Absolventské praxe končí

Uherské Hradiště - Déle než jejich předchůdci zůstanou možná v evidenci pracovních úřadů letošní absolventi škol. Alespoň ti z okresu Uherské Hradiště. Tamní úřad práce už totiž nebude jako dosud zaměstnavatelům přispívat na nová místa, která ve svých firmách pro absolventy vytvoří.

Nečekanou zprávu oznámil ředitel uherskohradišťského pracovního úřadu Richard Janíček: "V polovině července jsme dostali pokyn omezit výdaje, které dáváme na aktivní politiku zaměstnanosti. Závazky z letoška nesmí zkrátka přecházet do příštího roku. Proto v zásadě zastavujeme takzvané absolventské praxe." Dosud platilo, že pokud zaměstnavatelé dali ve své firmě šanci absolventům škol, úředníci jim na takto vytvořená místa většinou rok přispívali částkou v rozmezí od tří tisíc do čtyř a půl tisíce korun.

Miriam Majdyšová ze zlínského úřadu práce už loni uvedla, že zaměstnavatelé tuto možnost hojně využívají. Totéž potvrdili její kolegové v Uherském Hradišti. Během loňského roku přispívali na sto osmdesát dva takto vytvořených pracovních míst. Za šest měsíců letošního roku už totéž učinili v třiašedesáti případech. František Dostálek z uherskohradišťského úřadu práce odhadl, že dalších sedmdesát až osmdesát žadatelů teď bude muset odmítnout. "Bohužel takové opatření přichází zrovna v době, kdy příchod absolventů do naší evidence vrcholí," posteskl si ředitel Janíček.

Od května se tamním úředníkům přihlásilo 566 absolventů. To je sice jen nepatrně víc než loni, jejich šance na uplatnění bude ale bez možnosti absolvovat praxi nejspíš problematická. "Pořád nám ještě zůstávají standardní postupy - poradenství, zprostředkovatelská činnost. Dotaci dáváme i na vytvoření společensky prospěšných míst, pokusíme se uplatnění pro absolventy najít tam. Úplná kompenzace za praxi to ale nebude," připouští Richard Janíček. Potvrdil to také vedoucí tamního poradenského oddělení Bronislav Vajdík.

Absolventům chce kromě společensky prospěšných míst nabízet i stáže, ty ale pro ně nejsou tak výhodné jako praxe. Plat, za který absolventi v současné době pracují, se totiž nedostane ani na úroveň životního minima. Pracovní úřad navíc už nově nemůže absolventům zprostředkovat ani praxi v rozpočtových a příspěvkových organizacích. Zkrátka tak přijdou například nemocnice nebo školy, které dřív tuto možnost využívaly.

"V žádném případě to ale neznamená, že k nám teď absolventi nemají už vůbec chodit. Když jim nemůžeme zprostředkovat praxi, bude o to silnější naše poradenská činnost," slibuje vedoucí poradenského oddělení Úřadu práce v Uherském Hradišti Bronislav Vajdík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video