Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Na ukradené SPZ může poškozený tratit víc než dopadený zloděj

  • 264
Ukradené registrační značky mohou znamenat pro poškozenou stranu větší ztrátu než pro dopadeného zloděje. Zatímco krádež SPZ zákony postihují pokutou do 15 tisíc korun, poškozený může za jízdu v neoznačeném autě přijít kromě peněz i na rok o řidičský průkaz. Přitom si vůbec nemusí všimnout, že mu značky chybí.

"Zaparkoval jsem felicii před panelákem. Večer koukám a vzadu nemá SPZ. Jdu blíže, koukám, a nemá ji ani vpředu. Po měsíci jsem na služebně s tím samým problémem," popisuje svou zkušenost Pavel z Prahy.

"Protiprávní jednání muži zákona zadokumentovali jako přestupek proti majetku, za který může správní orgán nenechavci uložit pokutu až do výše 15 tisíc korun," popsal řešení stejného případu mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Přestupek by ale také byl, pokud by okradený s autem bez registrační značky vyjel. Ať už kvůli tomu, že si chybějících značek nevšiml, nebo cíleně třeba na neodkladnou schůzku. Za takový přečin mu hrozí pět až deset tisíc korun pokuty a navíc zákaz řízení na půl roku až jeden rok.

Ve výsledku by tak mohla poškozená strana dopadnout hůř než případně dopadený zloděj. A i když za volant neusedne, výdajům se majitel vozu nevyhne. Vyřízení nových registračních značek totiž vyjde na 400 až 500 korun, navíc je s tím spojena návštěva policie a registru motorových vozidel.

Má-li navíc auto na leasing, neminou ho ani poplatky leasingové společnosti za dočasné vydání technického průkazu a vystavení plné moci k vyřízení nových značek. Ty mohou dosáhnout i několika tisíc korun podle dané splátkové firmy.

Na cizí značky pro benzin

Odcizené registrační značky přitom nepatří mezi neobvyklé případy. Jen v Trutnově mluvčí policie informoval 15. února o krádeži registračních značek z peugeotu a škodovky. O den dříve zmizely z audi a o několik dní dříve to byla opět škodovka, tentokrát zaparkovaná ve Sportovní ulici.

S ohlášením krádeže neotálejte

Krádež registrační značky se vyplatí nahlásit na policii co nejdříve. Ve většině případů tankování na ukradené SPZ nesouhlasí typ a barva vozidla.  I tak to ale pomůže majiteli registračních značek vyhnout se popotahování při vyšetřování policií či vymáhání škody od majitele benzinek.

Cizí značky jsou pro zloděje velmi zajímavé. "Zneužívají se k nejrůznější trestné činnosti. Pachatelé je dávají například na auta, která používají při loupežích či krádežích. Těch možností je mnoho," uvedla mluvčí kriminálky Pavla Kopecká.

Jedním z nejčastějších případů zneužití registračních značek je tankování "zadarmo". Řidič s falešnou nebo kradenou SPZ přijede k čerpací stanici, natankuje a pak ujede od stojanu bez zaplacení.

"Intenzita těchto případů je v posledních letech přibližně stejná. Typické je takové jednání v sociálně slabších regionech. Stává se nám ale i to, že přijede dobře oblečený člověk, dá se říci až luxusně. Natankuje Audi A4 nebo A6 a ujede. Ještě se směje a zamává do kamery," řekla iDNES.cz mluvčí společnosti Benzina  Lenka Svobodová.

Cílem těchto útoků obvykle nejsou osamělé pumpy. Zloději si vybírají spíše čerpací stanice, odkud je snadný výjezd a možnost rychle se ztratit v ulicích nebo v hustém provozu.

,

Video