Karlovarští záchranáři jsou ochotni zaplatit odškodné. Některé zaměstnance zřejmě čeká trest. (Ilustrační snímek)

Karlovarští záchranáři jsou ochotni zaplatit odškodné. Některé zaměstnance zřejmě čeká trest. (Ilustrační snímek) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Za zapomenutého nebožtíka zaplatí záchranka odškodnění

  • 10
Tisíce nebo několik desítek tisíc korun je ochotna zaplatit krajská záchranka jako odškodnění příbuzným zemřelého, který naposledy vydechl v sanitce. Záchranáři totiž na tělo muže zapomněli a nebožtík ležet čtyři dny v provizorní místnosti ve sklepě v sídle záchranné služby.

Vedení záchranky už chybu uznalo a nabídlo manželce mrtvého, že zaplatí pohřeb. Mezitím se však objevil na scéně další člověk, který o sobě tvrdí, že je příbuzný. A žádá odškodnění. Zatím ale svůj vztah k zapomenutému nebožtíkovi neprokázal.

Ředitel záchranné služby Luděk Nečesaný už se omluvil na všechny strany. "Není to kauza směřující k náhradě škody. Bavíme se o možném odškodnění do padesáti tisíc korun," naznačil specialista na zdravotnické právo z Univerzity Karlovy Petr Šustek.

I on byl členem odborné vyšetřovací komise, kterou kraj spolu se záchrankou k případu sestavil. V úterý tento tým zveřejnil výsledky kontroly. Zjistil, že ani neexistují přesná pravidla pro postup, když člověk zemře v sanitce. Od dubna sice platí zákon o zdravotních službách, ale k němu ministerstvo ještě nevydalo prováděcí vyhlášku.

Horší je, že bývalé ani současné vedení nevydalo žádný vnitřní pokyn, jak se chovat v této situaci, ke které dochází maximálně pětkrát ročně. A neumělo se domluvit s nemocnicemi, které všude jinde v republice zemřelého převezmou a na dvě hodiny uloží ve speciální místnosti, než se o něho postará pohřební služba.

Trest nejspíš dostane několik lidí

"Jsme jediná záchranná služba, která neměla dohodu s nemocnicemi. Teď už se nic takového nemůže stát. V Chebu i Karlových Varech už dohoda funguje, Sokolov oslovíme v nejbližších dnech," ujistil Nečesaný. Tvrdí, že organizace byla v žalostném stavu, když ji před čtyřmi měsíci přebíral.

V úvahu podle Nečesaného přichází důtka jako trest pro jednoho lékaře a možná ještě pro okruh tří až pěti lidí. Ti se mohli postarat, aby nebožtík nezůstal ležet bez povšimnutí od čtvrtka do úterý v místnosti, která není k těmto účelům ani schválena.

"Situace je velmi nezvyklá, ale plyne z právního vakua, které sahá až do dnešní doby," konstatoval Marek Slabý, předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb a rovněž i člen krajské vyšetřovací komise.

Předseda České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví David Marx zase upozornil na chybu exředitele záchranky Ivo Tukinského. "Personál neměl nastavená pravidla. Je odpovědností každého manažera takovou činnost upravit."

Po této kauze ředitel záchranky Nečesaný oznámil, že ve funkci nejpozději v září skončí.


Video