Metaloví nadšenci při zahájení 17. ročníku Brutal Assault v Josefově. | foto: Martin Veselý, MF DNES

Záchranáři ošetřovali zbité a opilé metalisty v josefovské pevnosti

  • 576
Metalisté z celé Evropy se od středy baví v josefovské pevnosti a záchranáři mají plno práce. Během noci museli vyjet na festival Brutal Assault celkem pětkrát. Ošetřovali návštěvníky pod vlivem i zraněné po rvačkách. Policie zatím řešila hlavně krádeže, škoda se vyšplhala na 92 tisíc korun.

Podle pořadatelů se blíží úplné vyprodání festivalu, do Josefova se sjelo téměř 15 tisíc vyznavačů "brutálního nářezu". I redaktor z místa hlásí, že občas není v pevnosti k hnutí: "Kapacita areálu už je využitá maximálně. Jsou tady tisíce lidí, večer byl problém prodrat se přes ně a dostat se z areálu ven."

Záchranáři tam vyjeli během noci celkem pětkrát. "První zranění vyžadující zásah utrpěl šestatřicetiletý muž z České republiky po napadení krátce před půl desátou večer," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Tomáš Ježek.

Jen hodinu poté byl napaden pětatřicetiletý muž a stejně jako předchozí zbitý musel do nemocnice na další vyšetření. Přesně o půlnoci vyjela do Josefova posádka rychlé lékařské pomoci také k třiadvacetileté ženě a ve čtyři hodiny ráno ještě k třicetiletému muži, oba jsou z Polska.

"Žena si stěžovala na bolesti břicha. Lékař na místě ženu vyšetřil, ale nejednalo se o stav vyžadující převoz do nemocnice," řekl mluvčí záchranářů. Zato třicetiletý opilý Polák utrpěl poranění hlavy a skončil na chirurgickém oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě. Poslední ošetřený byl opilý třiatřicetiletý Čech.  

Brutal Assault v Josefově 2012
Brutal Assault v Josefově 2012

Vyznavači metalové hudby při zahájení 17. ročníku Brutal Assault v Josefově.

Lékařům asistovala policie, ale i přes četné krádeže je podle náchodské policejní mluvčí průběh metalového festivalu zatím poklidný.

"Při takovém počtu návštěvníků je dvacítka nahlášených krádeží jen minimální potíží. Policisté nemuseli zasahovat ani při řešení závažných problémů ve veřejném pořádku, drobnější incidenty vyřešili v přestupkovém řízení," uvedla Eva Prachařová.

Mezi okradenými metalisty byli Češi, Poláci, Maďaři, Italové a Chorvaté. Nejčastěji hlásí policii, že přišli o cennosti během spánku, kdy jim ze stanů mizely svlečené svršky.

"Z kapes jim zloději vybrali peněženky, mobilní telefony, fotoaparáty. Ti šťastnější našli i odhozenou prázdnou peněženku s doklady. Celková hmotná škoda se pohybuje okolo 92 tisíc korun," řekla policejní mluvčí.

Asi polovina ulic v Josefově se stejně jako v předchozích letech proměnila v improvizovaná parkoviště pro návštěvníky festivalu. Zatím ale v zavřených ulicích komplikace nenastaly, hlavní nápor automobilů se očekává až v neděli dopoledne, kdy budou návštěvníci odjíždět.


Nejlepší videa na Revue