Zloděj za pár dní stihl ukrást jídlo ze sedmi chat v obcích na Valašsku. Ilustrační snímek

Zloděj za pár dní stihl ukrást jídlo ze sedmi chat v obcích na Valašsku. Ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Policista v civilu dopadl zloděje matadora. Chaty vykrádá čtyřicet let

  • 5
První chatu vykradl v osmnácti letech. Nyní je mu devětapadesát let a ve svém trestním rejstříku má 29 záznamů, všechny za vloupání do chat. A brzy jich zřejmě přibude. Devětapadesátiletý recidivista ze Vsetína je podezřelý, že si v posledních dnech odnesl jídlo ze sedmi valašských příbytků.

Muž se z vězení naposledy vrátil loni v srpnu. Policisté se o něj znovu začali zajímat poté, co majitelé chaty v Malé Bystřici na Valašsku koncem června zloděje při loupení vyrušili.

"Z místa utekl, ale získali jsme jeho popis. Podle něj policisté z Jablůnky mohli téměř se stoprocentní jistotou povědět, o koho jde. Jedná se totiž o známého recidivistu, který vykrádá chaty už několik let. Pak bylo jen otázkou času, kdy zloděje vypátráme a zadržíme," říká vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Úspěšný byl v úterý navečer policista z obvodního oddělení v Rožnově pod Radhoštěm, který zrovna nebyl ve službě a projížděl vsetínskou částí Dušná. Zloděje poznal a zalarmoval policisty ze Vsetína. Ti podezřelého, který měl v dechu přes jedno promile, odvezli do policejní cely.

"Při středečním výslechu se zloděj k vloupáním, ze kterých ho policisté podezírali, přiznal," doplnila Javorková.

V chatách nespal, neukradl nic kromě potravin

Muž se z vězení, kde si odpykával trest právě za krádeže v rekreačních chatách, vrátil vloni v srpnu. Pak vydržel téměř deset měsíců nepáchat trestnou činnost.

Až letos v červnu, když slavil narozeniny a byl pod vlivem alkoholu, se k vykrádání znovu vrátil. Policisté zjistili, že recidivista vnikl do sedmi chat ve Valašské Bystřici, Viganticích, Vidči a Malé Bystřici.

"Z chat bral jídlo jako vajíčka, zavařené okurky, oplatky, konzervy a alkohol, nikdy z chaty neukradl žádné jiné věci ani tam nepřespával. Tomu odpovídá i způsobená škoda, která činí pouhých 2 287 korun," upozornila policejní mluvčí.

Muž už má v rejstříku trestů 29 záznamů, vždy byl trestán za vloupání do rekreačních objektů. Poprvé ho soud potrestal v osmnácti letech. Nyní je podezřelý z trestných činů porušování domovní svobody a krádež, za což mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.


Video