Vít Bárta loni v dubu u soudu, který posuzoval jeho provinění v obálkové kauze poslanců Věcí veřejných. | foto: David Neff, MAFRA

Zadržení Bárty a Petržílka souvisí s odposlechy Janouška a Béma

  • 131
Zadržení předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a vedoucího analytického odboru protikorupční policie Jana Petržílka souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma. Na nahrávky loni upozornila MF DNES.

Na spojitost zadržení Víta Bárty a důležitého analytika protikorupční policie s odposlechy upozornil server Novinky.cz. Informaci poté MF DNES potvrdil zdroj z bezpečnostních složek, podle kterého získala Generální inspekce bezpečnostních sborů, jež případ vyšetřuje, utajovaného svědka. A ten detektivům GIBS potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky právě Petržílek.

Ten totiž do roku 2011 pracoval pro Bezpečnostní informační službu a právě BIS v roce 2007 nahrávky pořídila. Chtěla vědět, s kým se stýká lobbista Janoušek. Záznam odposlechů ale o dva roky později unikl do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy Vít Bárta spoluvlastnil. Policisté únik začali prošetřovat loni v září (více zde).

Vše o odposleších

Jak BIS nahrávala lobbistu Janouška a exprimátora Béma

Petržílek  po odchodu z BIS začal pracovat na protikorupční policii. Ta odmítá k jeho zatčení cokoliv uvést. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej odkazuje média na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která případ vyšetřuje a jejíž detektivové Bártu a Petržílka ve čtvrtek zatkli.

O případu však mlčí i inspekce a státní zástupci. "Dotaz nebudeme s ohledem na ochranu utajovaných skutečností nijak komentovat," řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová (více zde).

V kauze bude vypovídat i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, uvedl server Aktuálně.cz. Zdroje mu potvrdily, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová zbavila Zemana v této kauze mlčenlivosti. Stalo se tak údajně jen několik hodin předtím, než byla dvojice zatčena. "Nezlobte se, nemohu se k tomu vyjadřovat," řekl serveru Zeman.

O vazbě na oba zatčené by měl soud rozhodovat v sobotu. K zatčení svého manžela se po několika hodinách mlčení vyjádřila i Kateřina Klasnová. "K dnešním zprávám v médiích mohu v tuto chvíli říci pouze to, že stojím pevně za svým manželem," uvedla odpoledne na svém facebookovém profilu.

Mazánku, Kolibříku...

Odposlechy z roku 2007 ukazují, jaký měl lobbista Janoušek v Praze vliv. S Bémem a dalšími úředníky se Janoušek, který měl přezdívku Voldemort, bavil o některých zakázkách a výběrových řízeních města.

Záznamy jsou zajímavé i tím, jak se jejich aktéři oslovovali. Nejznámější je oslovení, které používal exprimátor Bém pro svého přítele, lobbistu Janouška. Na nahrávkách mu říkal Mazánku nebo Kolibříku (více zde).

Roman Janoušek si telefonuje s Pavlem Bémem.

22. března 2012

,

Video