Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Mladý bezdomovec v Liberci znásilnil několik dívek, vzal jim i peníze

  • 71
Policie dopadla pachatele několika znásilnění v Liberci. Za poslední měsíc znásilnil dvě mladé ženy a u třetí se o to pokusil. Policie odhaduje, že obětí může být víc. Podezřelý je 21letý bezdomovec, který své oběti nakonec ještě okrádal.

"Před každým činem se posilnil alkoholem. I přesto, že žil na ulici, nebyl podle výpovědí obětí zanedbaný, ale čistě oblečený a rovněž i sympaticky vypadající. Zřejmě tak jednal pod vlivem svého velmi nízkého sebevědomí, které mu bránilo naprosto běžným způsobem navazovat sociální vztahy se ženou," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Mladík si vybíral podobné typy dívek - štíhlé, vysoké zhruba 165 centimetrů, s tmavými dlouhými vlasy. První se na policii obrátila 26. července. Teprve 18letou dívku útočník napadl kolem druhé hodiny v noci kousek od jejího bydliště, když se vracela domů Františkovskou ulicí.

"Před jedním z panelových domů ji přepadl, zatáhl do křoví a hrozil jí násilím, pokud mu nebude po vůli. Dívka byla velice vystrašená a nabízela pachateli vše, co u sebe měla, peníze a mobil, jen aby ji nechal. Pachatel na to ale vůbec nereagoval, dívku násilím svlékl a znásilnil ji. Nepomohlo jí ani to, že se celou dobu bránila, brečela a prosila, aby ji nechal být," poznamenala Suchánková.

Mladík si pak ještě řekl o peníze, které mu dívka předtím nabízela, dostal padesát korun a utekl.

Desátého srpna si mladík vyhlédl 22letou dívku. Krátce před půlnocí na ni zaútočil poblíž kontejnerů v Okružní ulici a zatáhl ji do blízkého křoví. Ani této dívce nepomohlo, že se bránila, volala o pomoc a pokoušela se utéct. Mladík ji několikrát znásilnil, poté si řekl o peníze a utekl se 450 korunami.

Poslední ženu zachránilo rozsvícené okno

Štěstí měla 26letá žena, kterou se mladík pokusil znásilnit o devět dní později. Po jedné hodině v noci k ní přistoupil před domem v Chrastavské ulici a řekl jí, aby si sundala kalhotky, jinak ji zabije.

"Žena mu nabízela pět set korun, aby ji nechal být, násilník ale dál požadoval, aby se svlékla. Zachránilo ji to, že když volala o pomoc, rozsvítilo se v okně domu světlo, pachatel se lekl a utekl," přiblížila Suchánková.

Dopadený mladík, který byl v minulosti souzený za krádeže, se ke všem případům přiznal. Policisté ho obvinili a soud vzal do vazby. Za znásilnění a loupež může jít do vězení až na deset let.

"Kriminalisté se domnívají, že žen, které obviněný mladík napadl, mohlo být víc a z různých důvodů čin neoznámily. Pokud tedy nějaká žena poznala způsob jednání pachatele a dosud se policistům nepřihlásila, žádáme, aby tak učinila prostřednictvím linky 158. K podobným případům přistupujeme velice citlivě, a proto se všemi oběťmi pracuje žena - vyšetřovatelka," dodala mluvčí.


Video