Radek Leopold (vlevo) a Jaroslav Leopold

Radek Leopold (vlevo) a Jaroslav Leopold | foto: Koláž - iDNES.cz

Viníky miliardových podvodů dopadla policie. Leopoldovi jsou za mřížemi

  • 7
Přes dva roky se Jaroslav Leopold vyhýbal spravedlnosti. Za tunelování jihlavského podniku Zemědělské stavby byl v kauze takzvaných bahamských akcií odsouzen na 5,5 roku vězení. Policie ho dopadla i se synem Radkem.

Leopold byl od února roku 2009 na útěku. Policie ho dopadla v Libni u Libeře, nedaleko Dolních Břežan u Prahy. MF DNES to potvrdil dobře informovaný policejní zdroj, který si však nepřál být jmenován.

Zatčení Jaroslava Leopolda potvrzuje i další fakt - po více než dvou letech byl totiž vyřazen z policejní databáze hledaných. A Velikonoce - podle dalšího důvěryhodného zdroje z vězeňského prostředí - již strávil za mřížemi. Protože už byl Jaroslav Leopold dříve odsouzen, putoval ihned po svém zatčení do nejbližší věznice.

Policie ovšem k případu mlčí. "Pokud uvedený v databázi pohřešovaných není, znamená to, že důvody pro vyhlášení pátrání pominuly. Byl tedy buď vypátrán, nebo jiným způsobem nalezen," řekla pouze jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Z policejní databáze současně zmizel i jeho syn, Radek Leopold, který byl klíčovou postavou celého případu jihlavské společnosti ICOM, kdy odsouzení prodávali bezcenné akcie firem z Bahamských ostrovů.

Zbavení svéprávnosti

Podle verdiktu soudu Radek Leopold způsobil škodu přes miliardu korun a za podobnou trestnou činnost byl již v minulosti dvakrát odsouzen. Nyní se vyhýbal trestu na 9,5 roku za mřížemi.

V případu figuroval i třetí Leopold, Radkův bratr Ivo Leopold. Ten se podle informací MF DNES hodlal nechat přejmenovat na Martina Müllera a usiluje o zbavení svéprávnosti. (čtěte více zde)

V případu dříve figuroval i současný generální ředitel ICOM transport Zdeněk Kratochvíl. Kvůli duševní nemoci dostal milost prezidenta republiky (čtěte více zde).

Bezcenné papíry

Někteří obvinění podle soudu založili na Bahamských ostrovech několik společností. Jedna z nich pak prodala jejich akcie firmám v Česku, v nichž obvinění působili. U Jaroslava Leopolda to byly právě Zemědělské stavby. Při obchodních machinacích, které objemem dosáhly až 60 miliard korun, způsobili obvinění v letech 1994 až 1998 škodu přes miliardu.

Akcie měly zanedbatelnou nebo dokonce nulovou hodnotu. Podle soudu sloužily jako platidlo k uhrazení pohledávek firem, k navyšování jejich základního jmění nebo k nákupu akcií dalších firem.


Video