Bývalý ministr obrany Martin Barták (vlevo) před jednáním Městského soudu v...

Bývalý ministr obrany Martin Barták (vlevo) před jednáním Městského soudu v Praze. (13. května 2014) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Barták si řekl o úplatek, měl by jít za mříže až na osm let, žádá žalobce

  • 25
Státní zástupce Dušan Táborský v závěrečné řeči žádal soud, aby Martinu Bartákovi uložil trest v horní třetině sazby za trestný čin přijímání úplatku. Ta je dva až osm let. Pro druhého obžalovaného Michala Smrže navrhl za podvod trest ve spodní třetině sazby pět až deset let.

Martin Barták si podle Táborského řekl únoru 2008 při služební návštěvě USA o peníze bývalému velvyslanci USA v Praze Williamu Cabanissovi. Důkazem jsou pro něj zejména výpovědi Cabanisse a bývalého manažera Tatry Duncana Sellarse. Připomněl, že oba nelitovali peněz, přijeli k soudu a považovali za důležité vypovídat.

Pro Bartáka, mimo nepodmíněného trestu žádá státní zástupce i peněžitý trest a zákaz činnosti ve veřejných funkcích.

Zbrojař Michal Smrž se podle Táborského dopustil pokusu o podvod. Na schůzkách se snažil přesvědčit manažery Tatry, že je za úplatu schopen zajistit jejich setkání s tehdejším premiérem Topolánkem.

Obhájce citoval utajované odposlechy

Obhájce Josef Monsport v závěrečné řeči tvrdil, že Tatra počítala s tím, že vypoví smlouvu s Pragou už před schválením smlouvy na dodávku vozů pro armádu. U soudu citoval z odposlechů, které patří k utajovaným materiálům. Odůvodnil to tím, že v trestním řízení má právo použít na obranu klienta vše, co je mu známo.

Poukázal na to, že vozy Tatra překračovaly při testech požadovanou užitečnou hmotnost, což byl závažný prohřešek proti podepsané smlouvě. Barták se podle něj ve svém stanovisku snažil o to, aby byla hmotnost vozů dodržena a problém se nevyřešil nějakým dodatkem. Obhájce však uvedl, že z žádných materiálů nevyplývá nic o hrozbě, že Tatra o zakázku přijde.

"Státní zástupce bezvýhradně uvěřil Cabanissovi a Sellarsovi," řekl obhájce. Monsport naopak spekuluje, že si oba definitivní verzi svědectví ladili v době setkání s novinářem Jankem Kroupou. Poté soudce přerušil líčení a obhájce bude v závěrečné řeči pokračovat ve středu.

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová vypověděla, že ji Martin Barták v kauze Tatra nijak neovlivňoval:


Nejlepší videa na Revue