Trestní zákoník. Ilustrační snímek

Trestní zákoník. Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Vrchní soud potvrdil deset let vězení uprchlému berdychovci Köhlerovi

  • 3
Člen takzvaného Berdychova gangu Norbert Köhler dostal deset let vězení za účast na sedmi loupežných přepadeních. Pravomocně tak rozhodl Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání jak Köhlera, tak státního zástupce.

Norbert Köhler se účastnil akcí Berdychova gangu v letech 2000 a 2001. Mezi ně patří především únosy podnikatelů, z nichž členové gangu pod pohrůžkou fyzické likvidace násilně vymáhali peníze. Únos většinou "zařídila" falešná policejní kontrola, kterou berdychovci používali k zastavení aut obětí.

"Soudy nepochybily i přesto, že měly ztíženou pozici tím, že další členové gangu až na Berdycha samotného měnili výpovědi nebo rovnou řekli, že si loupeže kvůli uplynulému času už nepamatují," ocenil práci svých předchůdců soudce Vrchního soudu Jiří Zoula. 

Na rozdíl od většiny členů gangu čekali policisté se stíháním Köhlera kvůli tomu, že byl ve španělském vězení. Španělské úřady ho z výkonu trestu v roce 2007 podmínečně propustily a vydaly do Česka. Zde se ale díky rozhodnutí ústavního soudu o nedostatečně odůvodněné vazbě dostal na svobodu a zmizel (více zde).

Městský soud v Praze tak o něm jednal jako o uprchlém. V červenci mu uložil desetiletý trest. Proti tomu se odvolala jak Köhlerova advokátka, tak žalobce a také jedna z poškozených firem. Právě ta jako jediná u vrchního soudu uspěla, když jí byla přiznána náhrada škody způsobené gangem ve výši 2,5 milionu.

Köhler podle názoru soudů patřil mezi mírnější členy gangu, protože oběti nemučil. Nicméně pomáhal shánět úkryty, kde mohli berdychovci své oběti bez obav z objevení mučit, nebo chodil vybírat trezory těch, kteří nátlaku podlehli. Jednou kumpánům opatřil paruky a kníry, kterými se zamaskovali. 

,

Video