V bytě jsou hlášené dvě ženy z Mongolska. Policie zjišťuje, která dítě hlídala. | foto: styllos18, YouTube

Video zachytilo batole na parapetu. Potíže může mít matka i kameraman

  • 264
Policie na Českolipsku se zabývá videem z YouTube, na kterém rok a půl starý chlapeček balancuje na venkovním parapetu okna ve třetím patře panelového domu. Policisté zjišťují nejen to, kdo je za jeho ohrožení zodpovědný, ale vyslechnou i autora záběrů. Budou se ho ptát, co pro záchranu dítěte udělal.

Záběry vznikly 20. června na sídlišti ve Stráži pod Ralskem. Lze z nich dovodit, že chlapeček vylezl otevřeným menším křídlem panelákového okna a přešel parapet po celé délce až k rohu velkého okna otevřeného na ventilaci, kde si sedl.

Jak dlouho chlapec v nebezpečné situaci byl, není jisté. Snímek dítě zachycuje až v rohu okna. K domu postupně přicházejí lidé a zhruba po minutě od začátku záběrů se jim daří přivolat ženu, která otevřela velké okno a chlapečka vtáhla dovnitř.

zdroj: www.youtube.com

"Video jsme dostali v úterý. Zatím víme, že v bytě jsou hlášené dvě ženy. Nyní je vyslechneme, abychom zjistili, která z nich měla chlapečka hlídat," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Chlapeček pochází z Mongolska

Vyšetřování komplikuje to, že obě ženy jsou Mongolky, které na Českolipsko přijely za prací. Policie proto musela k výslechu povolat tlumočníka z mongolštiny.

"Až ženy vyslechneme, posoudíme, jestli zahájíme trestní řízení pro nedbalostní trestný čin. Zároveň jsme na případ upozornili sociálku, která se jím bude zabývat také," poznamenala Baláková.

Poté se policisté zaměří na autora videa.

"Bude nás zajímat, kdy si dítěte všiml a jestli se snažil udělat něco pro to, aby zamezil případnému neštěstí, nebo zda jen pasivně stál a točil. Na záběrech jsou sice vidět nějací lidé, kteří se snaží pomoci, musíme ale vyhodnotit časovou souslednost, jestli dítě neviděl první on," dodala mluvčí.


Video