Policisté z Vratimova obžalovaní z příjímání úplatků u Okresního soudu ve Frýdku-Místku

Policisté z Vratimova obžalovaní z příjímání úplatků u Okresního soudu ve Frýdku-Místku | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Úplatní policisté z Vratimova vyvázli s podmínkami, jen jeden musí za mříže

  • 23
Okresní soud ve Frýdku-Místku uznal vinnými deset bývalých policistů a jednoho strážníka. Podle obžaloby vybírali od řidičů pokuty a nedávali jim bloky. Většině obžalovaných ale uložil podmínky, jen jeden z bývalých strážců zákona má jít na 28 měsíců za mříže.

Soud řešil v tomto případě jednu z největších úplatkářských afér v řadách české policie. Obžaloba se týkala téměř celého obvodního oddělení z Vratimova a strážníka ze Šenova.

Soud poslal za mříže policistu, který čelil největšímu počtu trestných činů. Právě on podle žaloby nejčastěji vyjížděl na kontroly, z kterých neodváděl získané peníze. Ostatní policisty přibíral s sebou podle toho, jak měli zrovna službu.

Poté, co se o jejich praktikách dozvěděla Inspekce ministra vnitra, začala je sledovat a dala jim do služebních aut odposlouchávací zařízení. Z odposlechů je zřejmé, že se policisté baví o tom, kolik peněz získali.

V devatenácti případech, které jim Inspekce ministra vnitra prokázala, si přišli až na 35 tisíc korun.

Soud poslal do vězení jednoho z bývalých vratimovských policistů. Devět jeho kolegů a městský strážník dostali podmíněné tresty od osmi měsíců do dvou let. Mají také zaplatit pokutu od 15 do 20 tisíc korun a soudce jim zakázal práci u policie.

Největší sumu zřejmě policisté dostali od podnikatele, kterého přistihli za volantem pod vlivem alkoholu. Nejdřív po něm chtěli 30 tisíc, nakonec jim stačila třetina.

Ukázka z odposlechů

První policista: K...a, co je, kde máš praporek, vole?
Druhý policista: Ty p..o, co to je?
První policista: Hoši, k...a, tak to ne... deset lidí v autě, k...a, to odevzdáte a všechny prachy ke mně...
Druhý policista: Hmm, blinkry mu nejde vidět, k...a, praporek nemá... Tu kolejnicu ukradli, vole...
Druhý policista: Tak co, budeme počítat?

Když posádka vozu policistům dala úplatek, aby mohla jet dál, policisté to komentovali slovy:

První policista: To jsou kšefty, co? Kolik dali?
Druhý policista: Stovku každý, bych se na to mohl v....t, vole, tu pizzu si ale objednat můžu, vole...

"Když šel někdo okolo a poprosil, jestli si může změřit alkohol v dechu, tak jsme mu vyhověli," hájili se u soudu policisté. Svědek řekl, že tak dýchal asi pětkrát až šestkrát. - čtěte Kolemjdoucí nás prosili o dechovou zkoušku, hájí se policisté u soudu

Policisté vinu po celou dobu odmítali. Jediným, kdo se přiznal, byl strážník, který měl k dispozici radar a na přání vratimovských policistů a bez vědomí jeho nadřízených vyrazil do terénu na měření.

"Já měřil a oni vybírali pokuty. Poprvé jsem dostal šestnáct set, kolik si nechali peněz, to nevím. Podruhé se policisté z Vratimova dozvěděli, že jdu měřit, a zase vybírali, zatímco jsem měřil. Ten den mi dali tři tisíce dvě stě korun. Mrzí mě, co jsem udělal," uvedl.

Ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků hrozilo obviněným až pět roků vězení.

Finty, které policisté používali

Zastavovali řidiče a když zjistili, že pili před jízdou alkohol, řekli jim, že záleží jen na nich, jak se věc vyřeší. V několika případech nechali podnapilé řidiče odjet domů či do firmy pro peníze, jednou se dokonce spokojili s několika lahvemi alkoholu, které jim dovezla kontrolovaná řidička.
Jeden automobil, jehož nepřipoutaní pasažéři vezli do sběrny kolejnici, která nepředpisově přečnívala z auta, dokonce policisté doprovodili až ke sběrně.
Nejdříve vyzvali řidiče, aby za prohřešky zaplatil, a když jim řekl, že nemá peníze, nechali jej odevzdat do šrotu kolejnici a spokojili se alespoň s utrženými dvěma stokorunami. "Na pizzu," zaznělo v odposleších z policejního vozu.
Avšak v některých případech se zjevně policistům nechtělo čekat, až narazí na opilého řidiče, a vytvářeli si přestupky sami. Například jednoho Vietnamce zastavili a když dýchl do trubičky, řekli mu, že nadýchal, i když to nebyla pravda.
Když se bránil, že to není možné, aby mu tedy ukázali výsledek zkoušky, vzali policisté starší výsledek dechové zkoušky opravdu opilého řidiče a Vietnamci jej ukázali. Odposlechy prokazují, že se při tom policisté báječně bavili.
Nebo další finta - radar půjčený strážníkem městské policie nastavili tak, aby zaznamenal do paměti pouze průjezdy rychlostí 240 kilometrů v hodině - aby později nebylo možné záznam o měření dohledat.
Originální vysvětlení použili policisté také pro to, jak se v přístroji na zjišťování alkoholu v dechu vzalo tolik pozitivních záznamů, když oficiálně chycených opilých řidičů bylo tak málo. Kdo šel náhodou kolem a chtěl si dýchnout, tak tomu to prý policisté umožnili.

,

Nejlepší videa na Revue