Pomůže Česko tlumočníkům a jejich rodinám v nebezpečí?

Pomůže Česko tlumočníkům a jejich rodinám v nebezpečí? | foto: AP

Česko pomůže vybraným tlumočníkům z Afghánistánu. Peníze nepomohou, zní kritika

  • 728
V posledních dnech se projednává otázka evakuace afghánských tlumočníků, kteří spolupracovali v posledních letech s armádou České republiky. Finanční příspěvek a možnost azylu se však bude týkat pouze pár lidí. Pracovníci, kterým byla smlouva ukončena například před dvěma lety, tuto nabídku nedostanou.

Vláda při pomoci civilním afghánským spolupracovníkům české armády postupuje podle iniciativy Zachraňte tlumočníky pomalu a netransparentně. Nabízet těmto lidem, kterým hrozí smrtí povstalecké hnutí Tálibán, finanční pomoc místo přesunu do bezpečí jim život nezachrání, uvedla v tiskové zprávě iniciativa, která sdružuje veterány, vojáky, organizace prosazující ochranu lidských práv a některé osobnosti veřejného života.

Sdružení se obává, že Česká republika nechá tlumočníky napospas Tálibánu. Přesídlovací program stále nebyl spuštěn a afghánští tlumočníci nemají podle iniciativy o české pomoci žádné informace. Poukázala na jiné státy NATO, které s přesídlovacími programy dávno začaly a aspoň rámcově zveřejnily, kolika spolupracovníků se týká.

„Nikdo z deseti tlumočníků, se kterými je spolek Vlčí máky v kontaktu, nebyl osloven, což považuji za obrovské selhání,“ poznamenala předsedkyně spolku Miroslava Pašková. Nabídku finančního příspěvku obdrží pouze tlumočníci, kteří pracovali pro armádu v poslední době. 

K situaci v Afghánistánu se vyjádřilo také Ministerstvo zahraničních věcí, které na svém twitterovém účtu uvedlo, že vzhledem k přísným bezpečnostním opatřením nemohou zatím sdělovat podrobnosti o dalším působení české ambasády v Kábulu. „Nicméně ujišťujeme, že jak bezpečnost zaměstnanců naší ambasády, tak našich spolupracovníků je pro nás na prvním místě.“

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek svolal na sobotu Krizový štáb, který bude řešit další praktické kroky.

„Vláda bez skrupulí“

„Vláda nejprve zajistila České republice mezinárodní ostudu za nezvládnutý přesídlovací program, nově též ostudu za pokus jej předstírat a dělat jen na oko, ale ke všemu bez skrupulí odhlasovala ortel smrti nad desítkami osob včetně žen a malých dětí, jejichž otci byli věrnými zaměstnanci našeho státu. Žádáme okamžitou nápravu - do konce srpna všechny letecky evakuovat,“ rozhořčeně píše na své Facebookové stránce spolek Vlčí máky.

Měla by vláda urychleně dát azyl afghánským tlumočníkům a jejich rodinám?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 20. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Iniciativa se obává, že takový postup bude mít jediný výsledek, a to zmařené životy tlumočníků a jejich rodin. „Česká republika má příležitost zachránit život lidem, kteří nám pomáhali, tuto příležitost nesmíme promarnit kvůli předvolebním obavám vládnoucích stran,“ uvedla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Program české vlády se soustřeďuje je na spolupracovníky armády z nedávné doby a primárně jim nabízí finanční prostředky. „Taková pomoc je však zcela neadekvátní a není pro ně řešením, jde jim o život, finanční prostředky jim život nezachrání. Přesun do bezpečí jsme našim spolupracovníkům slíbili, kdo jiný než armáda by měl dostát svým závazkům?“ dodal veterán z misí v Afghánistánu Lumír Němec.

Nizozemci a Němci zastaví deportace Afghánců, reagují na zhoršení konfliktu

Ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně Česko nabídne spolupracovníkům české armády peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v „nejaktuálnějším období“, budou přímo kontaktováni v nejbližší době, uvedla obrana. Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podrobnosti nechtějí české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat.

Podle dostupných informací by se pomoc měla týkat asi dvou desítek tlumočníků. Vlčí máky však hovoří jen o pár lidech. „I ti tři-čtyři ‚obdarovaní‘ obdrží danajský dar, protože padne na víza do Tádžikistánu a Indie, ovšem na checkpointech a hranicích je může Taliban odhalit,“ uvedl spolek.

Program, který umožňuje pomoci tlumočníkům, kteří pracovali ve prospěch českých sil působících v Afghánistánu, a jejich rodinám, schválila vláda na konci července.

Militantní afghánské hnutí Tálibán se za posledních osm dní zmocnil skoro poloviny afghánských provinčních metropolí. Z velkých měst v rukou afghánské vlády zůstávají už jen tři: Kábul, Mazáre Šaríf a Dželálábád.

Tálibán hlásí dobytí Kandaháru, druhého největšího města Afghánistánu

Svou současnou ofenzivu Tálibán zahájil v květnu, kdy zahraniční síly začaly s poslední fází svého odchodu z této neklidné asijské země. Konečné stažení amerických a zahraničních vojsk z Afghánistánu je plánováno na 31. srpna.

Posledních 12 českých vojáků s materiálem z alianční mise v Afghánistánu vrátilo do Česka na konci června. Mise se od roku 2002 účastnilo na 11 500 českých vojáků, 14 jich zahynulo.

13. července 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video