Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítkovské žháře pomohl odhalit dobrovolný hasič. Nahlásil, co slyšel

  9:21aktualizováno  13:22
Dobrovolný hasič z Otic na Opavsku poskytl policistům důležitou stopu a pomohl tím k dopadení podezřelých. Policii informoval o rozhovoru dvou dívek, který zaslechl. Dívky u soudu vypovídaly dnes, hasič bude mluvit zítra bez přítomnosti čtyř obžalovaných.

Líčení u ostravského soudu v kauze Vítkov provází přísná bezpečnostní opatření | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Podle zjištění Radiožurnálu mladý muž zaslechl v den žhářského útoku hovor svých dvou kamarádek. Jedna právě dokončila telefon a přítelkyně se jí ptala, co dotyčný říkal. Odpověď byla, že prý jedou na Romy.

Druhý den se hasič od kolegů dozvěděl, že ve Vítkově někdo podpálil dům romské rodiny zápalnými lahvemi. V tu chvíli si dal vše do souvislostí, vytočil linku 158 a vše nahlásil.

"On představoval tu první stopu, která přivedla kriminalisty k tomu, aby to řízení dneska mohlo probíhat. Rozhodl se, že dá nějakým způsobem průchod spravedlnosti. Jeho postoje si vysoce cením a chtěl bych mu tímto způsobem poděkovat," řekl Radiožurnálu zmocněnec popálené Natálky Pavel Uhl.

Podle informací MF DNES vyslechl dobrovolný hasič rozhovor dívek ve chvíli, kdy vezl Zuzanu Osadníkovou a Žanetu Falharovou, jak se obě kamarádky jmenují, na diskotéku do opavského klubu Peklo.

Osadníková i Falharová dnes přišly k soudu, ale odmítly vypovídat. U soudu proto zazněla jejich slova z písemného záznamu policejního výslechu.

Telefonát, který dával tušit zkáze

"V sobotu 18. dubna večer jsem Jerrymu (Lukešovi) volala, jestli se večer sejdeme. Řekl mi, že jo a že přijde později. Já řekla: Aha, jdete na Cikány? A on: Něco takového," vypověděla na policii Osadníková.

Dívka policistům také popsala večer na diskotéce. "Dorazili jsme do Pekla po 22. hodině. Kolem půlnoci dorazil i Jerry. Tehdy poprvé přišel v kšiltovce, kterou předtím nikdy nenosil."

Osadníková se ho na diskotéce i během dalších týdnů ptala, jestli nemá ve vítkovském požáru prsty. Pokaždé jí to prý ale zapřel. "Přísahal i na smrt své dcery, že by to nikdy neudělal, že má taky malou dcerku - tehdy jsem mu fakt uvěřila."

To, že Lukeš měl něco společného s Vítkovem, napadlo také Falharovou. I kvůli akcím, kterých se s obžalovanými zúčastnila. "Na pochodech jsem si všimla, že nemají rádi Romy, a taky jsem si všimla, že se Jerry se na té diskotéce choval divně."

Falharová také popsala, že měla z obžalovaných po žhářském útoku strach a že jí vyhrožovali. "Lukeš se mě ptal, jestli za mnou byli policisté. Neřekla jsem mu všechno. Například to, že jsem jim dala telefonní čísla. Měla jsem strach. Řekli mi, že jsem kolaborant, že jsem Jerryho nabonzovala a že mě budou lynčovat."

Právě těmto dvěma dívkám byl loni v srpnu určený také výhružný vzkaz na stránkách, které jsou spojovány s pravicovým extremismem.

"Policie nedávno tvrdila, že i přesto, že vyslechla 600 lidí, nemá nejmenší důkaz, který vede k vyřešení celého případu. Nicméně zlom tohoto nastal postupem času a na scénu tohoto příběhu se přidávají dvě osoby, jejichž ´vznik´a objevení je prozatím pro nás neznámý. Víme jenom to, že dané osoby měly svědčit proti těmto osbám. (...) Víme o vás, Zuzano O. a Žaneto F.," stálo na webu, který jména obou dívek spojil s odměnou vypsanou na dopadení žhářů - čtěte Extremisté zastrašují dvě dívky, prý udaly žháře ve Vítkově.

