Stále vysoké počty mrtvých chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš. Ilustrační foto

Stále vysoké počty mrtvých chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš. Ilustrační foto | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

V listopadu zemřelo na silnicích 59 lidí, nejméně za deset let

  • 17
Při dopravních nehodách zemřelo v listopadu podle předběžných policejních statistik 59 lidí. Je to rekordně málo, v meziročním srovnání nejméně za posledních deset let.

Nejvíce lidí, a to pět, zahynulo při haváriích v pondělí 9. a v úterý 24. listopadu. Nejtragičtějším měsícem letošního roku tak zůstává prozatím říjen, kdy při dopravních nehodách přišlo o život 97 lidí.

Nejtragičtější listopad byl za posledních deset let v roce 2001. Policisté evidují 126 mrtvých na silnicích. Od začátku letošního roku zahynulo pak při dopravních nehodách nejméně 755 lidí, vůbec nejtragičtějším dnem se stala neděle 17. května, kdy havárie zaplatilo životem devět lidí.

Stále vysoké počty mrtvých chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš, kterou spustilo loni na podzim a zaplatí za ní celkem 150 milionů korun. 

Do konce roku 2010 by počet obětí podle záměru ministerstva neměl přesáhnout 650 lidí ročně. Už nyní je ale jasné, že se to nepodaří. V loňském roce klesl počet mrtvých pod tisícovou hranici na 992. Stejně tomu bylo i v roce 2006, kdy policie evidovala 956 obětí nehod. V ostatních letech jejich počet překročil tisíc.


Nejlepší videa na Revue