Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc


VELKÁ VODA (14. 8.)

Připravují redaktoři iDNES
ve spolupráci se zpravodaji MF DNES a iDNES.tv,
s využitím informací agentury ČTK

STŘEDA 14. SRPNA 2002
NÁSLEDUJÍCÍ UDÁLOSTI NAJDETE ZDE
 13:55 - Kvůli záplavám zvýšila Bochemie Bohumín výrobu o 30 procent. Jediný tuzemský producent dezinfekčních prostředků Sava a chloraminu nestačí pokrýt požadavky zákazníků.
 13:52 - Záplavy hrozí i Ústavu jaderné fyziky v Řeži u Prahy. Ústav je evakuován a podle zpravodajky iDNES nefungují telefonické linky. "Areálu ani jeho okolí nehrozí žádné akutní nebezpečí. Učinilo se vše proto, aby možnost ekologické havárie, a to jak radiační, tak chemické, byla minimalizována," řekla ČTK předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
 13:48 - V centru Prahy na Smetanově nábřeží sahá voda již 25 centimetrů pod okraj povodňových bariér. Hladina se však stabilizovala a již se nezvedá. V Chuchli v Praze 5 je hladina řeky už dvě hodiny na úrovni 780 centimetrů. Vodohospodáři očekávají kulminaci mezi 16. a 18. hodinou. V současné době záchranáři evakuují Lehárovu ulice v Modřanech. Praha žádá těžkou techniku na úklid. Podle primátora začne hladina klesat nejdříve ve čtvrtek.
 13:43 - Praha zřídila speciální konto u První městské banky 777 777 0700/6000. V pátek mimořádně zasedne pražské zastupitelstvo. Během středy odpoledne radnice zprovozní server s informacemi o evakuovaných Pražanech. Radní zveřejnili faxové číslo na hygieniky - 71 08 71 07, kde je možné si vyžádat chlorové preparáty na dezinfenkci.
 13:36 - Situace v metru se od rána nezměnila. Zaplaveno je šest stanic a škody jdou do stamilionů. Nejhůře jsou na tom stanice Florenc a Nádraží Holešovice. Nově vybudovaný tunel metra směrem do Troji je zcela zatopen. Nejpozději do pátku chce metro prodloužit kyvadlovou dopravu na trase C do stanice Hlavní nádraží, a na trase A z Náměstí Míru do stanice Muzeum. Trasa B by měla začít fungovat také z Anděla do Nových Butovic.
 13:24 - Od Prahy na sever republiky se situace komplikuje. Stále nebyla zprůjezdněna dálnice D8 od 0. po 18. km, kde hrozi spadnutím podemletý sloup vysokeho napětí. Stará silnice II/608 je neprůjezdná kvůli záplavě ve Veltrusech a tak jedinou možnou trasou na Českou Lípu či Litoměřice zůstává silnice I/9. Zde je však mezi Neratovicemi a Mělníkem most Na Štěpáně, který bude kvůli rozvodněnému Labi pravděpodonbě do hodiny uzavřen. Objízdné trasy pak povedou přes Slaný nebo Mladou Boleslav. Hlásí agentura DITA.
 13:15 - Škody způsobené záplavami v průmyslu dosáhnou řádově několika miliard korun. Jde o přímé škody na majetku podniků, ale též o škody způsobené tím, že řada lidí nemůže chodit do práce.
 13:08 - V Plzni jsou již některé komunikace průjezdné. Stále se ale nedá projet přes tranzit, který spojuje dálnici D5. Zprůjezdněn byl most v městské části Plzeň - Doubravka, ovšem pouze pro záchranáře a MHD. MHD v Plzni v celem městě nadále přepravuje zdarma na náhradních autobusových trasách. Příjezd do Plzně od Prahy je kvůli uzavřenému mostu na Rokycanské třídě stále uzavřen.
 13:02 - Povodeň, která zcela zaplavila spodní část pražské zoologické zahrady, si mezi vzácnými zvířaty už vybrala další oběť. V rozvodněné Vltavě se utopil sedmiletý gorilí samec Ponk. Zbývající čtyři gorily se podařilo ošetřovatelům zachránit. Ve speciálních bednách pak budou přepraveny do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem.
 12:59 - Na stovky milionů korun odhaduje vodohospodářská společnost Vivendi Water škody způsobené povodní. Velké množství vodohospodářských zařízení bylo zatopeno. V úterý večer podlehla i ústřední čistírna odpadních vod v Praze Bubenči, kterou chránily osmimetrové protipovodňové hráze.
 12:50 - Voda z Vltavy, která dopoledne zaplavila pobřeží pražské čtvrti Smíchov, postupuje dovnitř čtvrti. Pomalu se tak podle očitého svědectví fotoreportéra ČTK blíží mimo jiné k pěší zóně Anděl, kde je jeden ze dvou vchodů do stanice metra. Vodě sice stojí v cestě zátarasy, ale hladina řeky je vyšší a proto je začíná překonávat. Záchranářům chybějí pytle, do nichž sypou písek.
 12:43 - České dráhy v poledne kvůli stoupající vodě opět zcela uzavřely Masarykovo nádraží v Praze. To bylo kvůli záplavám uzavřeno už v úterý, ale v noci na dnešek byl umožněn provoz vlaků ve směru na Kolín a Lysou nad Labem. Podniku se naopak podařilo zprovoznit celou trať z Plzně do Českých Budějovic. Ta byla ještě dopoledne neprůjezdná z Budějovic do Protivína.
 12:40 - Krizovému štábu Prahy 7 scházejí čluny. "Lidí máme dostatek. K dispozici jsou také automobily, které nám poskytují podnikatelé i soukromníci bez nároku na jakékoliv vracení nákladů. Pro čluny si můžeme i přijet," řekl ČTK vedoucí krizového štábu Roman Vurm. Plavidla lze nabídnout pracovníkům úřadu na nábřeží Kapitána Jaroše, kam je čluny možné také přímo dopravit.
 12:35 - Stoupající hladina Labe zřejmě odpoledne donutí magistrát v Ústí nad Labem uzavřít na několik dnů oba silniční mosty přes rozvodněnou řeku - Mariánský most a most Dr. Edvarda Beneše. Městská část Střekov ale nebude zcela odříznuta od zbytku města. Budou totiž jezdit vlaky po železničním mostě.
 12:31 - Shromaždiště pro evakuaci obyvatel v městské části Praha 4 jsou: Základní škola Plamínkové – Nusle, ZŠ Nedvědovo náměstí – Podolí, ZŠ Školní – Braník, Branické náměstí
 12:28 - Živnostenská banka obnovila plný provoz ve všech obchodních místech s výjimkou těch, jež jsou zasaženy povodněmi. Nadále tak zůstává uzavřena pobočka v Českých Budějovicích a neobsluhují ani expozitury v Ústí nad Labem, Teplicích, Písku a na pražském Smíchově. Obchodní místo v Plzni je již v provozu. Otevřena je i plzeňská pobočka Union banky, naopak uzavřena zůstává budějovické zastoupení. Až do odvolání nelze v Union bance provádět platby do zahraničí.
 12:26 - Hladina Dyje ve Znojmě stále pomalu stoupá. Voda zaplavila čtvrť Marešov. Přítok Dyje v Podhradí nad Dyjí klesl za poslední hodiny o 35 centimetrů. Hasiči očekávají, že voda ve Znojmě začne pomalu klesat asi za sedm hodin. Hladina Dyje totiž pod Vranovskou přehradou klasla za poslední hodinu o centimetr.
 12:24 - Materiální pomoc pro oblasti postižené povodní shromažďuje také Charita svaté Anežky v Otrokovicích na Zlínsku a Charita ve Zlíně. "Máme zájem především o přikrývky, čisticí a desinfekční prostředky, gumové rukavice a boty," uvedl ředitel otrokovické charity Milan Šiška. Věci je možné ve Zlíně odevzdat v šatníku na Burešově 4886 každý všední den od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 14 hodin. V Otrokovicích je otevřen od 8 do 16 hodin šatník v suterénu přístavby farního kostela sv. Vojtěcha.
