Ženě, jež útočila na Zemana, hrozí dva roky. Napadnout ho prý nechtěla

  • 207
Aktivistce, která polonahá narušila volební hlasování prezidenta Miloše Zemana, za její čin hrozí až dva roky vězení. Nové informace k průběhu vyšetřování v sobotu poskytli pražští policisté. Sedmadvacetiletá žena se do volební místnosti dostala s pomocí falešného novinářského průkazu.

Kriminalisté prošetřují událost jako trestný čin výtržnictví a vyšetřování probíhá ve zkráceném řízení. V takovém případě se zadrženým osobám nesděluje obvinění, ale „pouze“ podezření z konkrétního deliktu či deliktů.

Policisté chtějí ukončit vyšetřování v sobotu v odpoledních hodinách, následně veškerou dokumentaci předají obvodnímu státnímu zástupci pro Prahu 5. Podezřelá nyní čeká na verdikt v cele předběžného zadržení.

Jedním z předmětů šetření bylo také to, jak se žena do místnosti dostala. Ukázalo se, že vystupovala jako žurnalistka a ke vstupu použila novinářský průkaz. Ten byl ale s největší pravděpodobností falešný.

„Detektivové oslovili konkrétní zahraniční redakci, která jim potvrdila, že sedmadvacetiletá žena není a ani nikdy nebyla jejich zaměstnancem,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Nechtěla Zemana napadnout, říká obhájkyně

Ukrajinská aktivistka, která přijela do Česka jen na svou páteční akci při prezidentských volbách, podle své obhájkyně Lucie Hrdé nechtěla na Zemana útočit. „Českou republiku hodlá opustit, jakmile jí to orgány činné v trestním řízení umožní,“ dodala Hrdá.

Protest mínila aktivistka hnutí Femen jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala. „Proto měla zvednuté ruce, aby bylo vidět, že v nich nemá zbraň,“ podotkla obhájkyně.

Hrdá dále uvedla, že podle názoru její klientky by čeští občané mohli opakovaným zvolením prezidenta Zemana ohrozit suverenitu českého státu, protože současná hlava státu je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud se situace nezmění, může ČR následovat osud Ukrajiny, popsala názory aktivistky Hrdá.

Zemanovi se vymstilo přátelství s Ruskem, píší ve světě o akci Ukrajinky

Incident se odehrál v pátek ve volební místnosti na Praze 5, kam Zeman přišel odevzdat svůj hlas. Z přítomného davu vystoupila žena, vysvlékla se a rozeběhla k prezidentovi. Na obnažené hrudi měla nápis v angličtině, že Zeman je Putinova děvka, a stejná slova také vykřikla. Prezidentova ochranka ji srazila k zemi (více v článku Na prezidenta se hnala polonahá žena).

Pachatelka byla identifikována jako 27letá Ukrajinka Angelina Diashová, aktivistka hnutí Femen. V minulosti s odhalenou hrudí protestovala například proti Alexandru Lukašenkovi. Zeman po útoku řekl, že je poctěn, že ho napadla aktivistka skupiny, která útočila i na papeže.

,

Video