Vrchní soud zrušil Barboře Škrlové trest, aby vynesl stejný - pět let vězení

  • 21
Barbora Škrlová musí na pět let do věznice s ostrahou za týrání chlapců v kauze Kuřim. Původní trest Vrchní soud v Olomouci sice zrušil, ale vynesl stejný verdikt. Ten je pravomocný, možné je jen dovolání. Advokát Richard Novák tvrdil, že Škrlová je nevinná nebo zaslouží maximálně podmínku.

Vrchní soud změnil právní kvalifikaci, místo týrání svěřené osoby na týrání osoby žijící ve společném domě nebo bytě. To byl jediný důvod zrušení rozsudku. Výši trestu proto odvolací soud Barboře Škrlové ponechal naprosto stejnou.

Advokát Škrlové Richard Novák uvedl, že s verdiktem nejprve seznámí klientku a pak se dohodnou na dalším postupu. Podání dovolání k Nejvyššímu soudu považuje za pravděpodobné. Matka Barbory Renata Škrlová hned řekla, že se dovolají.

Soud dopoledne četl ze spisu výslechy svědků nebo znalců, které se týkaly Barbory Škrlové. Po polední pauze pokračoval v jednání. Návrh na opětovné předvedení Hany Bašové a Kláry M., které požadoval obhájce, soudce zamítl stejně jako předvolání tří svědků.

Znovu vypovídal soudní znalec Michal Zelený. Soudce se jej ptal na následky, které mohl chlapec mít poté, co ho Barbora Škrlová topila v lavoru. "V nejhorším případě se mohl i utopit. Byl totiž vystresovaný a známe i takové případy," řekl znalec.

Škrlová dostala pět let vězení již loni v říjnu

Pětatřicetiletou Škrlovou, která v rodině chlapců dlouhé měsíce hrála třináctiletou dívenku Aničku, poslal loni v říjnu Krajský soud v Brně za týrání dětí na pět let do věznice s ostrahou. Její obhájce s tím nesouhlasí.

"Přiznala jen, že mladšímu z bratrů jednou na chatě potopila hlavu do vody v lavoru, udělala to ale pod nátlakem Kláry M. a Kateřiny M., sama byla týrána podobně jako nezletilí chlapci, byla obětí," vysvětloval Novák už loni, kdy se případem zabýval brněnský soud.

Advokát Barbory Škrlové on-line

Richard Novák bude odpovídat zítra od 13:00 čtenářům

Ve vězení si podle jeho verdiktu má kromě Škrlové trest v rozmezí od pěti do deseti let odpykat i dalších pět lidí obžalovaných z týrání chlapců - jejich matka Klára M., teta Kateřina M., Hana Bašová, Jan Turek a Jan Škrla. Jejich odvolání Vrchní soud před měsícem zamítl jako nedůvodné. - čtěte Soud zamítl odvolání v kauze Kuřim, platí původní tresty

Podle Nováka je pětiletý trest Škrlové nepřiměřeně přísný i v porovnání s tresty uloženými ostatním spoluobžalovaným. "Dostačující by byl trest na spodní hranici s podmíněným odkladem na delší zkušební dobu. Krajský soud vycházel pouze z výpovědi Kláry M., která na ni cíleně svaluje vinu,“ věří Novák.

Jan Turek se přichází podívat na jednání Vrchního soudu v Olomouci (9. dubna 2009)

O Barboře Škrlové se už dlouhé měsíce mluví jako o křehké bytosti, která se bojí cizích lidí, uzavřených prostor a pout a sama potřebuje odbornou pomoc. Líčení v Olomouci se neúčastnila. Přítomna byla jen její matka a mezi přihlížejícími seděl i Jan Turek.

"Stále se nepodařilo vysvětlit strašně moc věcí týkajících se její minulosti. Já sám bych byl hrozně rád, kdyby se zjistila pravá role Barbory Škrlové v celém případu, stále nám chybí motiv jejího jednání. A já jsem přesvědčen, že ve spise nejsou ani všechny důkazy," věří Novák.

Jak dopadne soud, předjímat nechtěl. Odvolací senát může trest Škrlové zmírnit nebo zrušit, věc může také vrátit do Brna, k novému projednání před krajským soudem.

, ,

Nejlepší videa na Revue