou pravomoc vykládat a uplatňovat vnitrostátní právo členských států, neboť její pravomoci jsou striktně omezeny zásadou svěřených pravomocí zakotvenou v článcích Smlouvy o Evropské unii, jakákoli odchylka od této zásady musí být posuzována striktně, stojí dále ve stručné žalobě.

Rozumí Evropská komise českému právu?

„Evropská komise hrubě nesprávným způsobem vyložila českou právní úpravu, zejména zákona o střetu zájmů, když záměrně ignorovala judikaturu českých soudů a konečné, závazné a vykonatelné rozhodnutí českých orgánů ve věci, která byla předmětem auditního řízení vedoucího k přijetí napadeného opatření,“ dodává holding v žalobě podané 5. února 2021.

Podle závěrečné zprávy auditu, kterou Evropská komise zveřejnila koncem dubna, Babiš ovládá svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem. Babiš tak je podle auditu ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace ze strukturálních fondů EU od 9. února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.

Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný. Premiér i další zástupci vlády opakovaně uvedli, že ve věci proti sobě stojí dva právní názory, mezi kterými by měl rozhodnout nezávislý soud. Také Agrofert od začátku jakékoli pochybení odmítá a upozorňuje na to, že úřady s ním ohledně kontroly nekomunikovaly.

Komise prověřovala možný střet zájmů od září 2018

2. srpna 2018 - V platnost vstoupila nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací, jež koncem července 2018 schválil Evropský parlament (EP) a jež zakazují politikům v exponovaných funkcích pobírat dotace.

19. září 2018 - Transparency International (TI) odeslala druhý podnět týkající se Babiše, a to Evropské komisi. Premiér je podle organizace v podezření ze střetu zájmů, protože přes svěřenské fondy může ovládat Agrofert, který čerpá dotace z fondů EU. Babiš označil obvinění TI za nesmyslná.

27. září 2018 - Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger během jednání rozpočtového výboru EP řekl, že komise začala prověřovat Babišův možný střet zájmů.

Prosinec 2018 - Oettinger doporučil Babišovi tři způsoby, jak se zbavit střetu zájmů. Buď zpřetrhat vazby své i své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z EU, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích. Babiš se vzdal předsednictví ve vládní Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy.

Leden 2019 - Na českých úřadech začal audit EK, tři generální ředitelství komise prověřovala předcházení střetu zájmů při přerozdělování evropských dotací.

Červen 2019 - Do ČR dorazila předběžná zpráva EK. Ta dospěla k závěru, že Babiš má dál vliv na Agrofert a současně jako premiér ovlivňuje použití peněz z EU.

29. listopadu 2019 - EK zaslala českým úřadům konečnou auditní zprávu týkající se dotací z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert. Audit potvrdil, že Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá Agrofert, který pobírá unijní dotace. Babiš střet zájmů odmítl a tvrdí, že z českého pohledu audit není konečný.

2. prosince 2019 - Mluvčí EK řekl, že audit ke střetu zájmů je konečný. České úřady musí do dvou měsíců od doručení českého překladu sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. Babiš v reakci řekl, že EK komise nemá autoritu na to, aby vykládala české zákony a že audit z pohledu ČR konečný není.

7. května 2020 - Kontrolní výbor EP, který projednal zprávu z únorové mise v Česku, vyzval Babiše, aby odstoupil nebo přestal přes firmy spojené s Agrofertem inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se střet zájmů skutečně prokáže. Podle europoslanců mise zjistila, že české úřady střety zájmů neumějí kontrolovat a že záleží v zásadě na čestném prohlášení dotčeného politika.

19. června 2020 - Poslanci EP jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému Babišovu střetu zájmů. Rezoluce vyzývá EK k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání. Babiš o den později prohlásil, že za rezolucí stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše pro to, aby ČR poškodili.

9. března 2021 - Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo do Bruselu odpověď na dopis Evropské komise se závěrečnou auditní zprávou o možném střetu zájmů premiéra Babiše.

23. dubna 2021 - EK zveřejnila závěrečnou zprávu z auditu firem okolo Agrofertu. Premiér Babiš je podle ní ve střetu zájmů, může získat majetek ze svěřenských fondů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...