Vladimír Železný

Vladimír Železný | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Železný se pokusil poškodit CME, soud mu dal podmínku a třímilionový trest

  • 59
Městský soud v Praze vyměřil bývalému řediteli televize Nova Vladimíru Železnému tříletou podmínku za pokus o poškozování věřitele. Údajně se naoko zbavoval majetku, aby nemusel splácet závazek vůči společnosti CME. Dostal také peněžitý trest ve výši tři miliony korun.

Železný dostal tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. Rozhodnutí je nepravomocné a lze se proti němu odvolat. Je to trest souhrnný, protože už dříve dostal pravomocně dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny.

Nyní dostali podmíněné tresty i jeho někdejší právníci Aleš Rozehnal a Ondřej Kuchař. Železný se podle rozsudku naoko zbavoval majetku, aby nemusel splácet závazek vůči společnosti Central European Media Enterprises (CME) a právní zástupci mu v trestné činnosti pomáhali.

"Podle obžaloby od dubna 1999 do počátku roku 2001 převáděli movitý i nemovitý majetek na bývalého ředitele na nově zakládané společnosti," uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Přestože Železný majetkem nadále disponoval, nebylo podle žalobců možné uskutečnit předběžná opatření, která soudy kvůli uspokojení pohledávky ve výši 23,35 milionu dolarů (při dnešním kurzu zhruba 414 milionů korun) vydaly.

Železnému i jeho spoluobviněným hrozilo až osm let vězení, všichni obžalobu odmítli. Prvoinstanční soud už v roce 2008 dospěl k závěru, že se v této souvislosti nedopustili trestného činu. Podle tehdejšího vyjádření předsedy senátu k odsouzení nestačí, že se uspokojení nároků věřitele oddaluje nebo je složitější. Železný měl navíc další majetek, který byl dostupný: například sbírku obrazů, starožitný nábytek nebo obchodní podíl ve společnosti CET 21.

Odvolací Vrchní soud v Praze ovšem rozhodnutí v neveřejném jednání zrušil. Americká společnost CME se v trestním řízení žádné náhrady škody nedomáhá. Pohledávku podle dřívějšího vyjádření jejích právníků uhradili vlastníci společnosti CET 21, skupiny PPF a MEF Holding. Obžalobě původně čelila i Edita Janečková, v jejím případě už osvobozující rozsudek nabyl právní moci.

Železný a CME

Obžaloba viní Železného z toho, že ukrýval svůj majetek před věřitelem, firmou CME, s níž rozjížděl televizi Nova. Převáděl údajně majetek do firem, ve kterých nefiguroval, takže mu ho nemohl exekutor zabavit. Ve skutečnosti je ale přes své přátele stále ovládal.

Generálním ředitelem Novy se stal v roce 1993, o rok později začala televize vysílat. Jeho pozice byla neotřesitelná až do dubna 1999, kdy ho odvolala valná hromada společnosti. Důvodem bylo údajně to, že jednal proti zájmům televize.

Pak se Nova "rozdvojila". Železný spustil v srpnu vysílání z barrandovských garáží a uspěl. V roce 2003 televizi opustil, když ho odvolal nový vlastník Novy, skupina PPF. V té době už byl senátorem za Znojemsko. V roce 2004 uspěl ve volbách a stal se poslancem Evropského parlamentu.

Společnost CME Železného v roce 1999 dohnala před mezinárodní arbitráž v Amsterodamu kvůli miliardovému dluhu. Železný týden poté převedl nemovitosti v pražské Dlouhé ulici v hodnotě 78 milionů na společnost Anser Aureus, kterou vlastnili jeho přátelé. Podle policie tak poškodil věřitele.

Arbitráž rozhodla, že musí vrátit 23 milionů dolarů, které získal od CME. Ta až do dubna 1999 fakticky televizi ovládala. "Na oplátku" dostane zpět necelých šest procent akcií servisní firmy ČNTS, kterou CME vlastní. Částka, kterou měl Železný americké společnosti vracet, se zvětšila o úrok: celková suma by tak měla přesáhnout 27 milionů dolarů (přibližně miliarda korun). Závazek nakonec uhradila společnost PPF, která má v Nově podíl.

,

Video