Reportáž skončila 21. 12. 2012 20:07

Byl (zase) jednou jeden konec světa

Po padesáté za posledních deset let byl nahlášený konec světa. Jak lidé prožívají "poslední den"? A proč věří zjevným nesmyslům?

20:01
Končíme on-line reportáž o konci světa. Pokud by přeci jen zkáza planety nastala, pak sbohem. Pokud ne, potom přejeme hezké Vánoce. Na shledanou u dalších on-line reportáží iDNES.cz.
19:27
Gubernátor Petrohradu Georgij Sergejevič Poltavčenko ruským médiím připomněl kanonické texty. Podle nich nastane konec světa až tři roky po příchodu antikrista. "Antikrist nepřišel, a tak máme před sebou ještě více než tři roky," řekl Poltavčenko.
19:06
Před pohádkami o konci světa varoval i tádžický velký muftí Saidmukarram Abdukodirzoda. Podle zpravodaje BBS si ale muslimští věřící nebrali jeho slova příliš k srdci. Jeden z prodejců na trhu v Dušambe prý prodal 3 200 svíček ženě, která se obávala zániku světa.
18:45
"Už je 22. prosince a nikde žádný meteorit, žádný zombie," stěžují si lidé ze země, kde zítra znamená včera.
16:35
Tisíce lidí ve Střední Americe se dočkaly východu slunce a s ním i začátku nového cyklu mayského kalendáře. Potomci Mayů v Mexiku, Guatemale či Belize bouřlivě oslavují: pořádají koncerty, tančí a účastní se náboženských rituálů.
16:04
Závažnější je, že podle letošního průzkumu agentury Ipsos se až 15 % lidí obává, že konec světa nastane za jejich života. A deset procent, že právě dnes. Agentura ČTK nicméně neuvedla, ze kdy průzkum Ipsos pochází. Buďme tedy alespoň rádi rádi, že nejméně panikařících lidí je v Evropě (6-7 %). V Americe a Africe je to přes 20 %.
16:02
Francouzští policisté neponechávají nic náhodě. U vesnice Bugarach, která má údajnému konci světa odolat, zadrželi dva lidi, kteří v autě měli plynové masky a mačety. To je trochu zvláštní: vozit mačety a plynové masky autem patrně není trestné ani ve Francii. Podle úřadů to byl ojedinělý "incident". V předchozích dnech tamější policisté vyslechli muže s elektrickým paralyzérem, baseballovou pálkou a malou zásobou marihuany.
15:56
Jaký bude konec, který nastane podle vědců za pět až sedm miliard let? Slunce se promění v "rudého obra" a pokud ještě na Zemi bude život, skutečně jej zničí. Pak po Slunci zbude chladnoucí bílý trpaslík a mlhovina.
15:45
Ruská média překřtila prezidenta Vladimira Putina na Vladstradama (podle francouzského apatykáře a věštce Nostradama). Také Putin se totiž pustil do rozumování, jak je to s tím koncem světa. Ve shodě s vědci prohlásil, že svět skutečně skončí, ale až za 4,5 miliardy let, až Slunce vyčerpá zásoby vodíku, který hvězda spotřebovává při termojaderné fúzi.
15:09
A ještě stojí za pozornost text Karla Pacnera, který s astrofyzikem Jiřím Grygarem vysvětluje, proč jsou zkazky o tajemné obří planetě Nibiru - citujme - "kravina". Článek najdete zde.
15:09
Jak na apokalypsu? Selským rozumem, píše ve své glose reportér MF DNES Jan Gazdík (celou glosu najdete zde).
14:57
Zajímavý postřeh přináší list Los Angeles Times. "Co je zvláštní - navzdory zjevnou posedlostí "globální katastrofou" jsme překvapivě zdráhaví, pokud jde o to postavit se komplikacím aktuálním, zdokumentovaným hrozbám naší planetě. Zdá se, že věda a vědecké pozorování naznačují, že skutečná planetární krize přijde v tichosti a pomalu, ale neméně nebezpečně - protože máme roky či desítky let různých vážných varování," napsal list.
14:13
Bernado Bastres, chilský kněz z jednoho z nejjižnějších měst světa Punta Arenas přiznal, že církev dostává peníze od lidí, kteří soudí, že přichází konec světa. "Jako církev nemáme problém s tím, že nám tito lidé nechávají úspory a majetky," uvedl. Sám v nynější příchod apokalypsy nevěří, ale řekl, že se modlí za ty, kteří ano.
12:45
Třiadvacátého prosince prosviští kolem Země dva asteroidy o průměru 1,1 a 1,8 kilometru. I když "kolem Země" je trochu zavádějící: větší zmíněný asteroid se přiblíží na šedesátinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem, menší na sedmdesátinásobek. Ve stejný den se přiblíží další asteroid na trojnásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem - je ale jen dvanáctimetrový, tedy mnohem menší než známý "tunguzský meteorit".
12:35
Jak jsme na tom s asteroidy? Web Spaceweather.com na 21. prosince nepočítá s žádným tzv. "potenciálně nebezpečným asteroidem", tedy takovým, který proletí kolem země blíže než 7,5 milionu kilometrů (pět procent vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem).
12:28
Podívejme se pár dní zpět pro srovnání. Ve čtvrtek byly otřesy o síle 5,0 či větší dva (v Moluckém moři a u Tongy), ve středu jeden, v úterý pět, v pondělí dva a v neděli pět. (Přehledně to najdete na webu Geologické služby USA.)
12:25
Jak je to s avizovaným otřásáním Zeměkoule? Zemětřesení o síle 5,0 či větší bylo dnes dosud jen jedno. Otřes u východního pobřeží japonského ostrova Honšú měl magnitudo přesně 5,0.
12:11
Je 12:11, zimní slunovrat je tu. Nic víc a nic méně.
11:52
Bizarním nápadům (a nebo marketingově zajímavým nápadům) zatím vévodí Číňan Liou Čchi-jüan. Vyrobil sedm koulí z oceli a sklolaminátu, které dohromady pojmou 98 lidí a přečkají kilometr vysokou přívalovou vlnu. Počet ohrožených Číňanů se tím snížil na zhruba 1,35 miliardy. (Záchranné koule si prohlédněte zde.)
11:40
Lístek k záchraně před koncem světa stojí stejně, co 32korunová jízdenka na pražskou MHD. Alespoň podle čínských vykuků, kteří rozšířili na tamějších webech zprávu, že OSN za dolar a šedesát centů prodává vstupenky do "Noemovy archy" připravené na území Tibetu. Zprávu oficiálně vyvrátili představitelé OSN, píše televize Russia Today.