Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko oslavilo 17. listopad. Na Národní křičeli na Babiše i členy vlády

  7:00aktualizováno  22:35
Češi si ve čtvrtek připomněli 33. výročí zahájení sametové revoluce. Hlavním dějištěm byl tradičně památník na pražské Národní třídě, kde ozbrojené složky komunistického režimu v roce 1989 tvrdě napadly studentský průvod a odstartovaly tak rozsáhlé protirežimní protesty. Z politiků tam zavítal třeba premiér Petr Fiala, jeho předchůdce Andrej Babiš či ministr vnitra Vít Rakušan.

Jako první dorazil na Národní třídu již chvíli po svítání Babiš spolu s exministryní financí Alenou Schillerovou a bývalým ministrem průmyslu a obchodu i dopravy Karlem Havlíčkem. Několik lidí na ně přitom křičelo. Na jednom transparentu se objevilo heslo: „Květiny od estébáků a normalizačních komunistů tady nechceme“, muž v převleku za opici mu nabízel banány.

Babiš podle svých slov přišel vzdát úctu lidem, kteří bojovali proti totalitnímu režimu a hlavně demonstrantům, kteří byli na Národní třídě zmláceni komunistickou policií. „17. listopad pro mě v první řadě znamená svobodu pohybu, žádné výjezdní doložky, dále svobodu slova, svobodné volby a možnost podnikat,“ řekl novinářům. Ke své komunistické minulosti řekl, že ji nezakrývá, byl však řadovým členem strany.

Nebyl jediným, na koho na Národní třídě čekali i kritici. Lidé pokřikovali i na vládní politiky, třeba na předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, a to v souvislosti s pomocí Ukrajině. Zazněla slova jako „hanba vládě“. „Pomáhat jiné zemi v nouzi není hanba,“ reagoval. Na jeho obranu pak začala část lidí skandovat podpůrné fráze.

Novinářům Rakušan poté řekl, že letošní 17. listopad je trochu jiný než ty předchozí. Dříve podle něj někdo mohl vnímat slova o hodnotě demokracie jako vzletné fráze. „Když se kousek od našich hranic válčí, tak si tu hodnotu demokracie vysvětlujeme jinak,“ řekl. Doplnil, že největší hrozbou pro demokracii jsou „líní demokraté“, tedy lidé, kteří ji berou jako samozřejmost.

SLEDUJTE další události:

12.00: Čekali 150 tisíc, Chcípl PES přilákal na Letnou jen desítky lidí

Necelá stovka lidí dorazila na protivládní setkání, které na pražské Letné uspořádalo Hnutí PES. Akce, která měla být zahájená v poledne, začala s hodinovým zpožděním poté, co přestalo pršet. Cíl naplnit Letnou, který si vytkl Jakub Olbert z Hnutí PES, však ani po odložení naplněn nebyl.

Stovky studentů vyšly za pochod za klima, kterým vyvrcholila stávka

Vyšší stovky lidí se podle organizátorů účastnily protestního pochodu, kterým v poledne vyvrcholila stávka vysokoškolských studentů za klima. Demonstranti žádali po vládě rychlá a spravedlivá řešení klimatické krize. Část účastníků pochodu se setkala již dopoledne na Národní třídě s premiérem Petrem Fialou, s jeho odpověďmi na své požadavky ale nebyla spokojena.

14.00: V lednu chci „masakr“, vzkázal lídr protestů proti vládě, chudobě i válce

Protestní průvod k budově České televize vyrazil z Opletalovy ulice, prošel přes Václavské náměstí a magistrálu. Od 15:00 dav demonstroval před budovou ČT za umožnění vystoupení ve vysílání, později se přesunul na Národní třídu. Svolavatelem byl Ladislav Vrabel, který v posledních měsících organizuje protivládní demonstrace.

15:30: Na shromáždění na Albertově k 17. listopadu přišly stovky lidí

Stovky lidí se dopoledne i přes špatné počasí sešly na Albertově k připomínce výročí 17. listopadu z let 1939 a 1989. U pamětní desky připomínající místo, odkud vyšla studentská demonstrace v roce 1989, zapálily svíčky. Rektoři a zástupci akademiků i studentů po poledni ve svých projevech také připomněli odvahu studentů z obou let a poděkovali současným vysokoškolákům, kteří pomáhali ukrajinským uprchlíkům i při zvládání dopadů covidu-19.

16:30: Na Václavském náměstí se konal Koncert pro budoucnost, zahrály Pussy Riot

Součástí oslav 33. výročí sametové revoluce byl večerní koncert, který se konal na pražském Václavském náměstí, a to pod heslem: „Jaká je cena míru“.

Vystoupila ruská feministická skupina Pussy Riot, Lenka Dusilová Band, zpěváci David Koller a Ben Cristovao, kapely Čhave Romane, pražské rapové duo PAST, zpěvačka Annet X, slovenský hudebník Pišta Kráľovič známý jako VFLCRVM a hudební projekty Hrubá hudba. Zazněla píseň na podporu Ukrajině Nevzdám se hudebníka Igora Ochepovského. Koncert byl součástí platformy Festival svobody.

20:00 Cenu Paměti národa převzala podporovatelka partyzánů

Předání Cen Paměti národa členům odboje v Národním divadle v Praze získalo pět osobností z Česka, Slovenska a Ukrajiny, které vzdorovaly komunismu nebo nacismu. V přímém přenosu České televize, Slovenské televize a Českého rozhlasu ocenila žijící pamětníky společnost Post Bellum.

