Žena přišla k soudu s kapucí a černými brýlemi. V soudní síni nebylo povoleno...

Žena přišla k soudu s kapucí a černými brýlemi. V soudní síni nebylo povoleno pořizovat obrazové záznamy. | foto: Martin Beneš, MF DNES

Matka hned po porodu zavraždila novorozence. Dostala 15,5 roku vězení

  • 86
Za vraždu vlastního dítěte poslal soud v Českých Budějovicích dvaatřicetiletou Ivetu H. na 15,5 roku do vězení. Podle obžaloby bezprostředně po porodu novorozenou holčičku uškrtila. Pak ji zabalila do igelitky, kterou nechala vedle postele. Až po osmi měsících tělíčko zakopala. Rozsudek není pravomocný, žena se na místě odvolala.

Obžalovaná se hájila tím, že se dítě narodilo mrtvé. Tomu však soud neuvěřil. V přípravném řízení tvrdila, že miminko po narození zaplakalo. Podle soudce Ondřeje Vítů by nebylo logické, že by žena škrtila nohavicí od tepláků mrtvé dítě.

Obhajoba se snažila, aby soud překvalifikoval čin na vraždu novorozence matkou. V tom případě by ženě hrozil mnohem nižší trest. To soud odmítl. Žena vraždu plánovala a nejednala v rozrušení. Naopak všechno po porodu uklidila a rok žila jako by nic.

Přitížilo jí i to, že svého syna nutila, aby do záchodu spláchl placentu. Chlapec má dodnes psychické problémy.  

"Udělala jsem to, protože jsem se bála ostudy, že jsem podeváté těhotná," vysvětlila u soudu matka deseti dětí, z toho dvojích dvojčat.

K vraždě podle spisu došlo v březnu loňského roku ve Chvaleticích na Písecku. Matka těhotenství tajila, nosila volné oblečení a k doktorovi nešla. Porodila doma.

Měla dvojky a trojky z chování

Žena se o žádné ze svých deseti dětí v současné době nestará. Tři vychovává otec, jedno je v kojeneckému ústavu, ostatní dala k adopci. K tomu ještě dvakrát potratila.

Podle soudního znalce Václava Lukeše, který vypracoval psychologický posudek obžalované, má žena nízkou inteligenci na pomezí slaboduchosti a slabomyslnosti. "Od mládí měla problémy s chováním. Měla dvojky a trojky z chování, neprospívala ani na zvláštní škole. Kvůli kázeňským problémům nedokončila ani učňovský obor kuchař - číšník," řekl soudní znalec.

Podle něj se u Ivety H. objevuje specifická porucha osobnosti projevující se emoční labilitou až impulzivností. Žena však dokáže rozeznávat společenské normy, ačkoli je snadno překračuje. V tu chvíli však ví, že dělá něco špatného.


Video