 12:22 - Pražská záchranná služba pokračuje v evakuaci lidí ze zaplavených oblastí. V jednom případě vyjížděl lékař záchranné služby k pacientovi se srdeční příhodou na člunu hasičů. Informuje agentura DITA. Vrtulník zasahoval poblíž Libčic u pacientky, kterou v místě odříznutém vodou postihl infarkt. Pacientku záchranáři předali na koronární jednotku Ústřední vojenské nemocnice.
 12:19 - Rozvodněná Vltava zaplavuje Národní divadlo. Voda z kanalizace se dostala do suterénu a místnosti se základními kameny. Hasiči odčerpávají vodu. Škody bude možno odhadnout až později. Cennosti byly již dříve vyneseny do horních pater.
 12:16 - Domy v Solenicích, které stojí podél řeky, jsou zaplaveny až do výšky dvou metrů, most pro pěší už neexistuje. Hladina v nádrži Orlík je nejvýš v historii, tipuji že už je nad maximalní povolenou kotou, píše čtenář iDNES.
 12:14 - České dráhy očekávají škody ze záplav vyšší než v roce 1997. Tehdy dosáhly 1,7 miliardy korun. Záplavy zatím vyřadily z provozu zhruba 20 traťových úseků a poškodily nebo strhly několik mostů. Mimo provoz je pražské Holešovické nádraží, částečně nefunguje Masarykovo nádraží a nádraží v Písku.
 12:10 - Záplavy vyřadily Českému Telecomu z provozu přes 32 tisíc telefonních linek především ve středních Čechách a Praze. Mimo provoz je 13 ústředen, v drtivé většině případů kvůli výpadku elektřiny.
 12:07 - Budějovický Budvar předpokládá, že by odpoledne mohl pokračovat ve výrobě piva. Generální ředitel Jiří Boček čeká, že se odpoledne obnoví standardní provoz. Povodňová vlna se nedostala k výrobním technologiím a nebude mít vliv na kvalitu piva.
 12:03 - Ohrožené podniky holdingu Unipetrol zastavily výrobu. Podle mluvčího Tomáše Zikmunda nevyrábí kralupský Kaučuk ohrožený Vltavou, ani neratovická Spolana zčásti zaplavená Labem. Obě firmy se na záplavy údajně připravily dopředu, mají prázdné výroby i sklady a nehrozí únik toxických a nebezpečných látek. Kaučuk má podle Zikmunda zaplavenu zatím pouze vodárnu, ve Spolaně je pod vodou i část výrobní zóny. Od středečního dopoledne odstavila výrobu i Česká rafinérská.
 11:54 - Podle pražské policie policie zůstavá Barrandovský most stále průjezdný, částečně je však zatopen podjezd pod tímto mostem u nájezdu z Modřanské ulice na Jižní spojku. Úsek je zatím s velkou opatrností průjezdný, na místě jsou hasiči a provoz řídí policisté, hlásí dopravní agentura DITA.
 11:51 - Záchranáři museli evakuovat asi 20 obyvatel obce Travné u Trhové Kamenice na Chrudimsku. Do údolí se vylila řeka Chrudimka. Ve dvě hodiny ráno voda vtrhla do osady. Poničila deset domů a vyplavených je i 15 chat. Plná je také nedaleká přehrada Paříž na řece Doubravě. Řeka ale kulminovala v noci, neočekává se tak žádný problém.
 11:49 - Podle zpravodaje dopravní agentury DITA je v pražských ulicích Jindřicha Plachty a Svornosti již metr vody. V ulici Svornosti voda podle něj sahá až ke křižovatce s ulicí Na Valentince.
 11:47 - Slavičínský výrobce speciální a ochranné obuvi Prabos nabízí dodání svých výrobků do zaplavenýc oblastí. Boty se hodí záchranářům, ale i při následném odstraňování škod. Firma ze Zlínska už věnovala zásahovou obuv hasičům v Českých Budějovicích za více než 20 tisíc korun.
 11:33 - Evakuace zhruba stovky lidí začala v Neratovicích. Je pravděpodobné, že ještě dopoledne bude musit opustit své domovy asi dalších 500 obyvatel lidí městské části Mlékojedy. První evakuovaní žijí v části města mezi železniční tratí a areálem firmy Spolana.
 11:30 - Voda z Vltavy zaplavila pražské Janáčkovo nábřeží na levém břehu řeky mezi Jiráskovým mostem a mostem Legií. Podle odhadu zpravodaje ČTK je v ulici zhruba 30 centimetrů vody. Na místě policisté a záchranáři budují protipovodňové zátarasy z pytlů s pískem.
 11:27 - Jindřichohradecký krizový štáb vyslal těžkou techniku k protrženým hrázím zatopených pískových lomů u obce Majdalena na Třeboňsku. Lužnice tu opustila své koryto a voda se přes protržené hráze valí na rybník Rožmberk. Záchranáři se snaží zmapovat situaci. Techniku poskytnou místní firmy.
 11:23 - Pražský magistrát uvažuje o potopení či odstřelu lodě Kristian-Marco kotvící poblíž Národního divadla, pokud ji velká voda utrhne. Plavidlo sloužící jako restaurace drží u břehu dva tanky. Majitelé loď včas neodklidili do chráněného přístavu.
 11:19 - Evakuovaná část Prahy je bez plynu. Pražská plynárenská vyhlásila stav nouze a odpojila část Smíchova, Kampu, Malou Stranu, Nové Město, Holešovice, Libeň a Karlín. Podle mluvčí Dagmar Hartmanové jde o preventivní opatření, úniky plynu nehrozí.
 11:11 - Na burze se stále neobchoduje. Pražská burza je zavřená, kvůli záplavám nepracuje ani většina makléřských firem. Rozhodnutí o dalších obchodech padne až ve čtvrtek ráno.
 11:03 - V zaplavených oblastech pomáhá i dnes na 1800 vojáků se speciální technikou. Armáda zasahuje nejen v jižních Čechách, které záplavy postihly jako první, její pozornost se přesunuje i do oblasti hlavního města a severních Čech. Dva vrtulníky z letecké základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku začaly monitorovat tok Dyje.
 10:59 - Kvůli stoupajícím řekám museli energetici odpojit další místa severně od Prahy. Celkem deset trafostanic vypnuli v Mělníku, další byly mimo provoz v Kralupech nad Vltavou a v Berouně. Bez energie byly například podniky Tiba v Berouně, Armabeton v Kralupech a sklárny v Nižboru.
 10:56 - Žádná hráz rybníka na Třeboňsku se dosud neprotrhla. "Do předimenzovaného rybníku Rožmberk se ale valí voda z protržené Nové řeky z jihovýchodu, od jihu pak ještě z protržených hrází pískovišť u obce Majdalena," řekl ředitel společnosti Rybářství Třeboň Jan Hůda.
 10:54 - Voda z Vltavy zaplavila dopoledne některé ulice v pražské čtvrti Smíchov, které s Vltavou bezprostředně sousedí. Voda zaplavila především část ulice Svornosti, která je zhruba sto metrů od Vltavy a je tudíž neprůjezdná. Policisté uzavřeli nejen tuto ulici, ale i okolní ulice Vltavskou, Jindřicha Plachty a Na Bělidle. Záchranáři a další občané v těchto a dalších ulicích intenzívně budují protipovodňové zátarasy. Je uzavřena výpadovka z Prahy směrem na Radotín a Příbram. Oyvatelé některých domů stále nechtějí opustit své byty.
 10:51 - Voda na Smíchově dosahuje až ke stěnám areálu pivovaru Staropramen, ale zdá se, že ho zatím vážně nezasáhla. Větším problém by ale mohl být botel Admirál, který je stojí na Vltavě poblíž zaplavených ulic. Voda totiž loď vyzdvihla v podstatě na úroveň domů v nábřeží.
 10:49 - České povodně oslabily i slovenskou korunu. Ta z počátečních 44,235 koruny za euro klesla na 44,275. Ztrácí také česká měna. Ta mírně ubrala na 31,278 za euro.
 10:45 - Kulminační vlna Vltavy v Praze se podle Martina Kupky z pražského magistrátu odsouvá na odpoledne až večer. Nové evakuace se zatím nechystají. Platí současný stav, vyklízení se tedy zastavilo v Josefově, části Starého města a Holešovicích.
