Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 12. 2012 20:07

Byl (zase) jednou jeden konec světa

Po padesáté za posledních deset let byl nahlášený konec světa. Jak lidé prožívají "poslední den"? A proč věří zjevným nesmyslům?

11:33
Kvůli neznalosti bohužel končí i lidské životy. Na předměstí Moskvy vyskočila ze 13. patra vystrašená penzistka. Podle vyšetřovatelů to mohlo souviset s tím, že v televizi sledovala a v magazínech četla zprávy o takzvané "mayské apokalypse".
  • V centru New Yorku se objevily billboardy s přáním šťastného konce světa. (21....

    V centru New Yorku se objevily billboardy s přáním šťastného konce světa. (21. prosince 2012) / Autor: Reuters

10:47
Obchod Wayfair.com za poslední rok zaznamenal nárůst prodeje "přežívacího" vybavení o 7,8 % (což ovšem není nic dramatického). Nejžádanější jsou generátory, balíčky první pomoci, baterky a tábornické pokrývky. Prodejním hitem serveru FirstAidGlobal.com zase je výbava na přežití v případě pandemie.
10:43
Tak či tak je "konec světa" především dobrý byznys. Podrobněji to zkoumala americká stanice FoxNews. Například firma Ready To Go Survival ohlásila značný nárůst prodeje balíčků s plynovými maskami, zápalkami, čichací solí či tabletami na čištění vody a předpřipravenými jídly. Balíčky nejsou levné, ty nejlépe vybavené přijdou v přepočtu na více než třináct tisíc korun.
10:10
Na blogy či sociální sítě také může dnes kdokoliv napsat cokoliv - a okamžitě to jde "do éteru". Vyvracet, že "vláda to ví, ale tají to", je prakticky nemožné - už proto, že v historii jsou příklady, kdy oficiální místa věděla, ale mlčela. Z moderní doby jmenujme černobylskou havárii anebo třeba zatopení pražského metra v roce 2002, kdy magistrát do poslední chvíle ubezpečoval, že nic nehrozí.
10:02
Sociolog Jaroslav Sýkora pro MF DNES vysvětlil, čím to, že i někteří vzdělaní lidé věří hloupostem o zaručených katastrofách. Je to podle něj vzrůstající nejistotou ve společnosti a ztrátou hodnot, ekonomické a sociální hodnoty nevyjímaje. Ale také rezignací na snahu svůj osud změnit.
09:54
Už ve čtvrtek se k turecké vesnici Sirince, ležící nedaleko pobřeží Egejského moře, sjely stovky reportérů. Nyní bezcílně bloumají kolem malebné osady, která měla podle předpovědí být v bezpečí, až to přijde. Zase nic.
09:23
Když jsme u země Mayů, kam se v posledních dnech sjížděli turisté, zde je jedna zajímavá teorie: "Nejvíce turistů tam bude zítra a bude jich tam tolik, že to vyvede zeměkouli z rovnováhy a ta se nakloní a spadne do vesmíru." Uznejte, není to o nic méně důvěryhodné než proslavené "galaktické nulové pásmo".
  • Muž převlečený za mayského kněze sedí na vrcholu pyramidy v texaském Austinu....

    Muž převlečený za mayského kněze sedí na vrcholu pyramidy v texaském Austinu. (21. prosince 2012) / Autor: Reuters

09:21
Mánie ale pokračuje. Uprostřed guatemalské džungle u mayského města Tikal se shromáždili fanoušci Star Wars, podle kterých se "stane něco velkého", píše server Lidovky.cz.
09:13
"Konec světa byl jen výkladem jedné skupiny odborníků," hájí v tuto chvíli skutečnost, že se nic zvláštního neděje, nejmenovaný český bulvární server. Žádný skutečný odborník přitom o konci světa nemluvil. Právě bulvární média na strašení koncem světa nejvíce vydělávala a podílela se na šíření paniky mezi lidmi, kteří nemají jiné zdroje informací.
09:08
Podle vědců NASA začne kolem 9:30 našeho času v oblasti Tichého oceánu velké stmívání. Bude postupovat přes Čínu a Rusko a na území České republiky neodvratně dorazí kolem 16. hodiny. Zároveň se ochladí. Dočasný jev skončí zítra kolem osmé ráno a v klidnějších dobách se mu říká noc.
08:52
Co vlastně lidstvu hrozí? Pravdou je, že nic, co by se mělo stát právě dnes - ale to neznamená, že by si lidstvo neumělo ublížit. Na to, jakým výzvám skutečně čelí naše civilizace, se podívali kolegové z redakce Technet.cz. S kolapsy civilizace měli bohatou zkušenost staří Egypťané, připomíná ve svém článku Pavel Kasík (celý článek čtěte zde).
08:34
A navíc je nutno Van der Meerovi přiznat, že v nízko položeném Nizozemsku, chráněném před mořem soustavou hrází, není tak od věci mít na zahradě připravený člun.
08:31
Van der Meer věří, že dnešní postavení planet naší sluneční soustavy uvolní velké množství kosmické energie, což aktivuje slunce, které začne ohromně zářit. My v redakci na to sice nevěříme, v Praze je totiž zataženo, a tak bychom nic nepoznali. Ale na postavení planet se můžete podívat třeba zde a pustit si i animaci (ovládací box zapnete šipkou vpravo nahoře).
  • Zahraniční turisté stojí před mayským chrámem Templo de los Guerreros v...

    Zahraniční turisté stojí před mayským chrámem Templo de los Guerreros v mexickém Chichén Itzá. (20. prosince 2012) / Autor: AP

08:21
Pieter Frank van der Meer z Nizozemska připravil na své zahradě obří oranžový záchranný člun. Věří, že dnes přijde potopa a v této "arše" zachrání až 50 lidí. Plavidlo ho stálo v přepočtu přes 325 tisíc korun a je vybavené záchodem i dětskou autosedačkou. Místo ve člunu si rezervovalo už 35 lidí včetně rodinných příslušníků a dvou psů.
08:16
Údajná blízkost konce světa totiž - jakkoliv to z vědeckého hlediska nedává žádný smysl - vyděsila řadu lidí. Zdá se to nepochopitelné, ale mnozí lidé vážně diskutují o galaktickém pásmu nula, srážce s tajemnou planetou či obřích erupcích na Slunci. Natolik, že vědci místo vážné práce čelí palbě dotazů typu "co s námi bude". Vědci proto hovoří o ztrátě soudnosti a schopnosti kritického myšlení.
08:10
Tedy abychom byli přesní - a pro ty z vás, kteří před Vánocemi nemají čas čekat, jak to dopadne: konec světa nebude. Přesto se redakce iDNES.cz rozhodla s určitým nadhledem sledovat dnešní dění ve světě spojené s tímto fenoménem.
08:00
Dobré ráno, milé čtenářky, milí čtenáři. Vítáme vás u on-line reportáže z konce světa.