logo týmu Kobra

logo týmu Kobra | foto: tým Kobra / iDNES.cz

Za krácení daní na Kladensku jdou tři lidé do vazby, škoda je 290 milionů

  • 10
Soud vzal ve čtvrtek do vazby tři z dvaceti devíti obviněných z krácení daní, které speciální tým policie a finanční správy Kobra zadržel v úterý na Kladensku. Stát přišel celkem o 290 milionů korun.

Portál iDNES.cz o vzetí tří lidí do vazby v pátek informovala dozorující žalobkyně Petra Vítková z Krajského státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje. Zbylých 26 obviněných je podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje stíháno na svobodě.

Podezřelí jsou obviněni z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. „U jednotlivých osob se liší fáze účastenství i stádium dokonání trestné činnosti. V případě prokázání viny tak hlavním pachatelům hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ uvedla státní zástupkyně. Pracovníci Kobry vyčíslili škodu na 290 milionů korun.

„K trestné činnosti docházelo tím způsobem, že několik desítek obchodních společností mělo od roku 2011 vykazovat vysoké obraty ze stavebních činností a každý měsíc uplatňovat nároky na vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Obchodní společnosti, v nichž jako jednatelé měli působit tzv. bílí koně, však neměly vykonávat žádnou činnost, neměly vést účetnictví a měly vykazovat jen minimální pohyby na bankovních účtech,“ uvedl Ibehej.

Mezi obviněnými je podle serveru Lidovky.cz kladenský podnikatel Ivan Štípek, který je podezřelý z vytvoření „virtuálního firemního impéria“. Podle serveru s ním spolupracoval bývalý bodyguard uprchlého Radovana Krejčíře boxer Daniel Macháček a exmanažer hokejisty Jaromíra Jágra Lubomír Rys.

Tým Kobra, který je složený z policistů, celníků a lidí z finanční správy a zaměřuje se na velké daňové úniky, zasahoval v úterý podle Ibeheje na 38 místech České republiky, zejména ve Středočeském kraji (více o zásahu čtěte zde).


Nejlepší videa na Revue