Aleše Lexu zatkla policie před týdnem přímo při vykrádání hrobů v ústecké čtvrti Krásné Březno.

Aleše Lexu zatkla policie před týdnem přímo při vykrádání hrobů v ústecké čtvrti Krásné Březno. | foto: Policie ČR

Z vykrádání hrobů byl obviněný člen ČSSD, strana ho vyloučila

  • 296
ČSSD ukončila členství synovi šéfa místní organizace v Litoměřicích Aleši Lexovi. Toho policie před týdnem dopadla na hřbitově v ústecké čtvrti Krásné Březno a obvinila ho z celé série vykrádání hrobů na severu Čech.

Aleš Lexa se ještě loni v listopadu účastnil okresní konference a jako jeden z delegátů nominoval z litoměřického okresu uchazeče o místo na kandidátce strany do krajských voleb. V té době podle policie už půl roku objížděl hřbitovy a spolu s dalším mužem, který hlídal, vykrádal staré německé hrobky. Lexa je od minulého pondělí ve vazbě, hrozí mu tři roky vězení (více zde).

"Ze strany o tom nikdo nevěděl. Pokládám to za osobní selhání jednotlivce. My na to můžeme reagovat a řešit to až ve chvíli, kdy se to dozvíme," sdělil předseda okresní ČSSD Lukáš Znojemský.

Jenže policie po Lexově zatčení zveřejnila, že vykrádal hroby už v minulosti a byl trestaný i v souvislosti s dalšími krádežemi a drogami.

"To je věc místní organizace, která dělá se zájemci o členství pohovory. Trestní rejstřík tam uchazeč nepředkládá, to se dělá jen v případě, že zastává volenou funkci," konstatoval Znojemský.

Mne se neptejte, říká jeho otec

O Lexově minulosti musel vědět přinejmenším šéf místní organizace ČSSD v Litoměřicích, jeho otec Zdeněk Lexa. Ten se ale nyní o synovi odmítá bavit. "Mě se na to neptejte, já o tom nic nevím," řekl stroze a položil telefon.

Zdeněk Lexa vlastní ve městě několik starožitnictví a zastaváren. Co jeho syn s mincemi, medailemi či zlatými zuby, které si z hrobek odnesl, dělal a komu je prodával, policie zatím neví.

Někteří členové ČSSD na Litoměřicku pod příslibem anonymity nezakrývají z případu rozčarování. "Vypovídá to i něco o lidech, kteří tu stranu v okrese řídí," poznamenal jeden ze straníků.


Video