Soudce u výpovědi hasiče nechce obžalované

Soudce Miloslav Studnička odložil výslech hasiče na čtvrteční ráno, nebudou mu přítomni obžalovaní. Proč nesmějí být v jednací síni, Studnička nevysvětlil. Podle trestního řádu ale může takový postup nařídit, pokud existuje obava, že svědek v přítomnosti obžalovaného nevypoví pravdu, případně mu kvůli výpovědi hrozí nebezpečí.

Dobrovolného hasiče soud nevede jako utajovaného svědka. Falharová i svědek Tomáš Vassiov přitom vypověděli, že se obávali msty obžalovaných. Podle reportéra, který sleduje jednání, se jméno hasiče objevilo ve spise a obžalovaní o tom, co udělal, vědí.

Z dubnového útoku na rodinu Kudrikových jsou obžalovaní Jaromír Lukeš, David Vaculík, Ivo Müller a Václav Cojocaru. Státní zástupkyně je viní z pokusu několikanásobné rasově motivované vraždy.

OBŽALOBA V KAUZE VÍTKOV

Přečtěte si plné znění obžaloby, která viní čtveřici z toho, že zaútočili v noci na 19. dubna 2009 na dům ve Vítkově na Opavsku. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě.

Soud dnes vítkovskou žhářskou kauzu řešil šestým dnem. Měl pokračovat výslechem sedmi svědků. U soudu mluvili ale jen tři z nich - Lukešovi kamarádi Miloš Navrátil, Pavel Karola a Lukešova bývalá přítelkyně Renáta M. Ostatní přátelé a bývalé partnerky obžalovaných vypovídat odmítli a soud četl písemné záznamy toho, co už dříve řekli na policii.

Navrátil sice vypovídal, soudci ovšem řekl, že o okolnostech žhářského útoku neví nic. Renáta M. soudu popsala, jak na ni působil dům před žhářským útokem.

"Bydlím asi kilometr od toho domku, který shořel. Jezdila jsem okolo do školy a pak do práce. Bydlela tam romská rodina. Venku u cesty byly většinou děti," řekla Renáta M. soudu s tím, že o domě s Lukešem nikdy nemluvila.

"Pamatuji si, že okolo domku pobíhaly děti, jednou mě zaujalo, že venku byla zima a já viděla dítě před domem jen v plenkách. (...) Dům v hrozném stavu, nevím, jestli měl omítku, garáž měla rozbitá vrata, okna byla taky špatná," popsala.

O obyvatelích domu mluvil i Karola. I on ale tvrdil, že se s Lukešem o domě nikdy nebavil. "Jezdil jsem kolem pravidelně do školy. Viděl jsem tam většinou děti."

Podobou domku se obžalovaní hájili. U soudu tvrdili, že lahve házeli do skladiště nakradených věcí. To, že v něm bydlí lidé, prý nevěděli - Chtěli jsme jen zapálit sklad, brání se žháři z Vítkova doživotí.

HLEDÁ SE FOTO DOMU PŘED POŽÁREM

Pomozte najít chybějící snímek budovy z Vítkova

Výslech Anny Sivákové a Pavla Kudrika, rodičů popálené Natálie, je naplánovaný na čtvrtek. Siváková kvůli tomu chce přerušit rehabilitaci dcery a k soudu dorazit.

V úterý před soudcem stanulo šest svědků. Mezi nimi například Tomáš Vassiov, který byl už několikrát soudně trestaný za rasově motivované činy, nebo Nikola Š., Lukešova přítelkyně. Všech šest lidí odmítlo u soudu vypovídat. Četla se tak jen slova, která dříve vypověděli na policii. Tři svědci k soudu vůbec nedorazili.

"Je to ukázka jednání lidí v této komunitě. Využili svého práva, protože by výpovědí mohli přivodit sami sobě trestní stíhání," komentovala státní zástupkyně Brigita Bilíková fakt, že nikdo ze svědků nechtěl vypovídat a to, že svědci jsou považováni za členy neonacistického hnutí a sympatizanty bývalé Dělnické strany.

Soudce včera musel vyzvat obžalovaného Vaculíka, aby se převlékl. Vaculík totiž k jednání dorazil v triku, jehož značka je oblíbená mezi pravicovými extremisty. Zmocněnec rodiny Kudrikových Markus Pape si začal stěžovat, že takto zastrašuje svědky. Vaculík si triko převlékl a neměl ho ani na dnešním jednání (Obžalovaný žhář dráždil u soudu tričkem. Prý s nacistickou symbolikou).

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...