 10:35 - Tramvaje jezdí přes tři pražské mosty. Z jednoho břehu Vltavy na druhý se Pražané nejlépe dostanou tramvají po jednom ze tří mostů, které jsou pro tento způsob dopravy otevřeny. Tramvaje mohou na mosty Štefánikův, Legií a Palackého, pro automobilovou dopravu je otevřený Barrandovský most, kde jezdí i autobusy MHD. "Situace se mění kažou chvíli, už nám policie avizovala, že hrozí uzavření mostu u Národního divadla," sdělila pro iDNES mluvčí Dopravních podníků Michaela Kuchařová. "Kdo nemusí, ať do města nejezdí, protože by se už nemusel dostat zpátky." Omezený provoz pražského metra byl částečně rozšířen, po dvou soupravách jezdí na zastávku Muzeum kyvadlově z Pražského povstání (trasa C) a z Náměstí míru (trasa A).
 10:25 - Povodňová vlna dorazila do Znojma. Podle zpravodaje MF DNES Znojemská přehrada zatím vodu zadržuje. Řeka Dyje se pod přehradou i přes zvýšené odpouštění drží v korytě. Kulminovat bude Dyje ve Znojmě během hodiny.
 10:15 - Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka se zvýšil odtok vody přes přelivy rybníka Rožmberka. Zároveň odstartoval vrtulník s pracovníky Povodí Vltavy, kterí mají ze vzduchu posoudit další možnosti zvýšení odtoku z rybníka.
 10:10 - Ve Znojmě to zatím podle zpravodaje MF DNES vypadá dobře. "Stále se čeká přívalová vlna na Dyji. Voda je už po okraj hráze Znojemské přehrady. Hasiči průbežně odklízejí naplavené kmeny stromu," popsal situaci ve Znojmě zpravodaj. Hasiči preventivně také odřezali zábradlí na Sedlešovickém a Oblekovickém mostě. Ve Znojmě opustilo své domovy z bezpečnostních důvodů 4500 lidí. Úřady čekají na telefonické upozornění z rakouského Hardeggu, kam by měla povodňová vlna na Dyji dorazit už za několik desítek minut. Ve Znojmě policie uzavřela všechny mosty. Jedinou spojnici mezi oběma břehy je železniční viadukt.
 10:05 - Kvůli povodním na Znojemsku jsou až do odvolání uzavřeny hraniční přechody s Rakouskem v Hevlíně a v Hatích. Celní ředitelství v Brně doporučuje jet do Rakouska pres Mikulov, kam může veškerá i nákladní doprava. Provoz je tu nonstop. Osobní automobily, cyklisté, motocykly a pěší mohou cestovat do Rakouska i přes hraniční přechod v Poštorné nebo ve Valticích. Provoz je tady pouze od 6 do 22 hodin.
 10:00 - Stále neprůjezdná je v Ústí nad Labem ulice Přístavní "Řidiči neprojedou také z Vanova a Krásného Března, stále průjezdný je však most přes Labe ze Střekova," popsala situaci agentuře DITA pracovnice ústeckého krizového centra. "Zatím ještě stále nedošlo k nejhoršímu," dodala.
 09:55 - Neprůjezdný je most ve Štětí, prvním městě na Labi v Ústeckém kraji. Voda se ve Štětí tlačí skrze kanalizaci na Husovo náměstí, byť jinak město chrání násep obchvatu. První dům u řeky zmizel pod hladinou skoro po střechu. Potvrdila to operátorka městské policie.
 09:50 - V Roudnici nad Labem byl zatím podle místostarosty Vladimíra Urbana evakuován jediný dům - starý mlýn. Do města voda nevnikla, ani na nábřeží.
 09:45 - V okrese Litoměřice zatím pokračuje podle přednosty okresního úřadu Josefa Pola evakuace dvouapůltisícového Terezína a šesti obcí na břehu Labe.
 09:40 - Hlávkův most v Praze je uzavřen a policie uvažuje i o uzavření Barrandovského mostu. "Policie o tom uvažuje kvůli zaplavení části Smíchova, zatím se však po Barrandovském mostě normálně jezdí," řekl agentuře DITA mluvčí pražské policejní správy Jan Holub.
 09:25 - Krizový štáb Jihočeského kraje nařídil evakuaci ohrožených oblastí kolem Lužnice na Táborsku. Důvodem je stoletá voda odtékající z rybníku Rožmberk. "Evakuovat budeme asi 3000 obyvatel zátopové oblasti Lužnice od Vlkova, přes Veselí nad Lužnicí až po Tábor a Bechyni," řekl zástupce táborského přednosty Jiří Vavruška. Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka bylo již v úterý z úseku pod rybníkem Rožmberk na Jindřichohradecku evakuováno 900 lidí. Pokračují také práce na zpevnění hráze rybníka.
 09:22 - Vytrvalé srážky sice opustily jižní, západní a střední Čechy, ale na severu, severovýchodě Moravy a ve Slezsku bude ještě zataženo s občasným deštěm, v Beskydech budou srážky trvalé. Přeháňky meteorologové očekávají na celém území republiky. Déšť bude i nadále provázet čerstvý vítr o rychlosti 18 až 32 kilometrů za hodinu, v nárazech a na horách až 54 kilometrů za hodinu. V Beskydech může napršet 20 až 50 milimetrů, ojediněle až 70 milimetrů vody na metr čtvereční. To znamená, že hladiny horních toků tamních řek se mohou zvedat. Ve čtvrtek už by mělo méně pršet i na severovýchodě České republiky.
 09:20 - Jihočeská energetika začne postupně zapínat dodávky elektřiny v oblastech, kde záplavy opadly a kde bude možné uvést pod napětí příslušná zařízení. "Všichni lidé už jsou venku v terénu, začínají čistit, vysoušet a měřit trafostanice a budeme postupně zprovozňovat," řekl technický ředitel firmy Josef Havel. V Českých Budějovicích je vypnuto téměř 150 trafostanic. Většina z nich je však už bez vody a malá část byla uvedena do provozu již v úterý večer.
 09:18 - Vltava u železničního mostu na pražském Smíchově zaplavuje ulice nedaleko břehu. Podle krizového štábu by ale příliš hluboko do městské čtvrti neměla postupovat. Po 08:00 velká voda dosahovala do ulice Svornosti a postupovala Vltavskou. Kanalizace kalné přívaly zatím stíhala pojmout a nevracela je zpět do ulic. Přesto se lidé brodili v hloubce asi 30 centimetrů. Dobrovolníci se snažili kritická místa ještě zatarasit pytli s pískem, aby se povodeň nedostala ke stanici metra Anděl. Oblast kontrolovali policisté. Obcházeli domy a zjišťovali, zda v záplavové zóně nezůstali ještě nějací obyvatelé.
 09:15 - Během noci vlivem deště dále stouply hladiny vodních toků v Pardubickém kraji. Stav ohrožení platí dál na Doubravě, která zcela zaplnila Pařížovskou přehradu. Druhý stupeň vyhlásili hydrologové na Chrudimce u Hamrů. Hasiči začali ráno evakuovat část obce Travná. "Ohroženo je území mezi Sečskou a Hamerskou přehradou, Trhová Kamenice a Horní Bradlo. Půjde ale zřejmě jen o lokální záplavy," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.
 09:11 - Na méně než polovinu, na současných 140 centimetrů, což představuje první povodňový stupeň, klesla oproti pondělku hladina řeky Otavy na Sušicku. Ještě před dvěma dny byla řeka rozlitá až na sušickém náměstí. Na Úhlavě je stále vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, ale už necelých 20 centimetrů zbývá do stupně druhého, kdy hladina klesne na 290 centimetrů. V Sušici, Nýrsku a ve Švihově už voda výrazně opadla a odstraňování následků záplav je v plném proudu. V těchto místech je celkem 60 vojáků z janovické posádky. Komise pravděpodobně povolá další pomocníky.
