Bratr zemřelého výsadkáře Milan Syruček, manželka Alena Syručková (uprostřed) a

Bratr zemřelého výsadkáře Milan Syruček, manželka Alena Syručková (uprostřed) a matka Zdeňka Syručková u Městského soudu v Praze (24. dubna 2013). | foto: ČTK

Rodina žádá peníze za smrt výsadkáře. Psychiku máme na dně, řekla soudu

  • 72
Velmi emotivně probíhalo jednání soudu o žalobě rodiny výsadkáře Lukáše Syručka, který zahynul před čtyřmi lety při seskoku s testovaným padákem. Pozůstalí žádají ministerstvo obrany o odškodnění 6,5 milionu korun. Městský soud v Praze ve středu vyslechl účastníky řízení, jednání bude pokračovat 31. května.

Rotmistr ze 4. brigády rychlého nasazení zahynul při seskoku ze 700 metrů v lednu 2009 u Chrudimi, kdy testoval nový padák a výstroj. Při skoku se mu neotevřel hlavní padák, který se zamotal do výstroje, selhal i náhradní padák. Soudy už dříve konstatovaly, že příčinou neštěstí byly chyby armády, pozůstalí proto ministerstvo obrany zažalovali. (o soudu čtěte zde)

Žalobu společně podali rodiče, manželka a bratr výsadkáře. Soudkyně Dagmar Stamidisová všechny vyzvala, aby popsali svůj vztah k Syručkovi a nakolik je jeho smrt poznamenala.

Manželka výsadkáře Alena se slzami v očích líčila, jak se s Lukášem Syručkem v sedmnácti letech seznámila, jak se v roce 2003 vzali a narodily se jim dvě děti. Ve vyprávění dospěla až ke dni neštěstí. "V rádiu jsem uslyšela zprávu, že zemřel výsadkář. Volala jsem mu, ale nebral to. Čekala jsem, až mi někdo přijde říct, co se stalo," vybavila si. Její děti se podle ní se ztrátou otce velmi těžko vyrovnávají.

Matka vojáka Zdeňka Syručková před soudem uvedla, že po smrti syna chodí k psychiatrovi a bere antidepresiva. "Mám psychické potíže. Naše rodina žije velmi pospolu a velmi nás to zasáhlo," zmínila. Léky na uklidněnou bere i její snacha Alena.

Syruček působil například u jednotek v Čáslavi či Táboře, půl roku strávil na misi v Kosovu. "Když nastoupil k armádě, tak jsem mu fandil. Bylo to povolání, které ho bavilo. Dělal to na více než sto procent. Před očima pořád vidím, jak k nám ten večer přišli důstojníci v černých baretech a psycholožka a řekli nám, co se stalo," doplnil výsadkářův otec Miloslav Syruček.

"Žalobci jsou přesvědčeni, že smrt byla zcela zbytečná a nebyla výsledkem nešťastné náhody," uvedla advokátka rodiny Hana Bernatová. Pozůstalí argumentují i tím, že výsadkář nebyl na testování dostatečně zkušený, protože měl za sebou jen devatenáct seskoků. Před podáním žaloby podle advokátky proběhlo se zástupci neúspěšné jednání o mimosoudním vyrovnání.

Armáda odmítá, že ovlivňovala vyšetřování případu

Policie za smrt výsadkáře obvinila dva letecké instruktory ze státní zkušebny, kteří nové padáky a tlumoky testovali. Okresní soud v Chrudimi před dvěma lety ale konstatoval, že za smrt Syručka může série chyb zejména na straně armády, a instruktory zprostil obžaloby.

Pardubický krajský soud loni uvedl, že největší zodpovědnost mají nadřízený instruktorů Radim Novotný a Petr Štěpán z ministerstva obrany (více čtěte zde). Soud také uvedl, že armáda ovlivňovala průběh policejního vyšetřování. Zástupce resortu to ale ve středu odmítl.

"Šetřila to armádní inspekce a pochybení nezjistila. Máme výhrady i ke znaleckému posudku, který byl využitý při jednání soudu s leteckými instruktory. Neodpovídá objektivní pravdě," uvedl. Podle něj resort už rodině výsadkáře zaplatil náhradu škody 1,5 milionu korun.

Šéf armádní vyšetřovací komise Petr Částek z vojenské posádky v Náměšti nad Oslavou ve středu před soudem řekl, že armáda o problémech s padákem a výstrojí před Syručkovým seskokem nevěděla. "Prováděli jsme rekonstrukce a zjistili jsme, že hlavní příčinou bylo to, že se záložní padák otevřel ve výšce, kde výrobce již nezaručuje bezpečné použití," prohlásil Částek.


Nejlepší videa na Revue