Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při tiskové konferenci po jednání vlády. (9. dubna 2020) | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hranice se brzy neotevřou, většina obchodů do měsíce, řekl Vojtěch

  • 1307
Většina obchodů otevře do měsíce, bary a kluby až v létě. Tak odhadl průběh postupného rozvolňování restrikcí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Lidové noviny. Vše však bude záležet na výsledcích studie, která ukáže promořenost populace, dodal. Hranice se zřejmě neotevřou ani v nejbližších měsících.

„Nechceme dělat prudké pohyby, zcela jistě neotevřeme ze dne na den všechny obchody. Dokážu si však představit, že značná část provozoven a obchodů by mohla do měsíce znovu začít fungovat,“ řekl Vojtěch pro Lidové noviny.

Koronavirus v Česku

Sestra Jitka z Kongregace sestar karmelitek oblékla před velikonočními svátky...
Skokani na trampolíně u pražského Rudolfina v rámci venkovní akce souboru Cirk...
Lidé nakupují v hobbymarketu Hornbach v pražských Řepích. Prodejny musí aktivně...

Otevírání obchodů budou podle něj doprovázet zpřísněná hygienická opatření. Kromě povinných rozestupů a pravidelné dezinfekce prostor by mohlo být zakázané třeba zkoušení oblečení v kabinkách. Tyto obchody ostatně otevřou až mezi posledními.

„Potřebujeme zhodnotit rizika přenosu viru skrze textil. Předpokládáme, že vydáme doporučení, aby si lidé nově koupené zboží vyprali, vyžehlili a vydezinfikovali,“ řekl ministr. Debata o zprovoznění služeb, jako jsou kadeřnictví, zatím není podle Vojtěcha namístě, vláda to teprve bude řešit.

V květnu by se mohly podle Vojtěcha otevřít restaurace a další stravovací zařízení, nejprve však pouze přes den. „Než povolíme provoz i ve večerních a nočních hodinách, to ještě nějaký čas potrvá,“ řekl.

Otevření nočních klubů Vojtěch odhaduje až na léto, a to s omezeným počtem návštěvníků. Co se týče hromadných akcí, nelze úplné rozvolnění restrikcí očekávat ani v létě.

Školy by podle ministra měly otevřít ještě do konce školního roku. Ke konci května by již mělo být riziko šíření nákazy jen velmi malé, uvedl v reakci na petice, které požadují, aby školy do prázdnin už neotevřely.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Již během dubna by pak mohly začít částečně fungovat vysoké školy, a to především pro studenty posledních ročníků. „A to tak, aby šlo provádět individuální konzultace, individuální zkoušení a praktické, kupříkladu laboratorní činnosti,“ vyjmenoval Vojtěch.

Roušky budou Češi podle Vojtěcha nosit povinně ještě nějakou dobu. „Myslím si, že se bavíme o době někdy do června. Ale v jistých situacích budou roušky doporučené i nadále,“ řekl.

Otevření hranic není záležitost ani nejbližších měsíců

V rozhovoru pro Českou televizi ministr dodal, že hranice hned tak otevřené nebudou. 

„Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců,“ řekl. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru.

Zatím vláda zákaz cestování zmírnila jen částečně, když schválila návrh Ústředního krizového štábu, aby po 14. dubnu mohli lidé vycestovat v nezbytných případech. Mezi ty patří třeba služební cesta či návštěva příbuzných v cizině.

Vše je však podmíněné dalším vývojem nákazy v Česku. Směrodatný bude v tomto ohledu především průzkum promořenosti populace. Ten se odehraje v Praze, na Olomoucku a v Jihomoravském kraji, cílem bude zjistit, kolik lidí je nakaženo, ačkoliv nevykazuje příznaky. Testovány budou desítky tisíc lidí, závěry studie by měla vláda mít na přelomu dubna a května.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video