 09:06 - Pro lidi, kteří chtějí materiálně pomoci evakuovaným lidem, zřídil pražský magistrát dvě střediska, každé na jednom vltavském břehu. Nově zřízena je také telefonní linka 36099360, na niž lze nabídnout volné prostory pro nouzové ubytování evakuovaných. Lidé mohou materiál nosit na sídliště Barrandov do základní školy V remízku a do Bohnic do kulturního centra Krakov. Magistrát by uvítal pomoc především v podobě papírových sterilních prostěradel, hygienických potřeb, jako je toaletní papír, ale i trvanlivých potravin. V Praze je nyní podle odhadů evakuováno asi 45 tisíc lidí převážně z Karlína, Libně, Holešovic, Malé Strany a od rána i ze Starého Města.
 09:00 - Dodávky pitné vody v Praze nejsou podle Pražských vodovodů a kanalizací narušeny. "Stále zajišťujeme plynulé zásobování vodou, která splňuje vyhlášku ministerstva zdravotnictví," řekla mluvčí PVK Marcela Dvořáková. Žádné významné závady na vodovodní síti nejsou hlášeny. Dodávky vody zajišťují v současnosti úpravny vody Káraný a Želivka, která pracuje naplno. V noci se také plnily vodojemy, takže jsou velké rezervy. Mimo provoz je stále z preventivních důvodů úpravna vody v Praze Podolí, kterou chrání zátarasy z písku. Její činnost bude obnovena, až se Vltava vrátí do normálu.
 08:59 - Obce mezi Neratovicemi a Mělníkem začíná vážně ohrožovat přicházející povodeň. Způsobuje to zpětná vlna po Labi, která přichází od mělnického soutoku s rozvodněnou Vltavou. Vážně ohrožena je Libiš, voda dotírá i na Obříství. Neratovice byly zatím ušetřeny, ale hladina řeky stoupá poměrně rychle a město je připraveno na evakuaci osob ze zátopových oblastí.
 08:57 - Berounka v Berouně zvolna klesá, od jedné do sedmé hodiny ranní to bylo o 13 centimetrů. V 7 hodin její hladina dosahovala 696 centimetrů. Řeka kulminovala od úterních 23:00 právě do jedné hodiny po půlnoci, kdy hladina vystoupila na 709 centimetrů při průtoku 1800 kubických metrů za sekundu. V Berouně je stále zatopena většina ulic, na hlavním náměstí před radnicí je asi 160 centimetrů vody. V evakuačních místech na základních školách a v kasárnách je zhruba 1100 lidí.
 08:52 - Dramatickou noc mají za sebou obyvatelé Kralup nad Vltavou na Mělnicku, které postihla mimořádná povodeň. Rozvodněná řeka stoupá a zaplavuje nové části města. Kulminovat by měla až odpoledne. "Situace je čím dál tím složitější. Nyní musíme za mnohem složitějších podmínek evakuovat lidi, kteří se před námi schovávali," řekl místostarosta Rudolf Kasseckert. Představitelé města si již při úterní evakuaci stěžovali na špatnou spolupráci některých občanů. Postupně bylo evakuováno asi 150 lidí. Převážná většina ze zhruba 3000 nejvíce ohrožených obyvatel opustila domovy sama.
 08:44 - Protipovodňové bariéry, které brání přelití Vltavy do evakuovaného centra Prahy, jsou na hranici své padesáticentimetrové rezervy. "Pokud by bariéry okolo centra nevydržely, sahala by voda například na Anenském náměstí do čtyř metrů a zaplaveno by bylo i Staroměstské náměstí k pomníku Jana Husa," řekl Pavel Uher z Povodí Vltavy. Doplnil, že ohroženy by byly i oblasti okolo Josefova a Františku.
 08:40 - Povodňovou vlnu ve Znojmě lze podle nejnovějších informací očekávat mezi 08:00 až 11:00. Ve městě se zatím řeka Dyje drží v korytě. Z ohrožených čtvrtí bylo v noci evakuováno asi 5000 lidí. Vyklizený prostor je neprodyšně uzavřen. "Hladina jde nahoru, hasiči a policisté jsou v pohotovosti," řekla mluvčí znojemské radnice Anna Maixnerová. Krizový štáb sleduje vývoj na Vranovské přehradě, nyní do ní přitéká 400 a odtéká z ní 350 metrů krychlových vody za sekundu. Přesto se hladina Dyje zvyšuje, přítok s odtokem se navíc zřejmě brzo vyrovnají. Povodňová vlna může zasáhnout obce od Vranova nad Dyjí až po Hevlín. Až dorazí do Znojma, lze podle odborníků očekávat, že hladina Dyje prudce stoupne o metr.
 08:34 - Česká Lípa, která přislíbila humanitární pomoc částečně zatopeným Prachaticím v jižních Čechách, vyšle do postiženého města likvidovat následky záplav desetičlenný tým dobrovolných hasičů z Dobranova včetně jednoho cisternového vozu.
 08:29 - Jablonec nad Nisou chce pomoci městu Vodňany penězi, humanitární sbírkou a technikou. Jablonecká radnice dá Jihočechům 300.000 korun a založí účet, na který budou moci přispívat i občané. Hasiči nabízejí osvětlovací techniku, nářadí, čerpadlo, úklidové vozy a další mechanismy.
 08:24 - Liberecký primátor Jiří Kittner a hokejový klub Bílí tygři ve spolupráci s Českým červeným křížem také organizují sbírku humanitární pomoci. Uskuteční se dnes při hokejové show hvězd u zimního stadionu. Červený kříž žádá občany, ale nosili pouze spací pytle, deky, pitnou vodu a trvanlivé potraviny. Sbírka potrvá do čtvrtka.
 08:20 - V Písku, Českých Budějovicích, Plzni a v Praze mezi hlavním nádražím a Prahou Smíchovem vlaky suplují městskou hromadnou dopravu a zajišťují spojení mezi opačnými břehy řek. Generální ředitel Českých drah odhaduje, že se škody vyrovnají škodám po povodních v roce 1997 a to je 1,7 miliardy.
 08:17 - Evakuace před záplavovou vlnou by se mohla na Litoměřicku týkat až 20 obcí. Rozvodněné Labe zatím nejvíce postihlo Křešice, z nichž bylo už evakuováno všech 900 obyvatel. Podle dosavadních předpokladů by obec měly být zcela zaplaveny kolem poledne. Křešice jsou nyní už zcela neprůjezdné, od úterního večera nejde elektřina a plyn, z kohoutků neteče voda.
 08:15 - Vltavu v Praze už je možné autem překonat jen po Barrandovském mostě, průjezdný je podle agentury DITA i Hlávkův most, ale pouze po Veletržní ulici. Neprůjezdné jsou Holešovice, Karlín, Strakonická ulice, Zbraslav, Lahovice. Magistrála a průmyslový okruh jsou průjezdné dobře.
 08:11 - V Litoměřicích jsou zaplaveny silnice poblíž Labe, hlavní komunikace byly dnes ráno průjezdné. V úterý bylo evakuováno středisko litoměřických hasičů, protože leží v zátopové oblasti. Během dopoledne budou evakuováni lidé v Bohušovicích nad Ohří, Terezíně a Mlékojedech.
 08:08 - Bankomaty České spořitelny jsou i přes rozsáhlé záplavy v Praze stále v provozu. "Fungujeme, fungují i terminály u obchodníků a budou fungovat i pobočky, až otevřou," řekla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. ČS musí už ale pracovat s generátorem, protože elektřina v oblasti, kde se nachází její datové centrum pro řízení bankomatů, byla odpojena. Firma má téměř tisíc bankomatů, což je asi polovina z celkového množství v České republice.
 08:04 - Krizový štáb Jihočeského kraje nařídil evakuaci ohrožených oblastí kolem řeky Lužnice na Táborsku. Důvodem je stoletá voda odtékající z rybníku Rožmberk. "Evakuovat budeme asi 3000 obyvatel zátopové oblasti od Vlkova, přes Veselí nad Lužnicí až po Tábor a Bechyni," řekl zástupce táborského přednosty Jiří Vavruška. Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka bylo již v úterý z úseku pod rybníkem Rožmberk na Jindřichohradecku evakuováno 900 lidí. Pokračují také práce na zpevnění hráze rybníka.
