Šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams

Šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams | foto: MF DNES

Policie stíhá klíčového svědka kauzy Tatra, ale soud jeho vazbu zamítl

  • 85
Brněnský soud neposlal šéfa české pobočky Tatry Ronalda Adamse do vazby. Žádala o to policie. Paradoxní je, že Adams je důležitým svědkem v korupční kauze nákupu vozidel Tatra pro armádu, v němž jsou obviněni někdejší ministr obrany Martin Barták a jeho známý, zbrojař Michal Smrž.

"Soud neuznal naše argumenty pro uvalení útěkové či koluzní vazby, takže byl obviněný propuštěn na svobodu. Trestní řízení však i po tomto verdiktu běží dál," komentoval Adamsovo propuštění na svobodu státní zástupce Jan Petrásek.

Ronald Adams na odchodu novinářům řekl, že to co se stalo nijak nezmění jeho svědectví o korupci při nákupu vozů Tatra. "Vůbec netuším, proč proti mě tak pan Barták a Smrž vypovídali. Je to velká lež," uvedl.

Adamsův advokát Jiří Matiaševič tvrdí, že soud zamítl vazbu protože není přesvědčen o nějakém trestném činu jeho klienta. "Není li trestný čin, není podle soudu možné mluvit o vazbě," řekl právník. Proti obvinění Adamse podá stížnost.

Adamse zatkla policie na základě svědectví obviněných Bartáka se Smržem. Nabízí se tak otázka, zda nejde o pomstu Adamsovi za svědectví v případu Tatra.

"Samozřejmě jsme zvažovali i motiv svědků, jejichž věrohodnost je snižována tím, že jsou sami stíháni. Vyloučit nelze žádnou variantu, tedy ani tu, že jde z jejich strany o komplot. Nenašli jsme však nic, co by naznačovalo, že nemůžou mít pravdu. A takové podezření nemůžeme jen tak odložit, je nutné ho prošetřit," řekl MF DNES brněnský státní zástupce Jan Petrásek.

Celý text obvinění Ronalda Adamse

MF DNES získala policejní žádost o vzetí Adamse do vazby. Vyplývá z ní, že Barták podal trestní oznámení na Adamse letos v únoru. Šéf Tatry prý politikovi z ODS řekl, že má k dispozici dvacetimilionový fond na pojištění toho, že resort obrany přiklepne Tatře zakázky. Sami policisté ovšem nevědí, zda bylo dvacet milionů v korunách či dolarech.

Policisté před obviněním amerického manažera vyslechli několik svědků vesměs z ministerstva obrany. Ti potvrdili Bartákovu verzi o neformální schůzce na zbrojním veletrhu a o "motivačním" fondu. Policisté údajný úplatek vztahují k objednávce 556 nákladních aut Tatra pro armádní potřeby.

"Ronald Adams byl zadržen a obviněn z úplatkářství. Stíhání stojí na svědectví Martina Bartáka," řekl už dříve MF DNES mluvčí Tatry Vladimír Bystrov.

Barták podle něj v rámci vlastní obhajoby vypověděl, že za ním na výstavě zbraní přišel Adams a naznačil mu, že má jakési speciální fondy na zařízení armádních zakázek (více o obvinění Adamse z korupce tady).

, ,

Video