Shromáždění studentů a občanů na Albertově 17. listopadu 1989.

Shromáždění studentů a občanů na Albertově 17. listopadu 1989. | foto: Antonín Nový

KVÍZ: Jste pamětník nebo znalec historie? Vyplňte si kvíz o 17. listopadu

  • 35
Zásah bezpečnostních složek proti studentskému průvodu během 17. listopadu odstartoval události, které před 30 lety vedly k pádu komunistického režimu. Připomeňte si listopad 1989 ve vědomostním kvízu na iDNES.cz.

V listopadu roku 1989 si lidé chtěli připomenout 50. výročí tragických událostí z Protektorátu Čechy a Morava. Ve čtyři hodiny odpoledne se na Albertově před budovou Patologického ústavu sešlo na 15 tisíc pražských vysokoškoláků a hned od začátku bylo jasné, že nebudou vzpomínat jen na nacisty zabitého studenta Jana Opletala, ale že se aktivně přihlásí k myšlenkám svobody a demokracie.

Pamatujete si na události kolem 17. listopadu 1989?

Průvod se vydal na vyšehradský Slavín, kde měla úřady povolená manifestace skončit. Zjitřené emoce ovšem studenty a další, kteří se připojili, dovedly až na Národní třídu, kde je uvěznily kordony pořádkových jednotek SNB. Násilný zásah proti demonstraci měl udržet komunistický režim u moci, ale vyústil v jeho pád.

Parlamentní vyšetřovací komise později uvedla, že příslušníci SNB zranili na Národní třídě až 600 lidí. Mezi zraněnými bylo podle webu Totalita.cz i 43 nezletilých a také 12 lidí ve věku 61 až 83 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video