Chodbový vypínač se stopami krve jako svědek hrozného činu psychicky narušené

Chodbový vypínač se stopami krve jako svědek hrozného činu psychicky narušené ženy. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Vražedkyně měla být v léčebně, říkají lidé. I ona má práva, tvrdí ředitel

  • 168
Psychicky nemocná žena, která v paneláku zavraždila ve Frýdku-Místku batole a pobodala jeho babičku, měla být podle sousedů v léčebně. Tam přitom už několikrát pobývala. Ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek však vinu odmítá s odkazem, že nemohou svévolně omezit svobodu pacientů.

"Kdyby zasáhli lékaři a zjevně nemocnou ženu, která běhala po chodbě v noční košili a volala ufony, si nechali v léčebně, nic se nemuselo stát," tak znějí výtky obyvatel domu v ulici I. P. Pavlova, kde žena zaútočila.

Ředitel opavské léčebny Ivan Drábek to tak jednoznačně nevidí. "Nemohu hovořit o konkrétním případu. Obecně ale platí, že nesmíme svévolně omezovat svobodu pacientů. Naopak. Musíme každého co nejrychleji vyléčit a propustit. Nutí nás k tomu zdravotní pojišťovny i ombudsman - veřejný ochránce práv," řekl Drábek.

Ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek.

Dodal, že ústavní léčbu může nařídit jedině soud, což nyní zřejmě bude i případ ženy z Frýdku-Místku. Po spáchání otřesného činu skončila právě v opavské léčebně a lze předpokládat, že soud o ústavní léčbě rozhodne. "Vždy tomu ale musí předcházet znalecké posudky," upozornil ředitel.

Ale co mají dělat lidé z domu, kde takový člověk bydlí? Vždyť například právě nájemníci z domu ve Frýdku-Místku dokonce psali stížnost majiteli, aby ženu vystěhoval.

Sice se jim dostalo odpovědi, že s ní nebude prodloužena nájemní smlouva, jenže pozdě.

"Jediné řešení je zbavit nemocného člověka svéprávnosti a umístit ho do zařízení sociální péče, kde bude pod dohledem. O tom ale opět může rozhodnout soud. Podnět mohou dát nejbližší příbuzní nemocného, ošetřující lékař nebo pracovníci městského úřadu. Pokud mají lidé pocit nebezpečí, mohou se obrátit na někoho z nich," uvedl ředitel Drábek.

Napadená žena s vnučkou neměla šanci na obranu

V neděli večer jednačtyřicetiletá žena zazvonila na osmapadesátiletou obyvatelku domu bydlící o poschodí níže. Starší žena se právě starala o vnuka s vnučkou. Když otevřela, měla údajně jedenapůlletou holčičku na rukou. Útočnice začala okamžitě bodat dlouhým nožem. Dívenka v nemocnici zemřela, žena ve vážném stavu skončila v péči lékařů.

Útočnice se zabarikádovala ve svém bytě, ale policisté se k ní dostali a odvezli do léčebny. Ženě hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest, její psychický stav ale předtím posoudí znalci (více o případu čtěte zde).

,

Video