Osobní vlak projel na červenou a vjel na kolej, kde stála manipulační souprava. Ilustrační foto.

Osobní vlak projel na červenou a vjel na kolej, kde stála manipulační souprava. Ilustrační foto. | foto: Helena Pirnerová, iDNES.cz

Vlak se školáky projel červenou, před protijedoucí soupravou musel brzdit

  • 137
V Bohuňovicích na Olomoucku proti sobě vyjely dva vlaky. Osobní vlak krátce po sedmé hodině ráno projel červenou, a dostal se na stejnou kolej, po níž se do stanice blížila nákladní souprava. Vlaky stihly včas zastavit, nikdo nebyl zraněn, informoval mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

"Osobní vlak jedoucí z Bohuňovic směrem na Olomouc projel v 7:09 odjezdové návěstidlo na ‘stůj', lidově řečeno projel na červenou," informoval Kubala. Okamžitě poté začal vlak brzdit, podařilo se mu zastavit zhruba dvě stě metrů za "semaforem".

"Strojvedoucí obou vlaků se viděli asi na pět set metrů a zastavili. Nákladní vlak teprve poté dojel ke stojícímu osobnímu vlaku až k návěstidlu a zastavil asi dvacet metrů před osobním vlakem," sdělil Kubala.

Nikdo z cestujících v osobním vlaku, ve kterém podle svědků cestovalo především mnoho středoškoláků mířících do škol v Olomouci, se nezranil.

Podle Kubaly použil výpravčí v Bohuňovicích takzvaný systém "generální stop". "Jedná se o radiové zařízení, které nezávisle na strojvůdci zastaví všechny vlaky v okolí," popsal Kubala. Zatím ale není jasné, jestli vlak zastavil sám strojvedoucí, nebo generální stop.

Incident na místě vyšetřují inspektoři Českých drah. "Zatím nevíme, jestli šlo o selhání lidského faktoru, nebo zda selhalo zabezpečovací zařízení," sdělil iDNES.cz mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Strojvedoucí byl postaven mimo službu, podle Českých drah se jedná o standardní postup v takových případech.

Policie událost vyšetřuje pro podezření z nedbalostního trestného činu obecného ohrožení. "Dle trestního zákona hrozí za tento trestný čin zákaz činnosti, případně trest odnětí svobody až na tři roky. Při vyšetřování spolupracujeme s Drážní inspekcí," sdělila olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Trať byla několik hodin neprůjezdná, byla zde proto zavedena náhradní autobusová doprava. Před desátou hodinou se vlaky opět rozjely.

Nehoda u Bohuňovic

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio


Video