 08:00 - V Jihomoravském kraji je od rána neprůjezdný hlavní tah Znojmem z Jihlavy na hraniční přechod Hatě. Ten je z české strany neprůjezdný a doprava je odkloněna na přechod v Mikulově. V opačném směru celníci odbavují a dopravu usměrňuje policie, sdělilo infocentrum ABA. Ve Znojmě byl rovněž uzavřen most na obec Sedlešovice. Naopak v provozu jsou na jihu Moravy již hraniční přechody Vratěnín a Hnanice.
 07:59 - Nejvyššího bodu dosáhne hladina Vltavy v Praze pravděpodobně odpoledne. Hydrologové předpokládají, že v té době vyšplhá řeka v Praze-Chuchli do výšky osmi metrů. V 05:00 vodohospodáři zde naměřili hloubku 752 centimetrů, normální stav v korytu je zhruba 50 centimetrů až metr.
 07:57 - Pokles Berounky v Plzni se zastavil, protože vodohospodáři odpouštějí přehradu Hracholusky. Situaci v Praze to již ale výrazně neovlivní. Berounka v Berouně dosáhla nejvyššího bodu o půlnoci, kdy hladina sahala do výše 796 centimetrů. Nyní tam již řeka klesá. Hladina Labe v Mělníku sahala dnes v 06:00 do výše 770 centimetrů. Vodohospodáři odhadují, že večer se zvýší až na devět metrů a kulminovat bude ve čtvrtek kolem poledne, kdy by mohla sahat až do výše deseti metrů. V Ústí nad Labem naměřili vodohospodáři dnes v 06:00 hloubku 771 centimetrů, kulminovat má až v pátek odpoledne.
 07:55 - U Národního divadla voda prosakuje bariérami s pískem. Policie podle zpravodaje MF DNES nepouští lidi od Karlova mostu k Mostu legií, na druhou stranu, k Jiráskovu mostu, zatím lidé míří.
 07:52 - Podle přednosty českokrumlovského okresního úřadu je jednou z priorit zprůjezdnění silnice, která na Kaplicku vede ke skládce.
 07:50 - V Kralupech pokračuje evakuace, předpokládá se, že své domovy bude muset opustit 200 až 1000 lidí. Budou odvezeni do Veltrus a do Kladna. Toxické látky z Kaučuku Kralupy byly podle České televize odvezeny mimo záplavovou oblast.
 07:47 - V Českých Budějovicích klesá hladina Malše. Hladina Vltavy klesá pomalu. Centrum je stále bez proudu.
 07:45 - Jizera v Železném Brodě, Nisa v Liberci a Kamenice v Jizerských horách dosáhly podle krajské povodňové komise kolem půlnoci třetího stupně povodňové aktivity. Policisté a hasiči během noci evakuovali asi 100 obyvatel Železného Brodu na Jablonecku a několik rodin v Liberci Machníně. "Vyklidili jsme ulici Obránců Míru a Poříč," řekl velitel Městské policie v Železném Brodu Darek Šmíd. Jizera dosáhla hladiny přes 5,5 metrů, což je o půl metru více, než při povodních v roce 2000. Lidem v nebezpečí poskytly azyl místní školy. Dnes se budou moci do svých bytů vrátit. Díky pytlům s pískem mají zatopené jen sklepy.
 07:35 - Policie vyhání z ohrožené oblasti v okolí Staroměstského náměstí zbývající obyvatele. Někteří turisté zmateně pobíhají po ulicích s kufry. Vltava podle odhadů nedosáhne od Václavského náměstí výše.
 07:33 - Dobrovolní záchranáři na pražské Štvanici zachránili muže, kterého přinesla Vltava až z Chuchle. Podařilo se mu proplout celým centrem, než pro něj záchranáři skočili na lanech z mostu. Staší muž bez dokladů však ihned po své záchraně zmizel.
 07:29 - V jižních Čechách je nově zcela neprůjezdná mezinárodní silnice E55 v Českých Velenicích, včetně obchvatu města. Kvůli strženým či poškozeným mostům jsou nově neprůjezdné i silnice z Tuště do Suchdola nad Lužnicí a z Majdaleny do Chlumu, uvedlo infocentrum ABA. V okrese Mladá Boleslav voda zaplavila silnice III. třídy v Bakově nad Jizerou, Loukově a Mohelnici. Na Litoměřicku je zatopená a uzavřená silnice přes Mlékojedy. Neprůjezdný je rovněž Bílý Kostel na Liberecku a hraniční přechod Hrádek nad Nisou. Dálnice D5 je uzavřena mezi Plzní a Rokycany a z Prahy do Plzeň je po dálnici znemožněn průjezd nákladních vozů. Neprůjezdná je rovněž dálnice D8 z Prahy k 18. kilometru.
 07:24 - Voda rozbouřené Vltavy dosahuje na pražské Novotného lávce u diskotéky k vrcholům norných stěn, které sem byly nainstalovány, aby chránily ulice Starého Města. Vodu drží zhruba 1,5 metru nad úrovní komunikace. Už od úterý je od Novotného lávky po Národní divadlo Smetanovo nábřeží uzavřeno.
 07:19 - České dráhy zavedou kolem osmé hodiny kyvadlovou železniční dopravu mezi pražským hlavním nádražím a stanicí Praha-Smíchov. Dopravu zdarma by měla až do odvolání zajišťovat jedna elektrická jednotka zhruba v půlhodinových intervalech. Železniční stanice se nacházejí každá na jiném břehu rozvodněné Vltavy, přes kterou je umožněn provoz pouze přes několik mostů.
 07:16 - Pražská energetika odpojila s postupem záplav dodávky elektřiny v dalších částech Prahy a okolí a ve vypínání bude zřejmě pokračovat. "Tak, jak postupuje ta velká voda, tak jsme museli směrem na sever podle břehu Vltavy vypnout v Roztokách penicilínku a část Roztok u Prahy," řekl mluvčí firmy Petr Holubec. Zalita byla rozvodna zásobující celou oblast Letné, která je tedy také bez proudu. PRE vypíná rovněž domy na Smíchově.
 07:09 - Druhý odstřel česel na bezpečnostním přelivu rybníku Rožmberk se podle přednosty jindřichohradeckého okresního úřadu Zdeňka Žemličky podařil. I přes uvolnění česel ale voda v rybníku podle rybářů přibývá. Na místo po několika hodinách spánku vyjel krizový štáb, aby za světla vyhodnotil situaci. První nálože střelmistr odpálil v úterý kolem 20:30, druhou silnější potom před půlnocí. Situaci komplikovala tma a valící se voda. Rybáři nepřetržitě monitorují stav v povodí a krizový štáb rozhodne o dalších opatřeních.
 07:04 - Severočeská plynárenská dosud odpojila od dodávek zemního plynu zhruba 500 odběratelů v šesti městech a obcích, mezi nimiž není žádný podnik. Nejvíce obcí, mezi nimi část Dubí, Běhánky a Bystřice, je od plynu odpojeno na Teplicku. Zhruba 80 přípojek pak firma odpojila v Hoře Svaté Kateřiny na Mostecku, na Ústecku to je pak Velké Března. V Litoměřicích se musí bez plynu obejít sedm odběratelů na Lodním náměstí.
 07:00 - Lidé z pražského Starého Města už míří na shromaždiště ve školách ve Vodičkově a Jindřišské ulici ve větším počtu. Ve škole ve Vodičkově se tvoří fronty evakuovaných před stolky, kde hlásí svá jména. Ve většině tříd a v tělocvičně jsou pro ně připravena polní lůžka a deky. Je zde zatím ubytováno a na přijetí čeká dohromady více než 150 lidí. Hlásí se převážně cizinci, kteří ukázněně opouštějí hotely v místech ohrožených vodou. Nemohoucí a penzisty na shromaždiště svážejí i hasiči. Přišli lidé s batohy, psy a dalšími zvířaty.
 06:58 - Průtok Vltavy již nelze v Praze měřit v krychlových metrech za vteřinu. Podle informací primátora Igora Němce už městem protéká více než 5000 metrů krychlových vody za vteřinu, hydrologové už to však neumějí spočítat přesně. "Neexistují křivky podle kterých bychom to zjistili," řekl dispečer Povodí Vltavy. V pražské Chuchli naměřili v 05:00 vodohospodáři naměřili hloubku 752 centimetrů, normální stav v korytu je zhruba 50 centimetrů až metr.
