Ministr zdravotnictví Vojtěch odstoupil z funkce. Nahradí ho Prymula

  • 2324
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odstupuje ze své ministerské funkce. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci. Premiér mu poděkoval za práci, boj s první vlnou epidemie podle něj zvládl neuvěřitelně. Před polednem Andrej Babiš oznámil, že novým šéfem resortu bude Roman Prymula. Vojtěch nadále zůstane poslancem a bude se věnovat zdravotnictví.

Vojtěch by podle zdrojů deníku E15 mohl nahradit Zdeňka Kabátka ve funkci generálního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Adam Vojtěch oznámil, že odstupuje ze své ministerské funkce. „Funkci jsem vykonával srdcem spolu se svými kolegy. Za ty tři roky se podařilo prosadit mnoho změn,“ řekl. 

„Chtěl bych poděkovat panu premiérovi za důvěru, kterou mi svěřil, a za to, že mi svěřil tento resort k řízení. Děkuji zdravotníkům za odvedenou práci. Děkuji svým spolupracovníkům na ministerstvu. Děkuji všem občanům, kteří mi vyjadřovali svou podporu,“ sdělil Adam Vojtěch.

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že od Babiše očekává co nejrychlejší oznámení jména nového ministra zdravotnictví, aby resort mohl řídit opatření proti epidemii.

Podle informací ČTK by premiér v pondělí nebo úterý měl o vedení resortu jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK napsal, že jako vždy v takových situacích bude prezident postupovat podle Ústavy.

K rezignaci ministra Vojtěcha se vyjádřil například bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Za současný stav nese veškerou odpovědnost Andrej Babiš. Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,“ uvedl na svém Twitteru.

Opoziční představitelé v anketě ČTK a na sociálních sítích zdůrazňují, že viníkem krizové situace kolem koronaviru je premiér Andrej Babiš (ANO), který jen potřeboval najít viníka. „Hlavním viníkem zůstává premiér,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru.

Fiala ČTK napsal, že v osobě ministra Vojtěcha odchází premiérův oblíbenec. „Který toho ale ve funkci dokázal jen velmi málo. Jako ministr se v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním. Jeho odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním,“ uvedl. Od Babiše očekává, že nového ministra navrhne rychle, aby zabránil dalším zmatkům.

Šéf lidovců Marian Jurečka na twitteru Vojtěchovo rozhodnutí ocenil.

Vojtěch v nedělních Otázkách Václava Moravce přiznal, že o rezignaci v posledních měsících přemýšlel několikrát. 

„Dělali jsme všechno pro to, abychom ochránili naše občany před nákazou a troufám si tvrdit, že jsme to v první vlně zvládli velmi dobře,“ uvedl ministr. Je přesvědčen, že udělal pro zvládnutí epidemie maximum. „Nemám se zač stydět,“ řekl. Odchodem chce vytvořit prostor pro „nové řešení epidemie koronaviru, která nás bude dál provázet.“

Z věcí, které se ministrovi Vojtěchovi za necelé tři roky ve funkci podařilo prosadit, jmenoval zahájení elektronizace zdravotnictví, reformy psychiatrické péče nebo budování sítě urgentních příjmů v nemocnicích. Podařilo se podle něj také zastavit úbytek zdravotních sester nebo vrátit význam dohodovacímu řízení mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými segmenty zdravotní péče, ve kterém se rozdělují prostředky z veřejného zdravotního pojištění.

Konference byla svolána kvůli aktuální koronavirové situaci. V neděli laboratoře zaznamenaly necelou tisícovku nově infikovaných. Maximem stále zůstává čtvrtek se svými 3 129 případy.

Počet nových případů covidu zůstal v neděli po šesti dnech pod tisícovkou

Aktuálně nakažených je 24 032 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných je 503 lidí, z toho 87 ve vážném stavu. Nejvíce zasaženým regionem zůstává hlavní město, tam hygienici za posledních sedm dní potvrdili téměř 217 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. 

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly můžeme v následujících dnech očekávat denní přírůstky mezi 6 000 až 8 000. 

Kabinet ANO a ČSSD obnoví z důvodu aktuálního vývoje koronavirové epidemie činnost Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). V Praze, Středočeském kraji, na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku se v pondělí vrací povinnost nosit roušky na venkovní akce, kde se sejde více než 100 lidí. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video