Kladruby nad Labem (31. května 2013) | foto: Michal Klíma, MAFRA

V národním hřebčíně zasahovala policie, důkazy hledala i v Metrostavu

  • 15
V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem zasahoval policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Policisté zadržovali lidi a hledali dokumenty i na dalších místech ve východních Čechách a v Praze. Navštívili stavební firmy.

"Mohu potvrdit, že od pátečních ranních hodin provádíme poměrně rozsáhlou realizaci případu, kterým se zabýváme už řadu měsíců. Jednotlivé úkony budou na několika místech probíhat i v následujících hodinách či dokonce dnech, my po dohodě se státním zástupcem v průběhu realizace nebudeme uvolňovat žádné informace a nebudeme ani nic komentovat," řekl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Jediné, co prý může říci, je, že se kauza týká Prahy a východních Čech.

Kriminalisté si také vyžádali dokumenty na radnici v Chrudimi a od regionální rady Severovýchod. Byli v pobočce národního hřebčína ve Slatiňanech u Chrudimi. Zřejmě to souvisí se zásahem v Kladrubech a dotacemi na stavební práce. Hřebčín je právě pro veřejnost uzavřen a probíhá velká rekonstrukce.

Spojovacím prvkem zásahů by mohla být stavební společnost Metrostav, která měla opravovat část kladrubského areálu a v současnosti provádí i přestavbu hotelu Bohemia v Chrudimi, který policisté údajně také navštívili. Hotel počítá s dotací 43 milionů z Regionálního operačního programu.

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka zasahovala policie na dvou pracovištích firmy v kancelářích v Praze a Pardubicích. Podle zjištění MF DNES je pardubická kancelář na třídě Míru zapečetěná a hlídá ji policista.

Metrostav společně se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice také vyhrál první výběrové řízení na rekonstrukci části kladrubského hřebčína.

Zajišťovali počítače, pečetili kanceláře

Policisté během pátku předvedli k výslechu několik podezřelých. Jsou to šéfové stavebních firem z Pardubicka. Podle informací MF DNES byli zadrženi brzy ráno ve svých domovech.

K případu se vyjádřil i stavební holding Enteria, v němž policisté zajistili počítače a pečetili kanceláře. Spolumajitele a šéfa holdingu Libora Josku se redakci nepodařilo kontaktovat, protože má vypnutý telefon, který obvykle zvedá.

Mluvčí firmy Ivana Netušilová připustila, že tři manažeři jsou také mezi zadrženými. Není jasné, zda v pozici podezřelých, nebo svědků.

Policie se k podrobnostem případu zatím nechce vyjadřovat. "K případu vydáme souhrnnou zprávu až po skončení celé realizace, to znamená někdy v průběhu příštího týdne. Do té doby si právo na poskytování informací vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze," dodal Pavel Hanták.

Ministerstvu se nelíbila výběrová řízení

Ředitelem hřebčína je Jiří Jehlička, který v pátek odpoledne nebral telefon.

Předchozího ředitele Jana Höcka loni odvolal z funkce ministr zemědělství Petr Bendl. Příčinou bylo nakládání s financemi, způsob prodeje koní ale také průhlednost některých výběrových řízení.

Rozsáhlá oprava areálu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem se posunula až na letošní konec května, ačkoli měla začít už loni. Kdyby se jí nepodařilo do konce roku 2014 dokončit, přišel by hřebčín o evropskou dotaci ve výši tří set milionů korun.

Vedení hřebčína počítá s opravami historického jádra hřebčína, tedy stájí pro koně, zámku, kostela, brány s kočárovnou, kaplí na hřbitově, bývalou hájovnu i vodárenskou věží.

,

Video