 06:55 - České dráhy zprovoznily úsek mezi nádražím Praha Smíchov a Dobřichovicemi na trati Praha-Beroun. Zbývající úsek do Berouna je kvůli zatopení stále neprůjezdný. Rychlíky do Plzně a dále do Německa jezdí odklonem přes Rudnou. V úterý večer k nesjízdným úsekům přibyla trať z Neratovic do Kralup nad Vltavou a byl rozšířen nesjízdný traťový úsek z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic. Stále mimo provoz jsou pražské nádraží Holešovice a Masarykovo nádraží, neprůjezdná je hlavní trať z Prahy do Kralup nad Vltavou. Nesjízdný je i úsek Protivín-České Budějovice, když dráhy v úterý večer zprovoznily část mezi Protivínem a Plzní.
 06:53 - Mluvčí magistrátu Martin Kupka v ČT popřel, že by se do Prahy po Vltavě blížila utržená loď. Původní chybnou informaci prý dementovala armáda. Radnice vyzývá občany, aby byli opatrní především v okolí mostů a předmostí. Pro osobní dopravu je už průjezdný jen Barrandovský a Hlávkův most. Doprava v metru je omezena.
 06:51 - Pražské metro bude kvůli záplavám jezdit znovu v omezeném rozsahu. Oproti situaci z úterního večera bude výrazně zkrácena trasa B, na které bude metro jezdit pouze mezi stanicemi Nové Butovice a Zličín. Omezena bude také trasa C. Na ní budou soupravy zajišťovat dopravu ze stanice Pražského povstání do stanice Háje. Na trase A budou soupravy jezdit ze Skalky na náměstí Míru, některé vlaky ale budou navíc pendlovat mezi náměstím Míru a stanicí Muzeum. Kvůli přerušení elektrického proudu také přestanou jezdit tramvaje na Petřiny a do Střešovic. Omezen je stále provoz řady dalších tramvajových a autobusových linek.
 06:49 - Rozvodněná Vltava stále výrazně zvyšuje hladinu Labe u soutoku obou řek v Mělníku. Časně ráno zde dosáhla hladina 740 centimetrů, tedy téměř o dva metry nad limitem pro stav ohrožení. Hydrologové přitom očekávají, že by řeka měla stoupnout až na devět metrů. Projevuje se již zpětná vlna proti proudu Labe od Mělníka, která začíná dělat problémy na kraji Neratovic. "Začíná se to projevovat i ve Spolaně, kde jim voda začíná vnikat částečně do areálu," řekl člen okresního krizového štábu Jaroslav Šťastný. Voda již zaplavuje první domky v Libiši.
 06:47 - Doprava z autobusového nádraží Praha Florenc byla přerušena. Nadále zůstává v obou směrech uzavřený Strahovský tunel. Ve středních Čechách je kvůli záplavám uzavřena silnice číslo 16 mezi obcemi Velvary a Nové Ouholice. Objízdná trasa vede přes obec Úhy. Na Mladoboleslavsku zaplavila řeka Jizera částečně některé přiléhající komunikace v Bakově nad Jizerou a Mohelnici. Silnice číslo 9 ve směru k hraničnímu přechodu Rumburk je pro nákladní dopravu uzavřena už od obce Svor. Autoklub ABA v úterý večer upozornil, že v Rumburku čekají kamióny na příjezdu i na výjezdu 30 hodin.
 06:45 - Silnice číslo 22 v úseku Vodňany, Strakonice, Plzeň a Strakonice, Písek, České Budějovice je průjezdná. Rychlost je však omezena na 30 kilometrů za hodinu. Vzhledem ke strženému silničnímu mostu jsou nedostupné hraniční přechody Halámky a Velenice. Pražský strahovský tunel byl z obou stran uzavřen, informoval Český rozhlas. Na jižní Moravě neodbavují hraniční přechody Vratěnín a Hevlín. Na severu Čech zůstávají neprůjezdné přechody Moldava, Hřensko, Cínovec, Petrovice, Mníšek a Hrádek nad Nisou.
 06:43 - Hladiny řek v Plzeňském kraji, kromě Mže a Úslavy, nadále klesají. Radbuza, která se v úterý dopoledne vylila do centra Plzně, klesla od půlnoci o dalších deset centimetrů. Hladina vody stoupá od úterních 18:00 pouze na Mži, protože se stále zvyšuje odtok zaplněné Hracholuské přehrady na Plzeňsku. Z přehrady nyní vytéká přes 100 krychlových metrů za vteřinu, což je oproti úternímu večeru více než pětinový nárůst odtoku.
 06:41 - Na většině území České republiky bude příštích 24 hodin pršet jen slabě, pouze v Beskydech by od 8 hodin do čtvrtka 08:00 mělo spadnout 20 až 50, ojediněle až 70 milimetrů srážek. V Moravskoslezském kraji naprší pět až 15 litrů na metr čtvereční, do pěti milimetrů to bude v Ústeckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, ve vyšších polohách těchto regionů by podle předpovědi mohlo spadnout až 15 milimetrů srážek. Do pěti litrů na metr čtvereční naprší také v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji. Na ostatním území České republiky budou srážky velmi malé - do tří milimetrů.
 06:39 - Pražské Staré Město, kde byla společně s Josefovem a částí Holešovic ve 04:00 vyhlášena evakuace, zatím lidé moc neopouštějí. Za ranního šera zde houkají sirény a tlampače vyzývají občany k opuštění bytů. Za některými okny se objevují svíčky, někteří lidé se vyklánějí z oken. Ulice jsou kromě skupinek lidí, kteří se chodí dívat na hladinu rozbouřené řeky, téměř liduprázdné.
 06:37 - Pražský magistrát vyzval občany pracující u Vltavy, aby kvůli omezené dopravě nechodili do práce. Do míst u řeky nemají jezdit hromadnou dopravou ani osobními vozy. Doporučení se týká lidí pracujících zejména v centru města, kde bude částečně omezen provoz metra. Výzva se nevztahuje na lidi, kteří žijí a pracují v okrajových oblastech města a za zaměstnáním nemusejí dojíždět.
 06:35 - První přílivová vlna se ve Znojmě čeká v osm hodin. Ohroženou část uzavřela policie a vojáci. Radnice se obává protržení přehrady, která je zčásti sypaná.
 06:31 - Voda zaplavila oblast Florence, dvoumetrová masa vody se valí ulicemi, zatopena je Pobřežní ulice a oblast mezi Petrským náměstím, Dlouhou třídou a Na Perštýně.
 06:22 - V Soukenické ulici v Praze 1 hasiči na člunech zachraňují místní obyvatele. Ti se brodí vodou a byly slyšet i výkřiky o pomoc. Na místě silně zapáchá plyn, hasiči volají plynaře.
 06:09 - U nemocnice Na Františku chybí vodě překonat asi půl metru, jen desítky centimetrů dělí od hladiny vody budovu ministerstva průmyslu a obchodu. Hladina jde nahoru sedm centimetrů za každou hodinu. Poblíž Těšnovského tunelu jsou vylité asi dva metry vody, pod hladinou zmizely dopravní značky a uvízlo i několik aut. Oblastí u ministerstva dopravy projíždějí záchranáři na člunu. Zpravodaj iDNES minul muže, který přemisťuje pytle s pískem od sousedních vchodů ke svému domu, ulicí projel i muž na vozíku.
 06:00 - Omlouváme se za výpadky aktualizací stránek iDNES kvůli potížím s připojením.
 05:09 - V jižní části Prahy se utrhla loď a je unášena do centra na nechráněné mosty. Informaci potvrdil mluvčí magistrátu. Podrobnosti nejsou známy. Policie vyslala na místo vrtulník, aby zjistil více. První zprávy mluvily o tom, že to je remorkér. Pod pražskými mosty není dost místa na to, aby proplul.
