Hotelová přístavba výletní restaurace Větruše patří k nejkritizovanějším novodobým stavbám v Ústí. Architekti o ní mluví jako o kombinaci podnikatelského baroka s Bratislavským hradem. Firma na ni dostala evropskou dotaci osmdesát milionů korun.

Hotelová přístavba výletní restaurace Větruše patří k nejkritizovanějším novodobým stavbám v Ústí. Architekti o ní mluví jako o kombinaci podnikatelského baroka s Bratislavským hradem. Firma na ni dostala evropskou dotaci osmdesát milionů korun. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústecký primátor je podezřelý, že podváděl při žádosti o eurodotaci

  • 11
Ústecký primátor Vít Mandík čelí podezření, že podváděl při žádosti o evropskou dotaci. Někdejší Mandíkova společnost podala žádost o dotaci na výstavbu hotelu. Evropští auditoři nyní zjistili, že firma žádost podpořila výpisem z účtu, na kterém bylo 60 milionů korun, přestože v té době měla jen zlomkové jmění a žádné zaměstnance.

Mandíkova firma Ekofin PC získala osmdesátimilionovou dotaci na přístavbu hotelu u ústecké dominanty Větruše. Žádost podala v první polovině roku 2010, kdy byl Mandík jejím jednatelem. Kde firma vzala šedesát milionů, které v té době měla na účtě, zůstává nevyjasněné.

"Já už si to nepamatuji," řekl deníku Insider primátorův otec Josef Mandík, který firmu vedl ještě v březnu 2010, tedy krátce před žádostí o dotaci.

Sdílnější není ani primátor Mandík, za jehož vedení firma žádost podala. "Platí dřívější vyjádření primátora," odkázal mluvčí města Karel Rouč na článek Insideru, který na kauzu upozornil a kde Mandík celou věc odmítl komentovat.

Hospodaření v minusu, zaměstnanci žádní, na účtu miliony

MF DNES z obchodních listin zjistila další podrobnosti naznačující, že firma nebyla v takové finanční kondici, jakou v žádosti o dotaci uváděla.

Firma za rok 2010 podle vlastní účetní uzávěrky zakončila své hospodaření v minusu 321 tisíc korun a jako svá finanční aktiva uváděla jen 1,8 milionu korun. Navíc měla úvěr od banky 5,76 milionu korun, který splácela.

Ve firmě také v roce 2010 podle dostupných dokumentů pracovalo jen pět lidí, všichni měli s firmou uzavřenou dohodu o provedení práce.

Jak mohla mít taková firma k dispozici 60 milionů a pokud je skutečně měla na účtě, tak kde k nim přišla, zůstává nevysvětlené. Věc neobjasnil ani podnikatel Jiří Dušek, který firmu Ekofin PC převzal na konci října 2010. "Jsem na poradě," odepsal, když se ho snažila redakce kontaktovat. Pak už telefon nebral vůbec.

Hotel na Větruši má k ČSSD blízko

Vít Mandík se kvůli kandidatuře do komunálních voleb na podzim 2010 pozice ve firmě vzdal, odešel z ní 27. října. Výbor dotačního úřadu Severozápad schválil firmě Ekofin PC dotaci 26. listopadu, kdy už byl Mandík primátorem Ústí a firmu řídil podnikatel Dušek.

Projekt má ale k sociální demokracii blízko nejen díky Mandíkovi. Dotaci schválil Výbor regionální rady Severozápad, v němž měla ČSSD nejsilnější zastoupení. Byli v něm například tehdejší krajský šéf strany Petr Benda, někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda, minulá hejtmanka Jana Vaňhová či krajský radní Arno Fišera.

Výbor projekt schválil jednohlasně. Pro byl i Fišera, který se s jednatelem firmy Duškem dobře zná. A byl to právě Dušek, který díky svým stykům podporoval Fišeru v komunální politice, čímž mu v roce 2006 pomohl na ústeckou radnici.

MF DNES už dříve informovala, že oba nepřímo pojí i podnikání. V Duškově jiné firmě Jutta měla dlouhodobě na starosti účetnictví Fišerova manželka Kateřina (o těchto vazbách zde). Je třeba dodat, že ve společnosti Jutta v letech 2005 až 2010 působil vedle podnikatele Duška jako jednatel i dnešní primátor Mandík.

Místní představitele ČSSD problém nezajímá

Nynější nejasnosti kolem peněz Mandíkovy bývalé firmy ústeckou ČSSD příliš nezajímají, její představitelé je nechtěli komentovat.

"Vůbec nevím, o čem mluvíte," reagoval krajský a ústecký radní Arno Fišera a položil telefon.

"Nemám na to názor a nechci mít na to názor," přidal další městský radní Pavel Dlouhý.


Nejlepší videa na Revue