Podnikatel Bohumír Ďuričko ve vazební věznici.

Podnikatel Bohumír Ďuričko ve vazební věznici. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Žiju v neprůstřelné vestě, říká Bohumír Ďuričko

  • 132
Když jede Bohumír Ďuričko na výslech, má na hrudi neprůstřelnou vestu a na hlavě kuklu, aby ho nikdo nepoznal. Když se sprchuje, musí být umývárna ve vazební věznici zcela prázdná. Hoteliér, který čelí obžalobě z vraždy Václava Kočky mladšího, je jedním z nejstřeženějších českých vězňů.

Ne snad, že by se Vězeňská služba bála jeho útěku. Spíš si uvědomuje riziko, že by se chtěl někdo Ďuričkovi pomstít nejen za to, že na křtu Paroubkovy nové knihy zastřelil korunního prince klanu Kočků, ale že navíc na pozůstalé nevybíravě útočí na své webové stránce i v připravované knize "Kočkoviny".

čtěte rozhovor s Bohumírem Ďuričkem

Vězni mě přezdívají chodících deset milionů, říká Ďuričko

Bezpečnostní opatření i podmínky ve věznici popsal MF DNES sám Ďuričko v exkluzivní zpovědi, která má celkem 21 stran. Hoteliér v ní popisuje svou verzi, proč střílel, líčí podmínky ve vězení a prozrazuje, jak se připravuje na soudní proces, který začíná už za měsíc.

"Ve věznici mám režim s maximální ostrahou. Nemám téměř žádný kontakt s ostatními vězni. Mají strach o můj život," napsal ve své zpovědi Ďuričko.

Už dříve prohlásil, že Kočkovi vypsali desetimilionovou odměnu za jeho hlavu. Anonymní výhrůžky prý odevzdal policii. Důkazy na to nemá, rodina Kočků jeho tvrzení označuje za nesmysl.

Kočka: Chci, aby seděl mezi čtyřmi zdmi

"Mně by moc ublížilo, kdyby se mu něco stalo. Myslím, že největší trest je sedět mezi čtyřmi stěnami a přemýšlet o tom, co provedl nevinnému člověku," reagoval bratr zavražděného Jan Kočka.

Bohumír Ďuričko

– Hoteliér, provozuje hotel AXA.
– Agent StB, byl v Kubiceho zprávě.
– V minulosti sponzoroval ODS i ČSSD, přítel Jiřího Paroubka.
– Ve čtvrtek 9. října po 23. hodině zastřelil v pražském baru Monarch Václava Kočku mladšího.
– Je obžalován z vraždy a 6. dubna začíná soud.
– Podle obhajoby Kočka přišel k Ďuričkovi a dvakrát ho udeřil pěstí. Podle svědků Kočka jen Ďuričkovi něco pošeptal a ten pak tasil zbraň.

Policie se k bezpečnostním opatřením kolem Ďurička odmítá vyjadřovat.

"Kolem sebe slyším: Koukej se, takto vypadá chodících deset milionů. Světský si už brousí nože. Tyto výhrůžky už beru s humorem. Kdybych si je připouštěl, nemohl bych ani spát. Mám ale opravdový strach o moji rodinu. Hlavně vnímám obavy, které mají o život mé bývalé manželky. Změnily adresy, jména a telefony," napsal Ďuričko.

V cele se každý den připravuje na proces. Svou obhajobu postavil na tom, že viníkem tragédie není on, ale sama oběť. Václav Kočka mladší ho prý před střelbou napadl pěstí a on se jen bránil. Problém je, že policie ani státní zástupce nenašli pro toto tvrzení věrohodné důkazy.

"V žádném případě to nebyla plánovaná chladnokrevná vražda, jak mě viní obžaloba. Osudově jsem chránil svou těhotnou přítelkyni Lucii a nenarozené dítě. Věřím, že obhájím přiměřenou obranu a budu zproštěn obžaloby," věří Ďuričko, kterému hrozí až 15 let vězení.

Kočkoviny vydá brzy

Před několika dny navíc dokončil ve vězení svou knihu Kočkoviny. "Kniha dokumentuje události, které vedly k mému setkání s Václavem Kočkou mladším. Nyní se přepisuje a probíhá její korekce a úpravy děje. Práce na knize je složitá a zdlouhavá. Nemám tady například počítač ani sekretářku," stěžoval si na podmínky v pankrácké věznici Ďuričko.

Ten má s knihou velké plány – věří, že se prodá 200 tisíc výtisků, na nichž vydělá 20 milionů. Za ně se pak chce vykoupit z vazby. Tvrdí také, opět bez předložení důkazů, že součástí knihy budou důkazy o tom, jak bohatí podnikatelé korumpují politiky.

Sám Ďuričko v minulosti sponzoroval ODS i ČSSD a byl osobním přítelem šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka. Ten hned po střelbě v klubu Monarch tvrdil, že se s Ďuričkem už několik let téměř nestýká. Prý ho na večírek ani nezval. Hoteliér však jeho slova vyvrací.

"Jiří Paroubek udělal to, co udělat musel. Nezlobím se na něj. Na prominentní večírek mě ale pozval on. Jeho manželku jsem měl opravdu rád. Přítelkyni Lucinku jsem si vybral na základě jejího doporučení. Byl jsem i na jejich svatbě," napsal podnikatel.


Video