 04:39 - Voda v Praze jde stále nahoru, na několika místech v centru už dosahuje až k mostním obloukům. Magistrát nařídil evakuaci několika tisíc lidí ze čtvtí Josefov, části Starého Města a Holešovic. Shromaždiště pro centrum jsou v základních školách v Jindřišské a Vodičkově ulici. Evakuační místo pro Prahu 7 je v Umělecké ulici. Jak řekl České televizi Martin Kupka z pražského magistrátu není zatím jasné, kolika lidí se bude evakuace týkat. Část obyvatel z Holešovic odešla již včera. Mluvčí radnice nedovedl ani říci, jak bude za několik hodin jezdit doprava. Znovu ale apeloval na Pražany, aby do města nejezdili auty. Magistrát doufá, že protipovodňové bariéry nápor živlu vydrží. Další systémové kroky jsou nyní zřejmě nemožné, míní mluvčí. Zpravodaj ČT viděl u mostu Legií zcela zatopenou značku z doby povodní z roku 1789. Vodočtem ve Velké Chuchli protéká 746 centimetrů, roční průměr je přitom pouhých sedmdesát. Teď tedy místem teče jedenáckrát víc vody než obvykle.
 04:18 - Vranovská přehrada pořád zadržuje vodu a tlumí povodňovou vlnu, která míří na Znojmo. "Do nádrže přitéká až 420 kubíků, vypoštíme 310. Ze znojemské přehrady vytéká 235 kubíků, což je mírně nad bezpečný průtok," řekl iDNES technický ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr. Vranovská přehrada bude muset kolem páté hodiny začít vypouštět větší množství vody. "Projeví se to i ve Znojmě řeka se na některých místech vyleje z břehů. Znojemskou přehradu by velká voda ohrozit neměla," dodal Mylbachr.
 03:55 - Vltava v Praze dosáhla průtoku 5000 kubíků za vteřinu. Hladina se stále zvedá, ale už jen mírně. Povodňová vlna zaplavuje Kralupy nad Vltavou, za hodinu stoupla o 20 centimetrů. Město evakuovalo asi 130 lidí.
 03:41 - Zpravodaj iDNES hlásí, že se zasekla česla Znojemské přehrady, takže její obsluha nemůže regulovat stav vody v nádrži. Hráz je sypaná a znojemský starosta se obává, zda vydrží. Vodohospodáři však trvají na tom, že situaci mají pod kontrolou a že protržení nehrozí.
 03:18 - V těchto hodinách nejvíce prší na severu země, v Orlických a Jizerských horách, v Krkonoších a také v Beskydech. Déšť podle Šíra od jihozápadu České republiky ustává. Nejvíce srážek se během středy čeká v Beskydech, kde by mělo napršet 20 až 50 litrů na metr čtvereční, ojediněle až 70 litrů.
 03:01 - Pražští hasiči prověřují okolí Karlových lázní u Vltavy, kde byl cítit plyn. Kvůli hrozbě výbuchu uzavřela policie okolní ulice. Záchranáři zjistili, že šlo pouze o zbytkové množství plynu. "Výbuch nehrozí," řekl iDNES v půl třetí dispečer hasičů.
 02:44 - Berounka v Berouně od úterních 23:00 nestoupá a drží se na 709 centimetrech při průtoku 1800 metrů krychlových za vteřinu. Berounský dispečink Povodí Vltavy proto v 01:00 usoudil, že řeka dosáhla nejvyšší hladiny. Vzhledem k tomu, že Berounka doteče z Berouna do Prahy za necelé dvě hodiny, neměl by se ani na soutoku s Vltavou již její průtok zvýšit.
 02:14 - Ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr dementoval zprávu České televize, že Znojemská přehrada nevydrží nápor vody. "Nádrž je odolná. Z přehrady sice přepouštíme, ale jistíme se tak proti ucpání naplaveninami," řekl iDNES Mylbachr. Povodňovou vlnu ve Znojmě čekáme kolem páté hodiny," dodal ředitel povodí.
 02:01 -  Americký list The New York Times informuje na titulní straně o záplavách v české metropoli. Píše, že povodeň vtrhla do historického centra, kde zaplavila nízko položené čtvrti. V ohrožení je jeden z nejlépe zachovaných pokladů evropské architektury, zdůrazňuje list.
 01:55 - Podle dispečera Povodí Vltavy bude řeka v metropoli kulminovat až ve středu ve 12 až 15 hodin. Hladina stále stoupá. V Chuchli naměřili 4940 kubíků za vteřinu. "Voda dosáhne rychlosti pět tisíc kubíků," potvrdil iDNES dispečer.
 01:39 -  Zpravodaj MF DNES hlásí, že rozvodněná Vltava v Praze zaplavila Těšnovský tunel (tzv. Husákovo ticho), který spojuje centrum města s Karlínem. Je v něm kolem dvou metrů vody.
 01:28 - Klatovský okresní úřad zřídil linku humanitární pomoci na čísle 0186/352 211. "Mohou se na ní hlásit dobrovolníci, kteří v obcích pomohou s úklidem nebo poskytnou jinou pomoc. Co bude třeba však zatím ještě přesně nevíme. Informace budeme mít průběžně, až jak bude voda opadávat," uvedla Věra Říčanová z okresní povodňové komise v Klatovech.
 01:25 -  Ve středočeských Kralupech nad Vltavou na Mělnicku už podle České televize nesvítí tři čtvrtiny pouličních lamp. Bez dodávky elektrického proudu je na čtyřicet procent domácností. Problémy s energií má i místní chemička Kaučuk. Řekou se v úterý hodinu před půlnocí valilo 4200 kubíků vody za sekundu. Vltava by zde měla podle odhadů kulminovat kolem sedmé hodiny ráno. Přibližně v té době by místní úřady chtěly evakuovat obyvatele sídliště Hůrka. Ty vyzvaly, aby se z přízemí přesunuli do vyšších pater.
 01:23 - Obce šumperského a jesenického regionu začínají vyhlašovat sbírky pro postižené záplavami. Sbírku mezi svými zaměstnanci vyhlásil už i Okresní úřad Jeseník. "V roce 1997 nám z jižních Čech přišla vydatná pomoc. Budem shromažďovat peníze do konce příštího týdne a potom výtěžek odešleme na místo,“ uvedla přednostka Okresního úřadu Jeseník Milena Novotná.
 01:19 - U pražského Mánesa jsou tři sanitní vozy, dvě hasičská auta a vyprošťovací technika. Z výpustě pod objektem hasiči loví naplavené věci jako jsou rozbitá okna nebo kusy dřeva. Jiráskův most a nábřeží směrem do Podolí je uzavřeno pro automobilovou dopravu. Policie řidičům doporučuje použít Barrandovský most. Hladina rozbouřené řeky, kterou protéká něco málo pod 5000 kubíků za vteřinu, se ale v těchto místech stále drží v korytě.
 01:16 - U Národního divadla se hladina řeky zatím drží asi metr a půl pod zábradlím. Zatopen je Střelecký ostrov i Žofín, pod hladinou je i část galerie Mánes. Z vody vykukují zatopené lodičky a šlapada, která odolala proudu. Most Legií, který byl po část dne uzavřen, opět funguje. Na Národní třídě svítí pouliční lampy.
 01:15 - Okresní úřad v Jičíně ve spolupráci se sdružením Český červený kříž pořádá ode dneška do neděle sbírku na pomoc obyvatelům obcí postižených povodněmi. Na sběrná místa v garážích okresního úřadu v Bolzanově ulici a v bývalých vojenských kasárnách V Lipách mohou lidé přinášet dezinfekční a hygienické prostředky, košťata a další nářadí pro odstraňování následků povodní, deky, prostěradla a dětské oblečení. Sběrná místa budou otevřena každý den od 8 do 17 hodin, v neděli se uzavřou už v 15 hodin.
 01:11 - Celkem 160 psích chovanců útulku v pražské Troji, který byl v noci zatopen, našlo ještě během dne nové ubytování. Stovka jich byla za pomoci dobrovolníků převezena do útulku v Dolních Měcholupech, zbytek si vzali Pražané domů. "Je to perfektní, lidé se sami nabízeli, že je převezou," řeklVáclav Steinbauer po půlnoci, když potopený útulek uzavíral. Náhradní domov našlo i 50 zdejších koček.