Politiky odchytávají i stávkující studenti

Co se kde dělo:

Premiéra Petra Fialu přivítal krátce po jedenácté hodině na Národní třídě potlesk, ale v menší míře také pokřik „zrádce a kolaborant“. Novinářům premiér řekl, že je třeba si připomínat křehkost a nesamozřejmost svobody a demokracie. „O demokracii musíme pečovat, to je hlavní poselství 17. listopadu,“ dodal. Mladí lidé si toho podle něj jsou vědomi, což je pro celou společnost naděje, že si ji i zachováme.

Na dotaz ohledně rozdělení společnosti řekl, že je přesvědčen, že naprostá většina společnosti chce žít v demokracii. Připustil však i to, že jsou lidé, kteří jsou nespokojení a mají strach z růstu cen energií a inflace a na které působí ruská dezinformační scéna. „Jenom pokud budeme mít svobodu a demokracii, můžeme mít prosperitu, dosáhnout lepších cen energií, zajistit si lepší systém vzdělávání,“ dodal. Střet názorů podle něj do demokracie patří, ale v rámci pravidel.

Na Národní třídě jej oslovili také zástupci hnutí Univerzity za klima. Kritizovali vládu za neplnění Pařížské dohody či za to, že Česká republika neodstoupila od Energetické charty. „Vláda v této věci není lhostejná, dělá kroky, postupujeme dopředu. Jsme přesvědčení, že děláme hodně pro to, abychom si s klimatickou změnou poradili,“ reagoval Fiala a poukázal na společný postup Evropské unie.

Se stávkujícími studenty mluvil také předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Domluvil se s nimi na tom, že se setkají a budou debatovat o ekologických tématech. Ke státnímu svátku uvedl, že si jím připomínáme, že demokracie není samozřejmost. „Je třeba tyto hodnoty nést, být schopný se za ně postavit a předat je i našim dětem,“ řekl.

Důležitost demokracie

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyzdvihl potřebu připomínat si, jak důležité je se ozvat, když se někde děje bezpráví. „Když si vzpomeneme na druhou světovou válku, právě netečnost nebo tolerance bezpráví vedla k těm hrůzám. Mělo by se o tom mluvit, a to nejen teď,“ řekl. Dodal, že historie má tendenci se opakovat a proto je třeba si připomínat, co se děje, když je národ rozpolcen a utrpení někoho jiného se nám zdá jako příliš vzdálené.

Jeho stranický kolega, ministr zahraničí Jan Lipavský, uvedl, že svoboda není zadarmo. „I dnešní svátek nám ukazuje, že československý národ musel vynaložit úsilí, aby si ji vydobyl,“ poukázal.

Prezidentští kandidáti zamíří na Národní třídu. Na listopad 1939 pamatuje jediný

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je třeba si připomínat minulost, aby Česká republika neztratila svobodu a demokracii. Dnes jsou podle něho snahy vzpomínky na totalitu zkreslit. Vyjádřil také přání, aby státní svátek vedl i k lepší spolupráci na řešení současných problémů, kterým čelíme, ačkoliv jsme je sami nezavinili. „Cítím tady radost z toho, že žijeme ve svobodné společnosti, i nejistotu, protože doba, ve které žijeme, není jednoduchá,“ uvedl.

Předseda ČSSD Michal Šmarda řekl, že si rok 1989 připomíná jako dobu, kdy se česká společnost osvobodila. „Jako sociální demokrat vidím to, že demokracie je ohrožená pokaždé, když je narušena sociální soudržnost ve společnosti,“ řekl a poukázal tak na současnou ekonomickou situaci.

Jídelní stůl na Národní

Uctít památku přišli na Národní třídu i další kandidáti na prezidenta. Již kolem poledne dorazila ekonomka Danuše Nerudová, senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, předseda odborů Josef Středula či matematik Karel Janeček. Generál Petr Pavel přišel až v půl čtvrté odpoledne.

V ulici Národní od Lazarské až po Újezd od rána nejezdily tramvaje ani auta. Ulice byla vyhrazena pouze pro pěší a poblíž památníku vytvořili organizátoři dlouhý stůl pro občerstvení. Akce s názvem Sametový brunch nabídla chleba s pomazánkou a tvarohový koláč. Zájemci si také mohli dát svařák nebo kávu. Naproti Národnímu divadlu byly pak zaparkované dvě tramvaje s číslem 89, které nabídly projekce či výtvarné dílny pro děti. Svá díla zde vystavil i český původně internetový komiks Opráski sčeskí historje.

Kromě zahájení sametové revoluce se 17. listopadu připomíná ještě jedno výročí. Přesně před 83 lety uzavřeli nacisti vysoké školy. Státní svátek proto tradičně zahájila pieta u Hlávkovy koleje v Praze, kde lidé uctili památku studentů, kteří se v roce 1939 stali obětí nacistické perzekuce. Vzpomínkové akce proběhly ráno i u památníku Jana Opletala v Žitné ulici.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Před soudem v New Yorku, kde se koná proces s Trumpem, se zapálil muž

19. dubna 2024  20:17

Přímý přenos Neznámý člověk se zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s Donaldem Trumpem....

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Končí šéf rozvědky Jan Beroun, Černochová ho odvolá před koncem smlouvy

19. dubna 2024  19:36

Generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...