Vrah? Byl to takový 'usmrkánek'

  • 64
Vesnicí neustále kroužila policejní auta a půl roku se v Hospozíně mluvilo hlavně o vrahovi třináctileté Barbory Němečkové ze sousední Kmetiněvsi. Ale on na sobě nedal nic znát. "Pořád se usmíval a ochotně zdravil," říká o něm sousedka Edita Veselá.

Čtrnáctiletého vraha dopadla v pátek policie. Usvědčil ho test DNA. Svou oběť znásilnil a uškrtil.

Chlapec žil v rodině s matkou, babičkou a dědečkem. Rodina patřila k starousedlíkům. Jméno pachatele redakce kvůli zákonu na ochranu mladistvých zveřejnit nesmí.

Sousedka z domu Edita Veselá o vrahovi mluví jako o malém "usmrkánkovi". Miloval podle ní moderní hudbu, která se často rozléhala domem.

"Holdoval akčním filmům. Chodil si k nám půjčovat videokazety s Jeanem Claudem van Dammem. Přitom je to drobounký černovlasý klučina, žádný kulturista. Ale říkalo se o něm, že hodně pije alkohol," popisuje ho Veselá.

Rodina odjela ještě týž den
Edita Veselá pracuje jako kuchařka ve škole ve Velvarech, kam chodili vrah i oběť. Ví proto, že spolužáci stále z piety neobsazují lavici, kde zavražděná Barbora sedávala.

V sobotu nikdo z rodiny mladého vraha na zazvonění neotevíral. "V pátek je navštívila policie. Zřejmě vzali na výslech i matku. Odpoledne tu rodina ještě měla auto, ale večer v jedenáct někam odjeli," uvedla sousedka Veselá.

Tragédii stále připomíná pomníček u silnice mezi Kmetiněvsí a Hospozínem, kde se našlo tělo Barbory. Na pomníčku přibývají květiny a plyšové hračky. U domu, kde zavražděná dívka žila, si hraje s míčem skupinka dětí. Ty však na žádné otázky odpovídat nechtějí. "Nezlobte se, ale opravdu se k té vraždě nechceme vyjadřovat," říká jeden ze školáků.

I dítě ví, co je trestné
Mladý vrah bude volný nejpozději ve svých osmnácti letech. Nyní půjde buďto do psychiatrické léčebny, nebo do výchovného ústavu. Policisté nechtějí říci, kde právě nyní násilníka drží. Brzy ho však převezou do diagnostického ústavu pro mládež, nejspíš do středočeských Dobřichovic.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec v pátek po objasnění vraždy navrhl posílat do vězení i čtrnáctileté provinilce. V neděli svůj záměr ještě upřesnil.

"Navrhuji sice snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti na čtrnáct let, ale u závažných trestných činů by měla být ještě nižší. Každé malé dítě ví, že nemá nikomu ubližovat," sdělil Němec v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podpořil ho i přítomný předseda opoziční ODS Mirek Topolánek.


Nejlepší videa na Revue