Josef Vondruška

Josef Vondruška | foto: Bořivoj Černý

Vězně jsem občas musel zkrotit silou, řekl bývalý bachař a exposlanec KSČM

  • 65
V Liberci začal soud s bývalým vězeňským dozorcem a nyní už exposlancem za KSČM Josefem Vondruškou. Je obžalovaný z toho, že na začátku 80. let bil ve věznici v Minkovicích u Liberce politického vězně Jiřího Wolfa.

Vondruška u soudu všechna obvinění popřel. "Nic z toho se nezakládá na pravdě," řekl. V osmdesátých letech pracoval v minkovické věznici jako dozorce. Do této věznice byli zavíráni i političtí vězni.

"Byla to jedna z nejhorších věznic. Běžně nás trestali bitím, vypínali nám topení, dávali poloviční porce. U soudu by měli skončit všichni dozorci z Minkovic, ale takový proces by trval deset patnáct let. Proto jsem se ozval, až když jsem viděl, že se z jednoho z nich nakonec stal poslanec," vypověděl Jiří Wolf.

On sám v komunistických kriminálech strávil jako politický vězeň 9,5 roku. Bylo znát, že už mu proto prožité hrůzy splývají. Soudce ho musel upozorňovat, aby mluvil k jednotlivým konkrétním případům. Wolf nakonec kvůli svému zdravotnímu stavu odkázal na své předchozí výpovědi.

Vondruška zpochybňoval téměř vše, co Wolf řekl. "Nebyl jsem jeho vychovatel a neměl jsem klíče od cel, jak tvrdí. Bylo nemyslitelné, abychom vězně bili. Za to hrozil prokurátor," řekl.

Připustil jen, že násilí při své práci občas použil. "Párkrát jsem musel, když se vězni vzpouzeli. To pak bylo nezbytné zakročit," uvedl.

Soud přišel až po letech

Na Vondruškovu minulost upozornili političtí vězni v září 2006. Naštvalo je, že se v barvách KSČM dostal do parlamentu. O rok později poslanci Vondrušku zbavili poslanecké imunity a vydali ho tím trestnímu stíhání. Státní zástupce Vondrušku obžaloval ze zneužití pravomoci veřejného činitele v listopadu 2008.

Zahájení hlavního líčení se ale protahovalo. Krajské státní zastupitelství dokonce kontrolovalo, jestli v Liberci případ zbytečně nezdržují. Nic takového se ale neprokázalo, soud prý byl jen zavalený jinými žalobami.

Naposledy v říjnu, když měl soud konečně začít, soudce jednání odročil, protože se z něj omluvil Vondruškův advokát. Političtí vězni v tom viděli záměr odsunout případ až na dobu po volbách.

,

Video