Alexandr Novák u Krajského soudu v Ústí nad Labem | foto: Karel Pešek, MF DNES

Německá policie zatkla exsenátora Alexandra Nováka

  • 396
Německá policie zatkla někdejšího senátora za ODS Alexandra Nováka. MF DNES to potvrdily dva policejní zdroje. Detektivové Nováka podezírají, že byl jedním z lidí, kteří se podíleli na manipulacích s vyplácením evropských dotací z úřadu ROP Severozápad.

Podle zjištění Českého rozhlasu policie zatkla Nováka už loni na Štědrý den na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem na základě evropského zatykače poté, co přiletěl z Los Angeles.

„Ve věci trestního stíhání osob v souvislosti s činností Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze sděluje, že ve Spolkové republice Německo je aktuálně vedeno řízení proti jedné osobě na základě českými justičními orgány vydaného Evropského zatýkacího rozkazu,“ uvedl státní zástupce Tomáš Minx.

Právník Michael Kis, který v minulosti hájil Novákovy zájmy, se k exsenátorovu zatčení nechtěl vyjádřit. „Informace neposkytuji, děkuji za pochopení,“ napsal Kis redaktorovi MF DNES v SMS zprávě.

Senátor Alexandr Novák byl posledním z obviněných v kauze ROP Severozápad, kterému policie nedoručila obvinění. V době, kdy policejní razie probíhala, pobýval Novák v zahraničí. Podle tehdejších informací byl pracovně v USA.

Bývalý šéf úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz tituloval Nováka „Kapitáne“, dalšího z obviněných podnikatele Daniela Ježka rovnou „Pane Velkomožný“. Symbolicky poukazoval na to, že úřadu, který rozděloval evropské miliardy pro Karlovarský a Ústecký kraj, ve skutečnosti veleli oni, ač v úřadu žádné funkce nezastávali, míní kriminalisté.

Policie k těmto závěrům dospěla díky odposlechům. Oba muže - Nováka i Ježka - stíhá jako hlavní členy organizované skupiny 24 lidí, mezi kterými jsou i politici.

Úplatky v kauze miliardových dotačních machinací

V roce 2009 odešel první ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Vráblík a vystřídal ho Petr Kušnierz (oba jsou obviněni v současné kauze). V obvinění se píše, že Vráblík se chtěl „vymanit“ z vlivu Nováka a Ježka, proto byl vybrán nový ředitel a Vráblík se stal jeho zástupcem.

Vráblík si pak podle policejních dokumentů řekl o částku jeden milion korun za loajalitu a mlčení a také jako kompenzaci. Nakonec mu prý na příkaz Nováka a Ježka bylo z rozpočtu úřadu vyplaceno 962 tisíc korun. Policie později toto „odchodné“ posoudila jako úplatek a Vráblíka obvinila z jeho přijetí. MF DNES se snažila Vráblíka kontaktovat, ale neuspěla.

Jiný z obviněných, Aleš Dostál, zase o pár let později podle detektivů zaplatil za Petra Kušnierze, který už byl jednou soudem potrestán, peněžitý trest 750 tisíc korun. Údajně proto, aby Kušnierz mlčel a byl loajální, předal prý peníze Kušnierzově tchýni a tchánovi. Peníze měly být podle MF DNES od Ježka.

Duo Ježek a Novák umělo svou moc demonstrovat i jinak. V mnoha případech podle vyšetřovatelů skupina manipulovala s bodovacími tabulkami k jednotlivým projektům, na které měly jít peníze z evropských fondů. Minimálně jeden speciální projekt, na kterém jim záleželo, tak nechali Ježek s Novákem „poskočit“ z 27. na 13. místo, aby bezpečně dostal dotaci.

Bývalý senátor Novák byl v minulosti odsouzený za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. V roce 1999, kdy byl Novák chomutovským starostou, město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Krajský soud mu za to uložil čtyřleté vězení a půlmilionovou pokutu, kterou Novák zaplatil. Za mřížemi ale pobyl jen dva roky, poté ho soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj motorkářský klub Gryphons (více čtěte zde).

15. srpna 2014

,

Video