 01:00 - V Ústeckém kraji bylo dosud evakuováno šest obcí. Ráno k nim přibudou nejméně další tři. Naposledy krajský krizový štáb zajišťoval 900 míst pro ubytování lidí evakuovaných z ústecké městské části Střekov. Zhruba 6000 lidí bude z Ústí evakuováno do pátku. V Děčíně by se mělo ve čtvrtek stěhovat z domovů nejméně 1600 lidí. V úterý muselo kvůli záplavám opustit domovy asi 120 lidí v Litoměřicích.
 00:57 - Novotného lávku u pražského Karlova mostu už zatopila voda. Z řeky vykukují jen okna v prvním patře. Na nedalekém Smetanově nábřeží dobrovolníci stále plní pytle s pískem. Je jich tu dvakrát tolik, než je potřeba, míní zasahující policista s tím, že záchranná akce právě končí. V oblasti u Národního divadla nejde proud, restaurace a bary jsou zavřené a lidé si za okny bytů svítí svíčkami.
 00:54 - Zpravodaj iDNES z vylidněných ulic pražského Starého Města hlásí, že okolí Staroměstského náměstí tone ve tmě. Nefunguje tu totiž pouliční osvětlení. Po mnoha hodinách vytrvalého deště ale už neprší. Vchody do mnohých domů, obchodů a úřadů jsou obloženy zábranami a pytli s pískem.
 00:52 - Provoz řady tramvajových a autobusových linek v Praze je stále omezen. Tramvaje nejezdí po celém pravém břehu Vltavy až po Modřany. Z Kačerova do Modřan začala jezdit autobusová linka 117, v provozu bude 24 hodin denně. Bez tramvajové dopravy je i Klárov, Karlín, Libeň, tramvaje nejezdí ani mezi zastávkami Palmovka a Střelničná a Výstaviště a U elektrárny. Zcela bez spojení je Trója a Zbraslav. Dopravní situaci navíc komplikují uzavírky mostů přes řeku. Městská hromadná doprava je zdarma.
 00:47 - Západočeský hejtman předpokládá, že během čtvrtka by mohla být alespoň částečně obnovena doprava v Plzni. "Pokud bude dále klesat Úhlava a Úslava, mohly by být otevřeny některé mosty," uvedl. O jejich otevření rozhodne podle situace krizový štáb města kolem 04:00.
 00:46 - Řeky v Plzeňském kraji nadále klesají. Hladina Radbuzy, která se v úterý dopoledne vylila do centra Plzně, poklesla nejméně o 20 centimetrů. Zvýšení hladiny odborníci předpokládají dopoledne jen na Mži, protože se bude upouštět Hracholuská přehrada na Plzeňsku. Řekl to hejtman Petr Zimmermann.
 00:41 - Zatopením ústřední čistírny odpadních vod v pražské Bubenči vznikla škoda, která jde do desítek milionů korun, odhaduje pražský primátor Igor Němec.
 00:39 - Vodohospodáři vyhlásili nejvyšší stupeň povodňové aktivity na řece Doubravě na Chrudimsku. Během noci voda zřejmě dosáhne tzv. přelivu na přehradě v Pařížově, řekl dispečer povodí Labe. Plní se i ostatní přehradní nádrže v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.
 00:35 - Voda, která v evakuovaném Karlíně v Praze 8 zaplavila Sokolovskou ulici, stále postupuje. "Za čtyři hodiny, co tu stojím, se to přiblížilo asi o padesát metrů," řekl policista, který hlídkoval u zátarasu na křižovatce s ulicí Na Kopečku. Jindy rušná čtvrť je tichá a opuštěná. Veškeré přístupové cesty do čtvrti jsou uzavřeny, část zátarasů střeží policisté spolu se strážníky. Přes policejní zábrany se není možné dostat ani na náměstí dr. V. Holého, kde se vylila z břehů říčka Rokytka.
 00:31 - Dodávky elektřiny v postižených oblastech podle pražského magistrátu nelze kvůli podmáčeným trafostanicím obnovit. Stane se tak poté, až voda opadne, a je nutné přičíst asi dva dny. Povodí Vltavy už dříve lidem v zátopových oblastech doporučovalo, aby si pořídili agregáty.
 00:25 - Přestože stoletá voda pomalu zaplavuje centrum metropole, Pražané mají stále možnost dostat se z jednoho břehu rozbouřené řeky na druhý. Tramvaje jezdí po mostech Legií a Palackého. Noční cestující této možnosti hojně využívají. Automobily mohou podle dispečerky taxislužby projíždět pouze přes Hlávkův a Barrandovský most.
 00:21 - Hladina řeky Jihlavy ve Dvorcích u Jihlavy je ve výši 260 centimetrů a má tendenci ještě mírně stoupat. Obecní úřady a dobrovolní hasiči jsou proto v pohotovosti a monitorují situaci hlavně u mostů. Podle hasičů nejsou obytné domy ohroženy.
 00:20 - Movitější a opatrní lidé využívají ve chvíli, kdy policie odrazovala řidiče od jízd do centra metropole, taxíky. Služeb jedné z největších pražských taxislužeb využívá více zákazníků, než je obvyklé. To potvrzují i samotní taxikáři. Někteří z nich si stěžují, že kvůli povodním stále musejí někoho stěhovat.
 00:17 - Záchranáři po 22:00 vypustili vodu z jednoho ze šesti kaskádových rybníků v Přibyslavi v okrese Havlíčkův Brod. "Prohlížejí se i ostatní rybníky, chceme maximálně zamezit možnému nebezpečí, které hrozí, kdyby se protrhly hráze v celé kaskádě," řekl přednosta okresního úřadu v Havlíčkově Brodě Milan Málek. Kdyby se hráze rybníků v kaskádě protrhly, mohlo by se do Sázavy dostat téměř 10 tisíc metrů krychlových vody.
 00:14 - Nad částí České republiky nesmějí od půlnoci do půlnoci 18. srpna létat některé druhy letounů. Zákaz platí kvůli bezpečnosti letů záchranářů, kteří evakuují lidi z oblastí postižených povodněmi.
 00:05 - Podle primátora Igora Němce se hladina Vltavy v Praze zvedne do rána maximálně o 20 centimetrů. "Pro Pražany už by to nemělo moc znamenat. Zaplaveno by nemělo být ani Staroměstské náměstí," řekl České televizi.
 00:03 - Zatížení mobilních sítí bylo pozdě večer mírně zvýšené, jejich provoz fungoval bez výraznějších výpadků. Krátkodobě mohlo někde dojít k přerušení signálu vzhledem k výpadku elektrické energie, sdělili mobilní operátoři.
 00:02 - Dálnice D8 z Prahy na Teplice je v úseku mezi křižovatkou Zdiby a 18. kilometrem u Nové Vsi v okrese Praha-západ v obou směrech uzavřena. Příčinou uzavírky je podemletá vozovka na 15,5 kilometru, kde hrozí pád stožáru vysokého napětí, hlásí ABA. Objížďka vede po silnici I/9 Líbeznice - Mělník.
 00:01 - Většina Českých Budějovic je stále bez elektřiny. Pokud bude záplavová situace příznivá, jihočeští energetici budou moci ve městě začít obnovovat dodávky ve středu ráno.
 00:00 - Hladina řeky Vltavy by v Praze měla do rána stoupnout ještě o 20 centimetrů. Současnou situaci v hlavním městě by to však nemělo příliš ovlivnit, a proto se nebudou měnit už přijatá bezpečnostní opatření, řekl primátor Igor Němec. Po 23:00 Vltavou protékalo asi 4800 metrů krychlových vody za vteřinu, k ránu se očekává 5000 metrů krychlových. Jiří Friedl z Povodí Vltavy doplnil, že se to stane mezi 03:00 a 05:00.
 00:00 - Jihočeský hraniční přechod v Českých Velenicích otevřela rakouská strana už pro osobní i nákladní přepravu, přechod Halámky je průjezdný jen pro osobní dopravu. Do vnitrozemí se však automobily nedostanou kvůli strženému mostu v Suchdole nad Lužnicí, uvádí ABA.
PŘEDCHOZÍ UDÁLOSTI NAJDETE ZDE

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti