Advokát Petr Kočí

Advokát Petr Kočí | foto: Jan Wirnitzer, iDNES.cz

Soud zrušil trest pro advokáta, který upozorňoval na židovský původ znalce

  • 93
Advokát Petr Kočí uspěl s odvoláním proti pokutě, kterou dostal za to, že při obhajobě členky ultrapravicové strany namítal podjatost soudního znalce Michala Mazla kvůli údajnému židovskému původu. O rozhodnutí Městského soudu v Praze informoval server Lidovky.cz. Odůvodnění rozsudku zatím nebylo zveřejněno.

„Soud zrušil rozhodnutí odvolací kárné komise České advokátní komory, kterým mi byla udělena pokuta za podání námitky podjatosti. Věc je nyní vrácena komoře k dalšímu řízení,“ řekl serveru Kočí.

Pokutu sto tisíc korun dostal advokát od komory před třemi lety. Částku už uhradil, současný verdikt mu však podle serveru otevírá možnost, aby peníze získal zpátky.

Kočí hájil v trestním řízení členku extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucii Šlégrovou, která byla za výroky na shromáždění v Litvínově obžalována z propagace nacismu a antisemitismu. Při jednání u Okresního soudu v Mostě vznesl Kočí námitku podjatosti znalce Michala Mazla, kterou mimo jiné odůvodnil i jeho údajným židovským původem.

Námitka, kterou soud zamítl jako irelevantní, vzbudila značný rozruch. Kárný senát České advokátní komory právníkovi uložil v říjnu 2012 roční zákaz výkonu advokacie (psali jsme zde). O rok později však odvolací kárný senát komory rozhodnutí zmírnil na stotisícovou pokutu (podrobnosti najdete zde).

Kočí se proti pokutě odvolal. Zdůraznil, že komora mu nakonec v zásadní otázce dala zapravdu: podle odvolacího kárného senátu byla námitka spočívající v etnickém původu znalce s ohledem na předmět znaleckého zkoumání obecně přípustná. Pokutu dostal za nevhodnou formu námitky. Minulý týden se svým odvoláním uspěl u soudu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video