Inzerát NEVOLTE Karla Schwarzenberga, který vyšel v pátečním Blesku

Inzerát NEVOLTE Karla Schwarzenberga, který vyšel v pátečním Blesku

Za lživý inzerát až zákaz činnosti. Na advokáta si stěžuje i Wagnerová

  • 466
Inzerát urážející prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, který se objevil v pátečním vydání deníku Blesk, možná bude mít dohru pro jeho zadavatele. Tím byl pražský advokát Vladimír Zavadil. Během pondělí si na něj u České advokátní komory stěžovala řada jeho kolegů, ale i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Podle nynější senátorky Wagnerové se Zavadil provinil proti zákonu o přímé volbě, ale i proti etickým profesním předpisům. "Dopustil se porušení povinností, které má vůči advokátnímu stavu, tj. chovat se poctivě, čestně a slušně a tím přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu," cituje ve své stížnosti adresované předsedovi Kontrolní rady advokátní komory právnický kodex.

Jak říká mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková, Wagnerové stížnost nebyla jediná. "Během dneška jsme přijali řadu podnětů od advokátů. Inzerátem se však zabýval i tajemník komory, který zvažuje, že podá podnět jejím jménem," řekla iDNES.cz v pondělí v podvečer mluvčí komory.

Zavadil však už v pátek popřel, že by měl v úmyslu Schwarzenberga urážet. "Je tam uvedeno pouze to, co bylo uvedeno ve čtvrtek 17. ledna ve 20:00 na ČT1. Nic víc, nic míň. Nemá to nikoho ani urážet ani to nemá nikoho žádným způsobem poškozovat," ohradil se (více o hanlivé inzerci čtěte zde).

Jestliže však kontrolní rada ČAK dojde k jinému názoru, bude se Zavadilovým inzerátem zabývat kárný senát. Ten by advokáta v krajním případě mohl potrestat až úplným zákazem činnosti. "Kromě toho mu může udělit napomenutí, veřejné napomenutí, uložit pokutu až do výše stonásobku minimální mzdy nebo dočasný zákaz činnosti," vyjmenovala možné dopady Chaloupková.

Stěžovat si, tentokrát na průběh celých voleb, chce u Nejvyššího správního soudu nevládní protikorupční organizace Růžový panter. Podle ní mohly být volby zmanipulované lživou kampaní. Organizace nyní proto mobilizuje nespokojené voliče, kteří by podnět podali (více se dočtete zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video