Muže usvědčil podpis, který písmoznalec ohodnotil jako jeho vlastnoruční. Ilustrační foto.

Muže usvědčil podpis, který písmoznalec ohodnotil jako jeho vlastnoruční. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ze svědka se po dvou letech stal podezřelý z křivé výpovědi

  • 0
Policisté obvinili muže, který podle vyšetřovatelů v červnu 2008 křivě svědčil před královéhradeckým soudem. Přišlo se na to až po dvou letech. Není ale zřejmé, do jaké míry se nepravdivé svědectví mohlo podepsat na trestu druhého muže, který byl nakonec odsouzen za podvod.

"Přímo při hlavním líčení muž jako svědek lhal o tom, že mu druhý muž, který byl obviněný z podvodu, nevrátil peníze. Ty si od něj vypůjčil na podzim roku 2006. Mělo se jednat o částku devatenáct tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Anna Pešavová.

Dodala, že soudce svědka před výpovědí řádné poučil, že nepravdivé svědectví se může obrátit proti němu. Svědek i přesto tvrdil, že nepodepsal žádné potvrzení o vrácení peněz.

Osmatřicetiletý podvodník, proti němuž svědčil, nakonec dostal desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na dva roky.

Loni v listopadu se jeho případ dostal před soud znovu. Mělo se rozhodovat o tom, zda podvodník půjde do vězení. A na stole byl i posudek písmoznalce. Dokládal, že svědek z předchozího líčení odsouzenému podepsal vlastní rukou stvrzenku, že peníze zpátky dostal.

"Jelikož před soudem vypovídal záměrně nepravdu, sdělili policisté letos 21. září jednapadesátiletému muži z Hradce Králové podezření ze spáchání přečinu křivé výpovědi," konstatovala Pešavová. Za to může muž u soudu dostat až tři roky vězení.


Video