Specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí...

Specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí Rastislav Maďar v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (5. června 2018) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Maďar vyjádřil obdiv africkým dětem. V mnohém jsou i lepší než naše, soudí

  • 48
Epidemiolog Rastislav Maďar složil poklonu africkým dětem, jejichž mezinárodní den se již po třicáté připomněl ve středu 16. června. Často obdivuji jak jsou samostatné, vytrvalé,“ napsal o nich například na Twitteru.

„Přesně 30 let je 16. červen Dnem afrického dítěte. Velká část jich žije v úplně jiném světě než ty naše,“ vyjádřil se Maďar.

„Jsou jim však v mnohém podobné a v něčem možná i lepší. Často obdivuji jak jsou samostatné, vytrvalé, pečující o sourozence, s velkým respektem k učitelům, úctou ke starším,“ dodal.

Odborník a pedagog, který opět radí staronovému ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi s opatřeními proti epidemii koronaviru, ke svému příspěvku připojil i fotku.

„A ještě oblíbené foto z misí v Africe k danému tématu. Nemocná dívka má zdravotní potíže a bojí se, co bude následovat,“ okomentoval Maďar.

Maďar, který je od loňska děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity. v minulosti působil jako humanitární pracovník. S organizací International Humanity byl na mnoha misích v rozvojovém světě.

Maďar očekává na podzim zhoršení covidové situace, v útlum epidemie nevěří.  Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie koronaviru, od příznivých po krizové, řekl před několika dny.

Loni o prázdninách se odložily roušky, letos ne. Stát je obezřetný

Pravděpodobně podle něj na podzim nastane zhoršení situace a poroste reprodukční číslo R, ale přílišné zatížení nemocnic už znovu nečeká. V takovém případě by bylo možné vývoj udržet mírnějšími opatřeními, jako jsou roušky či rozestupy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video