Daniel Pudil

Daniel Pudil - Daniel Pudil při své reprezentační premiéře. | foto: ČTK

Žalobci hrozí trest v kauze opilého fotbalisty Pudila

  • 41
Fotbalista libereckého Slovanu Daniel Pudil zřejmě zůstane bez trestu za alkohol za volantem. Nedostane ani pokutu, zjistila MF DNES. Rozhodnutí jednoho z jabloneckých státních zástupců se však nelíbí jeho nadřízeným. Žalobci teď hrozí trest.

Policie chytila opilého řidiče Pudila v centru Jablonce minulý týden. Státní zástupce Jan Schwarz své rozhodnutí o nepotrestání vysvětlil kulantně.

"Státní zástupce v tomto případě podmínečně odložil podání návrhu na potrestání,“ uvedl. "Může tak učinit, pokud uzná, že byly splněny podmínky, což v tomto případě byly," dodal.

V podstatě to znamená, že Pudil dostal desetiměsíční "podmínku“. Pokud v té době nespáchá žádný trestný čin, unikne soudu a tedy i potrestání.

"Daniel Pudil se opil poprvé v životě. Nezpůsobil nehodu nebo škodu, nikoho nezranil. Řidičský průkaz má čtyři roky a dosud se nedopustil žídného přestupku. Dostal druhou šanci a je rozhodně dobře, že tak státní zástupce postupoval," podotkl ke kauze fotbalistův advokát Julius Kramarič.

Za trestný čin ohrožení veřejné bezpečnosti pod vlivem návykové látky mu přitom hrozil rok vězení, pokuta dvacet pět až padesát tisíc korun a zákaz řízení auta až na dva roky.

Jenže krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem se rozhodnutí příliš nelíbí. "Udělali jsme prověrku spisu a postup státního zástupce jsme shledali neadekvátním především kvůli okolnostem celého případu," zmínila Lenka Bradáčová, náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem.

Dotyčný jablonecký státní zástupce a jeho nadřízený teď musí případ vysvětlit. "Pak přijmeme opatření. V tomto případě můžeme být zástupci uložena výtka," dodala.

Vyjádření žalobce, který měl případ na starosti, se nepodařilo získat. Jeho rozhodnutí v Pudilově kauze už však nelze zrušit, protože je pravomocné.

Pudil divoké jízdy litoval, přijal by jakýkoli trest
Dvaadvacetiletého Pudila zastavila minulý čtvrtek v noci policejní hlídka. Mladík však podle Deníku na pokyn policistů nejprve nereagoval a jel dál. Hlídce se vůz podařilo zastavit v Podhorské ulici. Za volantem nikdo neseděl a záložník byl vzadu. Na místě spolujezdce byla připoutaná pásem mladá žena. Fotbalista měl tehdy vypovědět, že řídila ona. - více zde

Nakonec se fotbalista přiznal, že seděl za volantem opilý. Hlídka mu naměřila přes 1,7 promile, což odpovídá asi sedmi desetistupňovým pivům vypitým naráz.

Záložník později vydal prohlášení, v němž incidentu lituje a slíbil, že se to již nebude opakovat. "Pochopitelně, že jakýkoli trest za své chování přijmu," zveřejnil v prohlášení.

Sportovec se patrně v Česku dlouho nezdrží. Podle zatím nepotvrzených zpráv míří do španělského druholigového týmu Celta Vigo.


Video