Reportáž skončila 1. 5. 2019 21:40

Prvomájové akce 2019

Česko a svět slaví 1. máj. Naplánovány jsou demonstrace, předvolební kampaně, vysokoškolský majáles i desítky slavností a dalších akcí po celé zemi. Dění sledujeme v podrobné online reportáži.

21:36

Vážení čtenáři, tímto on-line přenos, ve kterém jsme vám zprostředkovali události konané u příležitosti Svátku práce, končí. Děkujeme vám za pozornost. Pěkný večer.

21:33

SHRNUTÍ:

  • Prvomájové akce dnes politické strany využily jako kampaň před blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

  • Na akci komunistů se přišel podívat i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Vývoj v Česku od pádu komunismu hodnotí negativně. "Nemělo k takovému převratu dojít, byli bychom dnes dál," prohlásil.

  • Na setkání komunistů policie řešila jeden vážnější incident, když sympatizant KSČM nastříkal pepřový sprej do obličeje jednoho z protikomunistických demonstrantů. Policisté útočníka vzápětí po činu zadrželi, později uvedli, že se dopustil přestupku. Mladíka na místě ošetřili zdravotníci.

  • V Brně se v podvečer během dvou demonstrací strhla bitka mezi pravicovými radikály a jejich odpůrci. Policie potyčky brzy ukončila. Odpůrci extremistů pak blokovali ohlášený pochod radikálů, a zástupce radnice proto průvod s pochodněmi ukončil. Policie uvedla, že zajistila 6 lidí. Dva policisté byli zraněni.

  • Ve světě se prvomájových akcí účastnily stovky tisíc lidí. Demonstrovali za zlepšení práv pracujících. Mnohá shromáždění se konala v duchu protivládních protestů. Na řadě míst demonstrace vyústily ve střety s policií a zatýkání.

  • Policie v Paříži použila slzný plyn proti desítkám maskovaných radikálů, kteří útočili na pořádkové síly, ničili výlohy obchodů a auta. Zatčeno bylo přes 380 lidí. Zraněných je nejméně 38.

21:11

V Brně skončil rozpuštěním pochod radikálů a rozcházejí se už i stovky odpůrců, kteří ho po celou dobu blokovali. Na akci dohlížely stovky policistů.

20:57

Policie uvedla, že při demonstracích v Brně zajistila 6 lidí. Dva policisté byli zraněni.

20:53

Radikálové v Brně se rozešli po ukončení pochodu. Odpůrci to slaví vlastním průvodem. Vznikají problémy v MHD. Dopravní podnik volí jiné trasy.

20:36

ImageText

Příznivci ultrapravicové Národní a sociální fronty se zapálenými pochodněmi během pochodu centrem Brna.

20:29

ImageText

Barevné dýmovnice a ohně zapálili i příznivci krajní levice na balkoně při demonstraci v Berlíně

20:28

Radikálové v reakci na rozpuštění jejich shromáždění v Brně zapálili pochodně. Tajemník Brna-střed je vyzval, aby je uhasili a místo opustili.

20:24

Tajemník Brna-střed rozpustil shromáždění radikálů v Brně. Blokovali je odpůrci. Navrhl jinou trasu, oni ji neakceptovali. Mohly vzniknout škody.

20:13

ImageText

Brněnské shromáždění odpůrců radikálů organizátor ukončil, většina antifašistů se ale dál snaží průvod nacionalistů blokovat.

19:49

ImageText

Prvomájová demonstrace v Brně, policisté zpacifikovali jednoho z účastníků potyčky mezi extremisty a jejich odpůrci.

19:44

Policie v Brně pomocí aut i těžkooděnců vytvořila koridor, aby mohl projít průvod radikálů. Blokují ho odpůrci. Policie zajistila několik lidí.

19:42
19:38

Průvod radikálů vyšel ze Zelného trhu v Brně. Snaží se ho zastavit mnoho odpůrců, jejich část zablokovala policie. Na místě vybuchovaly i petardy.

19:22

Policie rychle utlumila potyčku mezi radikály a jejich odpůrci v Brně. Zajistila dva účastníky potyčky. Na místě jsou desítky těžkooděnců i vrtulník.

19:21

ImageText

Zásah policistů proti demonstrantům, kteří se v Brně střetli se svými odpůrci.

19:19

V Brně se strhla bitka mezi radikály a jejich odpůrci. Zasahovala policie. Odpůrci blokují pochod radikálů. Radikálů jsou desítky, odpůrců stovky.

19:16

Antifašisté blokují v Brně průvod radikálů. Tajemník radnice i policie odpůrce vyzývá, aby pochodu nebránili. Radikálů jsou desítky, odpůrců stovky.

19:05

Desítky radikálů se sešly na Zelném trhu v Brně. Plánují pochod na Mendlovo náměstí. Průvodu chtějí čelit stovky odpůrců. Na akci dohlíží policie.

18:57

V Brně se střetli radikálové s antifašisty, policie nasadila těžkooděnce

přečíst článek
Načíst další