Losovací zařízení z kauzy Rath beze stopy zmizelo. Ilustrační snímek

Losovací zařízení z kauzy Rath beze stopy zmizelo. Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Losovací zařízení z kauzy Rath zmizelo. Odnesli ho prý maskovaní muži

  • 273
Losovací počítač, díky němuž skupina okolo Davida Ratha podle policie manipulovala veřejné zakázky, není k nalezení. Podle Lidových novin to policisté zjistili teprve nedávno od muže, kterému zařízení patřilo.

Na zmizení přístroje kriminalisté přišli při výslechu Otakara Čmelinského. Ten je jednatelem společnosti Ve-zak, která se podílela na výběru vítěze zakázky na opravu gymnázia ve středočeské Hostivici, píší LN.

Jediné, co se však vyšetřovatelé od Čmelinského dozvěděli, bylo to, že přístroj nemá už nějaký čas. Prý si ho od něj odnesli neznámí maskovaní muži, kteří mu navíc při odchodu pohrozili pro případ, že by chtěl krádež ohlásit na policii. Více podrobností už muž, který se možná sám na manipulacích podílel, říci nechtěl. Bojí se o rodinu.

Že jednatel firmy Ve-zak skutečně policii nic o ztrátě přístroje nehlásil, potvrdila i mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. "Neprocházel žádnou evidencí, nefiguroval jako poškozený, nic jsme k tomu nedohledali," sdělila.

Skupina okolo středočeského exhejtmana Ratha využívala k losování veřejných zakázek prakticky výhradně služeb právě Čmelinského. Ten už v minulosti čelil podezření, že jeho přístroje nejsou dostatečně chráněny proti manipulaci.

Naděje na získání počítače a zejména dat z něj je podle všeho minimální. Kriminalisty by přitom údaje z něj mohly dovést na stopu dalších podezřelých tendrů.

"O tom, že se počítač ztratil, víme asi dva měsíce. Ale nezabývali jsme se tím, protože se to netýká našeho klienta," řekl iDNES.cz advokát Davida Ratha Adam Černý.


Video