Požár stáje sudokopytníků v plzeňské zoo

Požár stáje sudokopytníků v plzeňské zoo - Hasiči v noci bojovali s požárem stáje sudokopytníků v plzeňské zoo. Oheň zabil 16 antilop jeleních. | foto: Jiří BervidaMF DNES

V plzeňské zoo uhořelo šestnáct antilop

  • 67
Hasiči v noci bojovali s požárem pavilonu sudokopytníků v plzeňské zoologické zahradě. V plamenech zahynulo šestnáct antilop jeleních včetně čtyř mláďat. Původní odhady hovořily až o devatenácti zvířatech. Oheň pravděpodobně způsobila závada na topení.

"K požáru pavilonu sudokopytníků v areálu zoo v ulici Pod Vinicemi vyjížděli po třiadvacáté hodině v noci profesionální hasiči ze stanic Košutka a Pobřežní," řekl iDNES mluvčí hasičů Plzeňského kraje František Vaško.

Když hasiči přijeli na místo, byl podle něj objekt zcela v plamenech. Muži začali požár okamžitě hasit a rozebírat jeho konstrukci. S ohněm bojovali téměř dvě hodiny.

Běsnění živlu však nepřežilo šestnáct antilop jeleních. Byla mezi nimi i čtyři mláďata. "Zůstal nám jeden záložní samec, který byl ustájen jinde," řekl MF DNES mluvčí zoologické zahrady Martin Votruba.

Požár zřejmě způsobilo vadné topení
"Škodu jsme předběžně vyčíslili na tři sta tisíc korun," upřesnil Vaško. Na dvě stě tisíc si zoo cení zvířata, na stáji vznikla škoda za sto tisíc korun.

Příčinu požáru čtyřiadvacet let staré dřevěné stáje vyšetřují experti. "Existuje podezření na technickou závadu topení, jelikož přes zimu se ve stáji zvířatům přitápí," řekl ráno mluvčí hasičů.

Jeho domněnku potvrdila krátce před polednem policejní mluvčí Michaela Altmannová. "Při ohledání místa policisté zjistili, že pravděpodobně došlo k mechanickému poškození vyhřívaných panelů objektu," řekla.

Policisté podle ní na místě zajistili maximální počet stop. "K případu bude přizván znalec z oboru elektro, který provede revizi elektrického vedení a výsledky budou postoupeny na expertizu," vysvětlila Altmannová.

Zoo neví, zda obnoví chov
Mluvčí zoo Martin Votruba doplnil, že zvířata byla ve stáji teprve druhou noc. "Ohně si všiml noční hlídač," řekl. Podle hasičů jim plameny hlásili i obyvatelé nedalekého sídliště Vinice.

Zatím není jasné, zda zoo obnoví chov sudokopytníků z přední Indie. Plzeňská zahrada pečovala o největší stádo antilop jeleních v ČR.

Poslední podobnou katastrofu zažily české zoologické zahrady před třemi lety. Během povodní v srpnu 2002 nestačili pracovníci pražské zoo uchránit před stoupající vodou bezmála 90 zvířat. Asi nejslavnější obětí se stal lachtan Gaston, kterému se podařilo doplavat až do Německa. - vše o povodních zde

,

Video